Microsorum Pteropus of Javavaren

Microsorum Pteropus of Javavaren

Inhoud: Microsorum Pteropus of Javavaren

Microsorum pteropus of Javavaren is waarschijnlijk een van de best bekende en meest verkochte aquariumplanten. Het is dan ook een gemakkelijk te houden plant die ook nog eens weinig onderhoud vergt. Hij kan zowel in fel verlichte als weinig verlichte aquariums gehouden worden. Op vlak van CO2 heeft hij ook al geen speciale eisen.

De plant wordt gevormd door een wortelstok waarop de langwerpige bladeren groeien aan een korte steel. Er zijn een aantal soorten die een afwijkende vorm van blad hebben.

temperatuur 20-28°C
lichtbehoefte gemiddeld
lengte tot wel 50 cm
plaats in het aquarium middenzone – achterzone
pH 6-8
CO2 weinig
plantensoort wortelstokplant
Javavaren in het aquarium
Javavaren in het aquarium

Microsorum pteropus of Javavaren in het aquarium

De Microsorum pteropus of Javavaren is een veelzijdige plant die het heel goed doet in het aquarium. Er zijn verschillende vormen te verkrijgen in de handel die allemaal de naam Microsorum pteropus of Javavaren dragen. 

Ondanks zijn trage groei kan de Javavaren een grote plant worden en je moet hem ook de ruimte geven om te kunnen groeien. Hij stelt niet veel eisen aan het water en verlichting.
Vissen laten de plant ook gerust. Zelfs soorten die graag een groen blaadje lusten laten de Javavaren links liggen.
Deze elementen maken hem ideaal om verschillende types aquarium te gebruiken.

De Javavaren is ook een ideale plant voor een beginnende aquariaan

Om de plant mooi te houden moet je hem wel een beetje onderhouden. Tussen de bladeren kan zich vuil ophopen. Verwijder dit Tijdens de wekelijkse waterverversing. Verwijder ook oude bladeren die bruine plekken ontwikkelen. De resterende bladeren krijgen zo meer licht en zullen beter groeien.

 

Planten van Microsorum pteropus of Javavaren

Microsorum pteropus of Javavaren plant je niet maar bevestig je op decoratieve elementen. Dit kan door de wortelstok vast te binden met visdraad of verlijmen op een stuk hout of steen. Je kan de plant ook bevestigen op een achterwand.

Planten in de bodem geen goed idee. De wortelstok mag zeker niet in de bodem omdat deze dan zal rotten en de plant zal afsterven. 

 

Microsorum pteropus of Javavaren
Microsorum pteropus of Javavaren

Bruine vlekken op de Javavaren kom je bij oudere bladeren altijd wel tegen. Je kan ze voorkomen door de oudere bladeren en vuil op en tussen de bladeren te verwijderen.

Doorzichtige vlekken zijn te wijten aan een gebrek aan CO2. Toevoegen CO2 kan dit oplossen maar dit moet in grote hoeveelheid en de plant kan zo ook wel verder.

Vermeerderen van Javavaren

Het vermeerderen van Microsorum pteropus of Javavaren kan op twee manieren.

  • De eerste manier is eenvoudig door de wortelstok door te snijden. Zorg er wel voor dat er minimaal bladeren aan het afgesneden stuk wortelstok zitten. De afgesneden plant kan je dan opnieuw gebruiken.
  • Voor de tweede manier zorgt de plant zelf. Op de oude bladeren groeien nieuwe plantje. Als dit plantje groot genoeg is kan je het los maken en ergens bevestigen met ruimte om zelf een grote plant te worden.

In onderstaande filmpje zie je de nieuwe plantjes die zich hebben gevormd op grote bladeren en hoe deze te bevestigen op een stuk hout. 

Wil u reageren op dit artikel of heeft u een aanvulling?

Meld je aan op de nieuwsbrief

Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon