Betta Splendens of Siamese Kempvis

Inhoud: Betta Splendens of Siamese Kempvis

De Betta Splendens of Siamese Kempvis is een temperamentvolle vis die de aandacht naar zich toe zal zuigen. Hij is dan ook een sierlijke verschijning met lange sluiervinnen die in verschillende kweekvormen te vinden is in de aquariumwinkels. We hebben het dan over de mannelijke Betta Splendens want het vrouwtje is minder kleurrijk en met kortere vinnen. De vis heeft wel een kleine handleiding. Er zijn een aantal zaken die waar je rekening mee moet houden bij het aanschaffen van een Betta.

Eisen aan aquarium en kenmerken.

temperatuur20°C tot 28°C
minimale afmeting aquariumminimaal 60 cm
grotemannetje 7 cm en vrouwtje 5 cm
leeftijd3 tot 5 jaar
pH6-7,5
dH5 – 19

Betta Splendens of Siamese Kempvis
Betta Splendens of Siamese Kempvis

Kenmerken van de Betta Splendens

De Betta Splendens of Siamese Kempvis is een opvallende verschijning met lange sluiervinnen. Ze zijn geweekt in elke denkbare kleur. Er is een opdeling van kweekvormen volgens staartvorm. Zo halfmoon, crowntail, spadetail en nog andere vormen.

De Kempvis is een territoriumvormer en verdedigt dit tegen zijn soortgenoten. Twee mannen in een aquarium houden is ook niet mogelijk. Er zal er maar eentje de gevechten overleven. De naam Kempvis vindt daar ook zijn oorsprong. In sommige landen worden gevechten gehouden met de vissen waarop weddenschappen worden afgesloten.

De Kempvis zal zich vooral in de bovenste waterlaag ophouden.

De Betta is zeer gevoelig aan stress en slechte waterwaardes. Het is dan ook belangrijk om hier rekening mee te houden bij hun verzorging.

De Kempvissen behoren tot de Labyrintvissen. Dit zijn vissen die ook zuurstof uit de lucht kunnen halen via een aanvullend ademhalingsorgaan: het labyrint. Om deze reden mag de lucht boven het aquarium niet te koud zijn. Een aquarium met een Betta op een tochtige plaats is niet aan te raden.

Eisen aan het aquarium.

Het aquarium voor de Betta Splendens of Siamese Kempvis is best minimaal 60 cm. In een aquariumzaak worden ze aangeboden in heel kleine bakjes, maar dat is zeker geen ideale leefomgeving voor de Betta. Hij heeft ook ruimte nodig om te kunnen zwemmen.

Er mag niet teveel stroming zijn. De natuurlijke omgeving van de Betta zijn ondiepe poelen waar geen stroming staat.

De Betta heeft graag een goed beplant aquarium met drijfplanten en planten die verder langs het oppervlakte groeien zoals Vallisneria of Javavaren. Dit geeft hem schuilplekken en een plek om een schuimnest te bouwen. Te felle verlichting wordt ook niet op prijs gesteld.

De Betta kan wel in een gezelschapsaquarium, maar dan moet je wel opletten met te drukke vissen zoals Guppies en vissen die graag naar vinnen van andere vissen happen zoals een aantal soorten barbelen. Vissen met sluierstaarten zijn ook niet aan te raden omdat hij deze als concurrentie zou kunnen beschouwen.

Voor een mannetje alleen volstaat een aquarium van 60 cm (54 liter). Eventueel mag he zelfs 50 cm 30 liter) zijn. Wil je graag een mannetje en vrouw dan moet je voor de verhouding minimaal 2 vrouwtjes bij een man zetten. Het Aquarium is dan liefst minimaal 80 cm of 120 liter. Groter is nog beter. De mannelijke Betta is ook agressief tegenover de vrouwen.

Voeding van de Betta Splendens of Siamese Kempvis

Op vlak van voeding is de Betta niet zo moeilijk. Hij zal zowel droogvoer, diepvries als levend voer aannemen. Ook groenvoer zal de Betta eten. Zorg wel voor een gevarieerd dieet maar dat geldt voor de meeste vissen in het aquarium.

In zijn natuurlijke omgeving jaagt hij op kleine visjes of ongewervelde. 

Voortplanting van de Betta Splendens

De voorplanting van de Betta gebeurd in een schuimnest dat het mannetje zal maken. De eitjes worden in het schuimnest afgezet en bevrucht door het mannetje. Het mannetje neemt de verdere zorg op van de eitjes. Het vrouwtje moet na afzetten van eitjes uit het kweekbakje worden gehaald. Het mannetje zal haar verjagen en in een kweekbakje is geen plek waar ze weg kan.

Na 1 à 2 dagen komen de jongen uit en blijven ze nog 1 of twee dagen in het schuimnest. De man moet nu uit het kweekbakje verwijderd worden omdat hij de jongen als voedsel zal beschouwen eens ze het schuimnest verlaten.

De jongen kunnen gevoerd worden met stofvoer of artemia-naupliën. Er is ook stofvoer ter beschikking in de handel die de artemia-naupliën vervangt.

Wil u reageren op dit artikel of heeft u een aanvulling?

Meld je aan op de nieuwsbrief

Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon