Echinodorus bleheri

Inhoud: Echinodorus bleheri

De Echinodorus bleheri is een redelijk grote plant afkomstig uit Zuid Amerika. Het is een erg populaire plant in een wat groter aquarium. Het is een snelle groeier die niet al te moeilijk te houden is in het aquarium. Hij is wel niet geschikt voor een klein aquarium door zijn omvang. Hij wordt ook wel zwaardplant genoemd.

temperatuur 22°C – 30°C
lichtbehoefte gemiddeld
lengte tot 60cm
plaats in het aquarium achtergrond
pH 5-9
CO2 10 – 40 mg/l
plantensoort rozetplant
Echinodorus bleheri aquariumplant
Echinodorus bleheri aquariumplant

Echinodorus bleheri in het aquarium

De Echinodorus bleheri is een van die aquariumplanten die veel aquarianen al in het aquarium hebben gehouden. Hij zal ook redelijk eenvoudig te vinden zijn in een aquariumwinkel of online. 

Vanuit de rozet groeien op een korte stengel bladeren die tot wel 60 cm lang en 4-8 cm breed kunnen worden. Ze hebben een midden- tot donkergroene kleur. 

Het is een redelijk eenvoudige plant die geen al te speciale eisen stelt aan het aquarium. Af en toe mag je wel wat extra bemesten bij de wortels. Hij doet het goed bij wat minder licht maar ook veel licht kan hij wel verdragen. Wekelijkse waterwissels zullen de plant ook mee helpen in optimale vorm te blijven. 

De plant zal redelijk snel groeien en mag af en toe extra bemest worden bij de wortel met tabletten of een kleibolletje. 

Gele bladeren, doorschijnende bladeren of bladeren met teveel alg mogen verwijderd worden. De plant zal snel nieuwe bladeren vormen.

Door de stevige bladeren is hij ook niet aantrekkelijk voor vissen die planten eten. Zij laten de plant meestal gerust.

Planten van Echinodorus bleheri 

Het planten van de Echinodorus bleheri is eenvoudig. Voor het planten de slechte bladeren verwijderen. Ze worden meestal geleverd in een potje met glaswol rond de wortel. Verwijder al de glaswol voor het planten. Knip de wortels bij tot een klein 3 cm en verwijder slechte wortels.

Je mag de wortels in het substraat duwen en trek dan de plant terug omhoog tot de rozet net boven het bodemsubstraat zit. De rozet moet boven de bodem zitten want anders gaat de plant afsterven.

Echinodorus bleheri in potje met glaswol
Echinodorus bleheri in potje met glaswol

Vermeerderen

Het vermeerderen van Echinodorus bleheri gebeurt door nieuwe plantje die zich gaan vormen op de bloemstengel die naar het oppervlakte groeit. Deze adventiefplantjes kunnen gepland worden als ze groot genoeg zijn.

Als de plant het goed doet zal hij rond de rozet ook nieuwe plantjes ontwikkelen.

Beelen zeggen meer dan woorden.

Wil u reageren op dit artikel of heeft u een aanvulling?

Meld je aan op de nieuwsbrief

Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon