Gymnocorymbus ternetzi of Rouwtetra

Inhoud: Gymnocorymbus ternetzi of Rouwtetra

De Gymnocorymbus ternetzi of Rouwtetra is een perfecte beginnersvis. Hij gaat ook door het leven als Zwarte Tetra. Hij stelt geen grote eisen aan het aquarium en voeding en dat maakt hem dus tot een ideale vis voor een beginner. De Gymnocorymbus ternetzi of Rouwtetra wordt ook niet al te groot. Met 6 cm zijn ze volwassen. Je kan ze dus ook perfect houden in een kleiner aquarium.

Eisen aan aquarium en kenmerken.

temperatuur20°C tot 2°C
minimale afmeting aquariumminimaal 60 cm
grote6 cm
leeftijdtot 12 jaar
pH6-7,5
dHtot 30º

Gymnocorymbus ternetzi of Rouwtetra
Gymnocorymbus ternetzi of Rouwtetra

Kenmerken van de Rouwtetra

De Gymnocorymbus ternetzi of Rouwtetra is een scholenvis die je best in een groepje van minimaal 5 vissen kan houden. Als ze alleen gehouden worden zonder soortgenoten kan de Rouwtetra of Zwarte Tetra wel agressief zijn naar andere vissen toe. Dus best altijd houden in een groepje. Naarmate ze ouder worden zal de zwarte tekening vervagen naar een grijze kleur. Met het vorderen van de jaren worden ze rustiger maar soms  ook iets onverdraagzamer naar de medebewoners toe. Een echt probleem moet dit niet zijn.

De Rouwtetra zal zich meestal in de middelste waterlaag bevinden en is geen al te drukke zwemmer.

Mannetjes zijn over het algemeen iets kleiner en slanker dan vrouwelijke Rouwtetra’s. De rugvin van een mannetje zal ook iets langer en spitser zijn en de anaalvin is ook breder dan die van een vrouwtje.

Eisen aan het aquarium.

Het aquarium voor de Gymnocorymbus ternetzi of Rouwtetra is best minimaal 60 cm. Je kan ze als soort alleen houden maar ze zijn ook uitermate geschikt voor een gezelschapsaquarium. Ze vormen geen problemen met andere bewoners. 

Je moet ze natuurlijk wel in een groepje houden. Een schooltje van minimaal 5 visjes en liever nog meer. De vissen gaan zich beter voelen in een grotere groep. Wat je wel best niet doet is eentje alleen houden.

Zorg ook voor planten in het aquarium met ook voldoende zwmruimte. De Zwarte Tetra zal graag tussen de planten vertoeven om tot rust te komen.

Een donkere bodembedekking zal hun kleuren beter tot zijn recht laten komen.

Voeding voor Gymnocorymbus ternetzi of Rouwtetra.

Op vlak van voeding zijn het ook heel gemakkelijke vissen. Het zijn echte alleseters maar ze laten wel de plantjes in het aquarium gerust. 

Droogvoer wordt ook perfect gegeten. Ook plantaardig droogvoer. Probeer afwisseling te brengen in het eten maar dat geld voor veel vissoorten.

Voortplanting van Gymnocorymbus ternetzi of Rouwtetra

De voortplanting van de Gymnocorymbus ternetzi of Rouwtetra is vrij eenvoudig. Het zijn vrijleggers en hebben ook geen broedzorg. Als ze de kans krijgen zullen ze hun eigen eitjes verorberen.

De kweek kan in een bakje van 40 cm op een temperatuur van ongeveer 25°C. Zorg voor voldoende beplanting.

Een koppel in het bakje zetten en afwachen tot ze hun eitjes hebben afgezet. Eens dit gebeurd kunnen de ouders uit het bakje. Als alles goed is komen de jongen na ongeveer 1 dag uit en kunnen ze gevoerd worden met fijn droogvoer. In e handel kan je ook specifieke voeding vinden voor jongen. Na een week kan je ook artemia voeren.

Wil u reageren op dit artikel of heeft u een aanvulling?

Meld je aan op de nieuwsbrief

Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon