Hoe beginnen met een aquarium?

Hoe beginnen met een aquarium?

Inhoud: Hoe beginnen met een aquarium?

Je hebt nog nooit een aquarium gehad en weet niet hoe te beginnen dan is dit een goede plek om te starten.
Voor je een aquarium gaat aankopen kan je beter een aantal overwegingen maken dit zal latere teleurstellingen vermijden.

Waar ga je het aquarium zetten?

Waar heb je plek om je eerste aquarium te zetten? Wat je zeker niet mag doen is het aquarium een plekje in de volle zon geven. Dit zal de groei van algen bevorderen en het beheersen van de temperatuur in het aquarium bemoeilijken. Om de kosten van het verwarmen wat te drukken is het ook beter geen al te koude plek te kiezen voor je aquarium. Een onverwarmde ruimte is geen ideale plek omdat je dan veel extra moet verwarmen in het aquarium.

Let er ook op dat de ondergrond waarop je het aquarium plaatst niet onregelmatig is. Het aquarium moet waterpas staan en goed ondersteund worden. Een slecht geplaatst aquarium heeft meer kans op glasbreuk. De kast waarop hij staat moet ook stabiel zijn en voldoende draagkracht hebben.

Wil je een heel groot aquarium, wat niet aan te raden is bij een eerste aquarium, moet je ook rekening houden met de draagkracht van de vloer waarop je hem zal plaatsen.

Hoe groot moet je aquarium zijn?

Deze vraag hangt af van het soort vissen dat je wil gaan houden. Het is wel aan te raden om met geen al te klein aquarium te starten. Een klein aquarium is vaak moeilijk stabiel te krijgen. Door het lage volume aan water kunnen de waterwaarde erg schommelen. Als beginner kan je best gaan voor een aquarium van 80 cm. Er zijn van deze grote nog mooie betaalbare aquariumsets te vinden.

Guppies - mooi visje voor beginners.

Welke vissen moet je kiezen?

De vissen die je gaat houden zullen de afmetingen van je aquarium mee bepalen. Hoe groter de volwassen vis, hoe groter het aquarium zou je zeggen. Dit is niet altijd waar. Je moet ook rekening houden wat de behoefte zijn van de soorten vissen die je wil houden. Sommige hebben meer ruimte nodig dan andere vissen. Terwijl er dan weer soorten zijn die goed samen geen of juist helemaal niet. De waterwaardes en temperatuur moeten ook binnen de normen liggen die elke soort in je aquarium verwacht.

Er zijn een aantal beginnersvissen die heel leuk zijn om te houden en redelijk beperkte eisen hebben aan temperatuur en water. Ik denk dan dadelijk aan Guppy’s die voor heel veel aquarianen hun eerste visjes zijn geweest. Ze zijn te vinden in verschillende kweekvormen in bijna elke denkbare kleur.24°C is voldoende voor de Guppy. Je moet ze houden in een harem. Per mannetje minimaal 2 vrouwtjes. Alleen mannen is ook een optie. Guppy’s zijn gemakkelijke eters Alle soorten voer worden aanvaard.

Platy’s zijn nog zo een populair visje die veel beginnende aquarianen aankopen. Deze zijn ook in verschillende kweekvormen te vinden. Ook de Platy is perfect gelukkig met een temperatuur van 24°C. Zelde opmerking voor de verhouding man en vrouw als bij de Guppy.

Chinese Danio - beginnersvisje

 

Chinese Danio – beginnersvisje

Naast de Guppen en Platy’s denk ik dan ook aan de Chinese Danio. Het is een mooi visje dat niet al te veel eisen stelt. Je moet ze wel minimaal in een groepje (school) van 6 houden. Ze hebben graag wat ruimte dus geen te klein aquarium. Een temperatuur van 22°C is ideaal. De Chinese Danio kan je zelfs in de zomer buiten houden in een vijver of kuip.

De Rouwtetra is nog zo een gemakkelijk vis die niet al te veel eisen stelt. Het is ook een scholenvis die je dus best in een groepje houdt. Temperatuur tussen 20°C en 26°C zijn ideaal. Ook op vlak van voeding zijn ze niet veeleisend.

Als bodembewoner komen Corydoras in aanmerking. Ze zijn wel redelijk gevoelig voor stress. Het zijn levendige visjes die graag een temperatuur hebben tussen de 20°C en 28°C. Best ook te houden in een kleine school. Ze zoeken heel de dag de bodem af naar iets lekkers. Ondanks wat vaak wordt gedacht eten Corydoras geen algen. Er zijn een 160-tal soorten van de Corydoras.

Dit lijstje is zeker nog niet af. Er zijn wel meerdere vissen die gemakkelijk te houden zijn meer de bovenstaande soorten zijn al een mooi startpunt in een eventuele verdere zoektocht.

De techniek in het aquarium.

De techniek is het kloppend hart van je aquarium. De verlichting, verwarming en filter samen met het regelmatig onderhoud zorgen voor een gezonde omgeving in je aquarium. De techniek moet ook afgestemd zijn op je aquarium. Het volume, het type vissen van je aquarium zal mee bepalen welke technische elementen nodig zijn. Zo zal een aquarium met vissen die heel onderhevig zijn aan vervuild water een veel grotere filter vragen.
Voor een eerste aquarium is het dus zeker geen slecht idee een samengestelde aquarium set te kiezen. De sets van de betere merken zijn over het algemeen altijd wel goed samengesteld. Van Juwel heb je mooie aquariums in verschillende maten. Aquatlantis heeft ook een mooi aanbod van sets. Naast deze twee zijn er nog voldoende goede sets te vinden. Koop zeker een aquarium met LED-verlichting voor zover er nog andere verlichting wordt aangeboden. Zoek eventueel ook aar ervaringen van mensen met de set die je wil kopen.

Om kort samen te vatten moet er dus naast het aquarium zeker een verlichting, een verwarming en een filter aanwezig zijn.

Het aquarium plaatsen en vullen.

Eerste stap is het raadplegen van de handleidingen. Zitten ze er niet bij zoek ze dan online op. Alle info i.v.m. plaatsing zal je hier vinden. Bij het aankopen van een set zit er ook vaak een algemene handleiding die alles stap voor stap uitlegt.

Eens aangekocht kan je het aquarium plaatsen en vullen. Eerst doe je de bodem in het aquarium nadat je deze hebt gespoeld in een emmer. Spoel het grind of filterzand tot het water zuiver is. Eventuele afscheidingen om een niveauverschil in de bodem te creëren plaats je nu ook. Na de bodem kan je de interne filter en verwarmer op de gewenste plek bevestigen maar deze mogen nog niet in het stopcontact. Een externe filter kan je nu ook al instaleren zonder in het stopcontact te steken. Dit mag je pas doen nadat zo onder water zitten.

Voor het water in het aquarium doet kan je al decoratie elementen zoals hout in het aquarium plaatsen en eventueel plantjes planten. persoonlijk plaats ik al wel de decoratie elementen maar het planten doe ik maar als er al water in het aquarium aanwezig is.

Vul het aquarium met water tot het gewenste niveau. Dit zal afhankelijk zijn van welk aquarium je hebt. Meestal tot een tweetal centimeter van de rand. De verwarmer en interne filter mag je nu van stroom voorzien. Een externe filter moet je eerst nog “aanzuigen”. De meest externe filters hebben een knop die je hierbij helpt. Dit zal ook vermeld worden in de handleiding van de filter. Is dit niet het geval dan zal je met de mond moeten aanzuigen. Als het filterhuis gevuld is met water mag je hem inschakelen. Wil je een product gebruiken om het opstarten van de biologische werking van de filter te versnellen dan is dit het moment.

De eerste drie weken van je aquarium.

De eerste drie weken zitten er nog geen visjes in je aquarium. Een aquarium heeft zijn tijd nodig om een zekere balans te vinden. De filter moet tijd krijgen om een bacteriekolonie op te bouwen die je water zal zuiveren. Om deze reden is het beter geen vissen in een nieuw aquarium te zetten. Geeft het aquarium de tijd om te rijpen. Om hierbij te helpen voeg je af en toe een heel klein beetje vissenvoer toe aan het aquarium. Dit geeft de eerste bacteriën voeding. Te snel toevoegen van vissen kan leiden tot erg vervuild water en de dood van je vissen.

Start met 6 uur verlichting per dag en bouw dit rustig op met een kwartiertje per week tot 8 à 10 uur of eventueel kan je het geleidelijk laten afnemen door een dimmer. Dit is vooral om algengroei tegen te gaan. Het geeft de kans aan de planten om zich te vestigen en hun plekje in het aquarium te veroveren. Gezonde planten zorgen ook voor zuiver water en zuurstof in het aquarium.
Plantenvoeding mag je ook al toevoegen als je dit gaat gebruiken.
Verversen van water mag je ook al één keer per week doen. 15 tot 20% is voldoende of meer indien bij meting het nitriet te hoog is. Gebruik dit moment dan ook om plantenvoeding toe te voegen.

Ga de eerste weken niet te vaak rommelen in het aquarium en laat je zeker niet verleiden tot een te snelle aankoop van vissen. Gebruik de tijd om je beter te informeren over de vissen die je graag zou willen en eventueel al eens gaan kijken in de winkel welke vissen ze voorradig hebben. Beter is nog dat je een winkel vind waar je online de voorraad of zogenaamde stocklist kan raadplegen.

Test tijdens deze eerste weken regelmatig het water met een teststrip. Deze geven geen exacte waarde maar zijn een perfecte indicatie voor de waarden van het water. Vooral nitriet moet je in de gaten houden. Is die na drie weken 0 dan kunnen er vissen in.

strips om waterwaardes te testen.

 

strips om waterwaardes te testen.

Eindelijk vissen in het aquarium.

Na drie weten en bij de juiste waterwaardes is het dan eindelijk zover. Er kunnen visjes in het aquarium. Schaf niet in één keer het maximaal aantal vissen dat in het aquarium kan aan. Dit zal het aquarium zwaar belasten en de waterwaardes zullen moeilijk stabiel te houden zijn. Vooral nitriet zal veel kans hebben om te stijgen. Schaf je vissen aan met tussenpauze en blijf de waterwaarde opvolgen met de teststrips. Vergeet ook niet wekelijks 20% water te verversen.

Je moet de vissen wel acclimatiseren voor je ze in jouw aquarium zet. Dit doe je door ze in een emmer te plaatsen in het water uit de zak. Doe nu een beetje water uit het aquarium bij de vissen. Na 10 minuten nog een beetje en zo verder tot ze in 50% van je aquariumwater zitten. Je kan ook een kleine slang gebruiken met een kraantje en langzaam aquariumwater bij de nieuwe vissen laten druppen. Zet de vissen over in het aquarium en giet het water weg. Doe nooit aquariumwater van de winkel in je aquarium.

Voeder de vissen niet meer dan wat ze in maximaal 5 minuten kunnen eten. Wissel ook af met de voeding en zorg dat de voeding voldoet aan de behoefte van je vissen. Bepaalde vissen hebben meer behoefte aan groenvoer. Hou hier rekening mee bij het aankopen van de voeding.

Hoeveel vissen in het aquarium?

Het aantal vissen die in het aquarium kunnen wordt bepaald door het volume en de soorten van vissen. Sommige soorten gaan echt niet samen. Dit kan zijn door de manier van eten of het vormen van territorium. Ga vooral voor vreedzame vissen zoals diegene vermeld eerder in dit artikel.

Het volume bepaald ook het aantal vissen. Er is een regel die stelt dat je 0,5 cm vis per liter water mag hebben. Je kan daar rekening mee houden maar er zijn een aantal andere zaken die je niet uit het ook mag verliezen. Het natuurlijke gedrag van de vissen. Zijn het scholenvissen, leven ze als koppel of in een harem? Zijn het solitaire vissen? In welke waterlaag vertoeven ze. Zo zit een Guppy aan de oppervlakte en een Corydoras op de bodem. Zoals je ziet moet je echt wel weten welke vis je koopt. Daarom is het geen slecht idee vooraf te weten welke vissen je wil. Als je aquariumwinkel zijn stocklist online heeft staan, kan je al het nodige opzoekingswerk doen. Anders kan je vooraf al eens gaan kijken wat er te vinden is in de winkel, maar laat je dan niet verleiden tot een impulsaankoop.

Eentje om niet uit het oog te verliezen is de afmeting van de volwassen vis. In de winkel zal je meestal jonge exemplaren vinden.

Onderhoud van het aquarium

Nu je aquarium draait en er vissen vrolijk rondjes zwemmen moet je deze ook verzorgen en onderhouden. Het belangrijkste is om de toestand in je aquarium op te volgen. Hoe zien de vissen eruit, gedragen ze zich natuurlijk en eten ze goed. Wat eten betreft mag je niet overdrijven beter 2 keer per dag een beetje dan 1 keer veel. De vissen moeten in een kleine 5 minuten alles opgegeten hebben. Blijft er veel eten liggen dan geef je teveel. Let ook op dat alle bewoners bij het eten komen. Een trage eter kan door de sneller eter verdrongen worden en zo te weinig eten.

Naast het voederen van de vissen moet je ook opvolgen of de filter goed blijft functioneren. Zie je dat hij minder kracht is dan zijn de filtersponsen vermoedelijk aan het dichtslibben. Je moet deze dan bij je wekelijkse waterwissel in je emmer met vuil water uitspoelen of knijpen. Bij een externe filter kan je ook de slangen reinigen als deze vuil zijn. Idem voor de rotor van de filter. Kijk hiervoor even in de handleiding van je filter.

Meet wekelijks de waterwaardes voor je water gaat verversen. Pas de hoeveelheid water dat je ververst aan als de waardes niet goed zijn. Als je problemen bij de vissen of planten opmerkt moet je ook de waterwaarde even meten.

Wekelijks ga je 15 à 20% water verversen. Dit zal afvalstoffen verwijderen. Je kan dan ook plantenvoeding toevoegen.
Er zijn producten om leidingwater te verbeteren, maar die heb ik nog nooit gebruikt. Ik heb wel het geluk om leidingwater te hebben dat bijna perfect is voor mijn type aquarium.

Als je deze stappen volgt en niet bij het eerste beetje alg gaat panikeren en alles aanpassen in het aquarium zal je al snel een redelijk stabiel aquarium hebben waarvan je kan genieten. Aquarium houden vraagt veel geduld en een redelijk patroon van waterwissels. Een dag vroeger of later zal geen verschil maken maar een aantal weken niet en dan een paar dagen waterwissels doen om dan weer een aantal weken niets te doen is niet ideaal voor het aquarium.

Het belangrijkste is om te genieten van je aquarium en het gedrag van de vissen te bestuderen. Het zijn echt fascinerende diertjes waarbij elke soort en individu zijn specifieke karaktertrekken heeft.

Wil u reageren op dit artikel of heeft u een aanvulling?

Meld je aan op de nieuwsbrief

Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon