Cryptocoryne beckettii

Inhoud: Cryptocoryne beckettii

De Cryptocoryne Beckettii is een van de bekendste planten van de Cryptocoryne. Het is een plant die je al heel lang in aquaria wordt gehouden. Hij heeft zijn sporen als aquariumplant dan ook verdient. De Cryptocoryne Beckettii is een gemakkelijke plant die zich in de meeste aquariums zal huist voelen. Het is een plant die je als beginner kan houden. De kleur van de plant steekt ook mooi af tegen het groen van de meeste aquariumplanten. 

temperatuur 22-26°C
lichtbehoefte weinig tot gemiddeld
lengte 10 – 25 cm
plaats in het aquarium middenzone – voorgrond
pH 6-8
CO2 weinig
plantensoort rozetplant
Cryptocoryne beckettii onderwatervorm
Cryptocoryne beckettii onderwatervorm

Cryptocoryne Beckettii is niet een echte waterplant. Hij kan zowel emers als submers groeien. Het kweken van de planten gebeurt vooral emers. De emerse vorm heeft minder smalle bladeren. Je kan hem zelf op het droge proberen te kweken maar dat moet dan in een warme vochtige omgeving met een voedselrijke bodem.

Cryptocoryne Wendettii emerse vorm
Cryptocoryne Wendettii emerse vorm

Cryptocoryne Beckettii in het aquarium

Sterke Cryptocoryne, makkelijk te houden in ieder aquarium. De decoratieve bladeren zijn groen aan de bovenzijde en lichtbruin tot rood aan de onderzijde met roodkleurige bladstelen. Deze Cryptocoryne vormt onder goede omstandigheden uitlopers met jonge planten.

In het aquarium kan je hem plaatsen in de voorgrond of de middenzone. Hij gedijt ook nog goed in de schaduw van andere planten. Verplant hem wel niet te vaak want daar kan hij niet zo goed tegen. De Cryptocoryne Beckettii heeft graag stabiele waarden in het aquarium. Bij te vaak verplanten of schommelden temperatuur of waterwaardes kan hij gaan verslijmen. Laat hem dan gerust en zorg voor stabiele waarden en hij zal zich wel herstellen.

De Cryptocoryne Beckettii heeft ook nood aan ijzer. Een tekort zal je merken aan de bladeren. Deze kleuren dan geel. Het toevoegen van plantenbemesting met ijzer (Fe) zal dan oplossing bieden. Hou wel de waterwaardes in het oog.

Planten van Cryptocoryne Beckettii

De Cryptocoryne Beckettii is een rozetplant. Je plant hem dus enkel met de wortels onder de bodem. Als je Cryptocoryne Beckettii aankoopt in de aquariumwinkel of online besteld worden ze meestal geleverd in potje waar ze in steenwol zijn geplant. Je moet de plant uit het potje halen en al de steenwol verwijderen. Spoel de plant af onder de kraan en verwijder de beschadigde bladeren. Met een schaartje knip je we worteltjes bij tot ongeveer 2 cm.

 

Vermeerderen van Cryptocoryne Beckettii

Het vermeerderen van gebeurt door uitlopers. De nieuwe plantjes zijn verbonden met de moederplant. De kan de nieuwe scheuten los knippen en herplanten. Laat de moederplant zoveel mogelijk gerust. Zoals we al weten wordt de Cryptocoryne Beckettii niet graag verplant. Geef hem de kans zich te vestigen op zijn vaste stek. Met wat tijd en geduld zal hij een mooi dicht veld van Cryptocoryne Beckettii vormen.

Onderstaande filmt toont het klaar maken en planten van de Cryptocoryne Wendtii. De werkwijze is hetzelfde voor de Cryprocoryne Beckettii.

Wil u reageren op dit artikel of heeft u een aanvulling?

Meld je aan op de nieuwsbrief

Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon