Xiphophorus hellerii of Zwaarddrager

Inhoud: Xiphophorus hellerii of Zwaarddrager

De Xiphophorus helleri of Zwaarddrager is is een veel voorkomende vis in aquaria over heel de wereld. Deze populaire vis is redelijk gemakkelijk te houden. Veel aquarianen zullen Zwaarddragers onder hun eerste vissen hebben gehouden. Ze maken deel uit van de levendbarende tandkarpers, een groep vissen die hun jongen levend ter wereld brengen, net als de guppen en platy.
Het kenmerkende “zwaard” is een verlenging van de staartvin en vinden we enkel terug bij mannlijke Xiphophorus helleri of zwaarddrager. 

 

Eisen aan aquarium en kenmerken.

temperatuur23°C tot 28°C
minimale afmeting aquariumminimaal 80 cm 
grotetot 12 cm
leeftijdtot 4 jaar
pH7,5 – 8
gH16 -20

Xiphophorus hellerii - Zwaarddrager - door Wojciech J. Płuciennik
Xiphophorus hellerii - Zwaarddrager - door Wojciech J. Płuciennik

Kenmerken van de Zwaarddrager

De Xiphophorus hellerii of Zwaardrager is in veel verschillende kweekvormen in de handel te vinden. Het gaat vooral om verschillende kleuren. Oranje tref je het vaakste aan in de handel. Er zijn ook kweekvormen met verlengde vinnen. Ze zijn een levendig visje dat je als harem moet houden waarin de verhouding man/vrouw  best 1 op 3 is. Bij veel levendbarende kan je deze regel aanhouden.

De Zwaarddrager is een levendige vis. Het zijn snelle zwemmers die wel wat ruimte nodig hebben. 

Het onderscheid tussen men en vrouw is gemakkelijk te maken door de aanwezigheid van het “zwaard”. Het zijn enkel de mannen die dit ontwikkelen. De meeste mannetjes zullen hun geslachtskenmerken en “zwaard” ontwikkelen na 5 maand. Bij sommige exemplaren kan het wel langer duren voor ze een “zwaard”  ontwikkelen. Dit kan tot op de leeftijd van 18 maand. Het kan dus zijn dat een aangekocht vrouwtje alsnog een man blijkt te zijn. 

Er zijn ook meldingen van vrouwen die op latere leeftijd veranderen in man inclusief “zwaard” en gonopodium.  

Eisen aan het aquarium.

Het aquarium voor de Zwaarddragers is best minimaal 80 cm. Nog beter is een groter aquarium waarin de vissen voldoende ruimte hebben om te zwemmen. Je kan de Xiphophorus hellerii of Zwaarddrager alleen houden maar ze zijn ook geschikt voor een gezelschapsaquarium. Let dan wel op dat je ze niet samen houdt met vissen die graag rustige medebewoners hebben.

Vergeet wel geen rekening te houden met de verhouding man/vrouw. 1 man op 3 vrouwen is aan te raden. De vrouwen krijgen het anders zwaar te verduren omdat de mannetjes hen niet gerust gaan laten.  Meerdere mannetjes kunnen wel eens met elkaar vechten maar zonder veel erg.  

Een beplant aquarium met voldoende zwemruimte is ideaal voor de Xiphophorus hellerii of Zwaarddrager. De planten zorgen voor schuilplekken voor jonge vissen. Zorg zeker voor voldoende open zwemruimte voor de volwassen exemplaren.

De Zwaarddrager wil al eens uit het water springen. Bij een aquarium dat niet is afgedekt bestaat dan de kans dat ze naast het aquarium belanden. Het is aangewezen om een goed afgesloten aquarium te hebben voor de Zwaarddrager al dan niet met dekruit.

Voeding voor de Xiphophorus hellerii of Zwaardrager .

Xiphophorus hellerii of Zwaardrager is een echte alleseter. Je kan ze perfect houden op een dieet van droogvoer. Natuurlijk is het altijd beter voor wat afwisseling te zorgen in de voeding. Je kan voor een afwisseling zorgen van verschillende soorten droogvoer met af en toe diepvries of levend voer als het voorradig is.

Vergeet niet van ook groenvoer te voorzien in de vorm van droogvoer. Je kan je kopen in de vorm van vloggen, granulaat of tabletten.
Verse groenten worden ook gegeten. Deze moeten dan wel geblancheerd worden. Enkel komkommer kan je zo geven. Er zijn nog wel andere aquariumbewoners die dit op prijs zullen stellen.

Voortplanting van de Zwaarddrager

De Zwaarddrager is een levendbarende en legt dus geen eitjes. De eitjes worden in het vrouwtje bevruchten en zullen uitkomen net voor ze geboren worden. Je kan de jongen bijna als een bolletje uit de moeder zien komen. 

Het kweken is gemakkelijk en vraagt geen speciale omstandigheden. Drie tot vier weken na bevruchting komen de jongen ter wereld. De jongen zijn zelfredzaam en zullen een schuilplek zoeken tussen de planten. 

Het opkweken van de jongen kan met stofvoer. Je kan hiervoor speciaal voer kopen voor jongen visjes, maar evengoed maak je dit zelf door  vlokkenvoer fijn te wrijven. Zoals bij alle jonge vissen is het aangewezen om meerdere malen per dag te voeren. 

Wil je jongen behouden dan kan het aangewezen zijn om een aquarium op te zetten waarin je het vrouwtje plaats net voor ze de jongen gaat werpen. Als de jongen ter wereld zijn gekomen moet je de vrouw  verwijderen. Ze zal haar jongen als een lekker hapje beschouwen. Wil je een aantal jongen behouden in het gewone aquarium dan kunnen voldoende planten en schuilplekken zoals javamos de jongen een kans geven om te overleven.

Xiphophorus hellerii - Zwaarddrager - door Georg Schneider

Wil u reageren op dit artikel of heeft u een aanvulling?

Meld je aan op de nieuwsbrief

Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon