Corydoras paleatus of gevlekte pantsermeerval

Corydoras paleatus of gevlekte pantsermeerval

Inhoud: Corydoras paleatus of gevlekte pantsermeerval

De Corydoras Paleatus of gevelekte pantsermeerval is een bodemvis die gemakkelijk te vinden is in de aquariumhandel. Het is een erg sterk visje dat zich aan veel uiteenlopende omstandigheden kan aanpassen.

Ze hebben stekels in hun rugvin en borstvinnen die ze bij gevaar kunnen uitspreiden. Zo kunnen ze ook verward raken in een netje bij het uitvangen. Let dan op dat je de vinnen niet beschadigd en je jezelf niet kwetst aan de stekels. De stekels kunnen afbreken in de wonde en erg pijnlijk zijn.

Ze kunnen ook een giftige stof afgeven als ze gestresseerd zijn. Zorg er dus voor dat ze niet samen met een andere soort worden getransporteerd en met niet teveel in de zak of emmer. Niet elke soort Corydoras heeft deze eigenschap, maar op veilig slepen kan geen kwaad.

Eisen aan aquarium en kenmerken.

temperatuur22°C tot 26°C
minimale afmeting aquariumminimaal 60 cm 
grote4 tot 7 cm
leeftijd5 tot 10 jaar
pH6,5 tot 7
gH5 – 8

Corydoras paleatus
Corydoras paleatus

Kenmerken van de Corydoras Paleatus

De Corydoras Paleatus is een levendige vis die die de bodem van het aquarium zal bewonen. Het zijn geen schuchtere vissen en je zal ze over heel de bodem zien zwemmen op hun zoektocht naar voedsel. Deze soort heeft zijn strepen al verdiend als aquariumvis en is eenvoudig te verzorgen. Een ideale beginnersvis.

Hij is erg verdraagzaam naar medebewoners toe en zijn eigen soortgenoten.

Het onderscheid tussen man en vrouw is minder eenvoudig. De mannen blijven over het algemeen wat kleiner en heeft een puntigere rugvin. De vrouwtjes worden rond de tijd van de paring wat ronder.

Het is een scholenvis. Je kan ze best in een groepje van minimaal 6 exemplaren houden. 

Eisen aan het aquarium.

De Corydoras Paleatus is een bodembewoner en het is dan ook van het grootste belang dat het bodemsubstraat geen scherpe kanen heeft. Het is aan te raden om als bodemmateriaal zand te gebruiken. De Corydoras Paleatus zal zijn voeding zoeken op de bodem. Ze gaan met hun baarddraden op zoek in het zand naar voedsel. Een scherpe bodem kan de baarddraden beschadigen.

Het aquarium is bij voorkeur beplant met een aantal schuilplekken onder stenen of hout.

Voeding.

Ook voor de voeding heeft deze Corydora niet veel eisen. Hij is een alleseter. Net als bij andere vissoorten is afwisseling wel belangrijk. Vergeet niet dat het een bodembewoner is die ook zijn voedsel zoekt op de bodem. Zorg er dan ook voor at ze voedsel kunnen vinden op de bodem. Sommige droogvoer heeft de eigenschap van niet te zinken en dit zal dan ook niet de bodem bereiken. 

Als je tabletten voert en deze bovenaan tegen het glas plakt zal de corydora ook geen voedsel vinden. Als je een groepje Corydoras Paleatus kan je een tablet net boven de bodem tegen het glas bevestigen.

Groenten zoals sla, spinazie en komkommer worden ook gegeten. Weet wel dat komkommer niet veel voedingswaarde heeft. 

Voortplanting van de Corydoras Paleatus.

De kweek van deze soort is ook niet moeilijk. De vissen kunnen ook in het gezelschapsaquarium overgaan tot het afzetten van eitjes. Met een beetje geluk komen er een paar uit en indien er voldoende schuilplekken zijn hebben ze zelfs kans op overleven.

Je kan ook een afzonderlijk kweekbakje inrichten en  3 mannetjes bij 1 vrouwtje plaatsen. De vissen de dagen voordien goed voederen met diepvries rode muggenlarven en tubifex. Water verversen met kouder water zal de vissen aanzetten tot kweken. Het vrouwtje zal de eitjes afzetten tegen het glas of een ander oppervlak en de man zal ze bevruchten. De ouders hebben geen broedzorg en ze mogen na het afzetten verwijderd worden uit het bakje. De ouders hebben wel niet de neiging de eitjes op te eten. Kijk wel wat uit naar beschimmelde eitjes en verwijder deze.

Na drie dag tot vijf dagen zullen de eitjes uitkomen. De kleine visjes kan je voeren met stofvoer, fijn infuus of verse artemia-naupliën. Ververs regelmatig water. De jonge visjes hebben zuiver water om goed te groeien.

Wil u reageren op dit artikel of heeft u een aanvulling?

Meld je aan op de nieuwsbrief

Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon