Poecilia reticulata of Guppy

Inhoud: Poecilia reticulata of Guppy

De Poecilia reticulata of Guppy is zonder twijfel de populairste aquariumvis. Veel aquarianen zullen guppen onder hun eerste vissen hebben gehouden. Ze maken deel uit van de levendbarende tandkarpers, een groep vissen die hun jongen levend ter wereld brengen. Het zijn gemakkelijke visjes die niet veel eisen stellen en dus ideaal zijn voor beginners. Ze worden ook wel eens miljoenenvisje genoemd dat verwijst naar hun snelle manier van voortplanten.

De Poecilia reticulata of Guppy die we nu in de aquaria kunnen vinden heb niet veel gemeen met de visjes die in het wild kunnen worden gevonden.

Eisen aan aquarium en kenmerken.

temperatuur 20°C tot 25°C
minimale afmeting aquarium minimaal 60 cm (40 of 60 liter)
grote mannetje 4 cm en vrouwtje 6 cm
leeftijd mannetje 1 tot 1,5 en vrouwtjes 2 jaar
pH 7-8
dH en gH 9-20º, 12-16
guppy - Poecilia reticulata) - miljoenenvisje
guppy - Poecilia reticulata) - miljoenenvisje

Kenmerken van de Guppy

De  Poecilia reticulata of Guppy is een levendige vis die in veel verschillende kweekvormen te vinden is. Verschillende kleuren en vormen van vinnen zijn in de handel te verkrijgen. Ze zijn een levendig visje dat je als groepje moet houden waarin de verhouding man/vrouw  best 1 op 3 is.

 

De Guppy zal zich vooral in de bovenste waterlaag bevinden maar zeker niet uitsluitend. Het zijn visjes die constant in beweging zijn en zo leven geven aan je aquarium.

Het onderscheid tussen men en vrouw is gemakkelijk te maken. De man is kleiner en heeft meer kleuren. Het vrouwtje is groter en minder kleurijk dan de man. In de verschillende kweekvormen zijn er wel vrouwen die ook redelijk kleurrijk zijn maar ze worden nog altijd de loef afgestoken op vlak van kleur door de mannetjes.

Naast de kleuren is de aarsvin van de man omgevormd tot een gonopudium. 

selectie kweekvormen Poecilia reticulata of Guppy

Bovenstaande afbeelding geef een indruk van de kweekvormen die beschikbaar zijn. De afbeelding geeft altijd het mannetje van de kweekvorm weer. 

Eisen aan het aquarium.

Het aquarium voor de Guppy’s is best minimaal 60 cm. Je kan ze alleen houden maar ze zijn ook uitermate geschikt voor een gezelschapsaquarium. Ze gaan perfect samen met Platy’s, Neon’s, Corydoras, Gouramies en zo zijn er nog wel een heel deel vredelievende vissen die ideaal zijn om samen met Guppies te houden. Meer agressieve vissen zijn geen goede opties en ook geen grote vissen die de Guppies als prooi zullen beschouwen. 

Er zijn geen speciale eisen op het vlak van filtering of stromen. Te hevige stroming stellen Guppies niet op prijs. De circulatie door de filter is meer dan voldoende.

Vergeet wel geen rekening te houden met de verhouding man/vrouw. 1 man op 3 vrouwen is aan te raden. De vrouwen krijgen het anders zwaar te verduren omdat de mannetjes hen niet gerust gaan laten. Alleen mannen of vrouwen is natuurlijk ook een optie. 

Guppy’s houden ook wel van wat plantengroei. Drijfplanten worden ook op prijs gesteld. Je zal ze ook aan mos of planten zien “knabbelen”. Ze plukken de algen van planten of tussen mos uit. Let wel dat dit als voeding niet voldoende is en ze gaan je algenprobleem niet oplossen.

Voeding.

Guppies zijn gemakkelijke eters e eten ook alg zoals hierboven vermeld. Ze zijn verzot op muggenlarven en zijn ook ingezet in de strijd tegen muggen. Naast muggenlarven kan artemia, watervlooien of tubifex in zowel levende, diepvries of gedroogde versie. Mijn Guppies zijn zot van e gedroogde tubifex blokjes. Vlokken en tabletten behoren ook tot de mogelijkheid. Afwisselen is wel belangrijk, maar dat geld voor alle vissen. 

Vergeet niet van ook groenvoer te voorzien in de vorm van droogvoer. Je kan je kopen in de vorm van vloggen, granulaat of tabletten.
Verse groenten worden ook gegeten. Deze moeten dan wel geblancheerd worden. Enkel komkommer kan je zo geven. Er zijn nog wel andere aquariumbewonders die dit op prijs zullen stellen.

Voortplanting

De Guppie legt zoals de meeste andere vissen geen eitjes, maar brengt zijn jongen levend ter wereld. Een vrouwtje broed de eitjes inwendig uit en deze komen uit bij geboorte. Je kan dit goed zien bij de geboorte van een gup. De jongen zijn bij geboorte zelfstandig  en er is geen broedzorg.

Het vrouwtje kan het sperma van de man bewaren en gebruiken voor meerdere bevruchtingen. Zo kan een vrouwtje dat al geruime tijd afgescheiden zit van een man toch nog jongen krijgen.

Na bevruchting duurt het 4 tot 6 weken voor de jongen worden geboren. Duit kunnen tussen de 10 en 70 jongen zijn. Als je jongen wil laten opgroeien moet je voldoende verstopplekken voorzien want de Guppen eten ook hun eigen jongen op. Andere aquariumbewoners zullen ook actief op de jonge jagen.

Een zwangere vrouw kan je herkennen door de zwarte vlek aan de aarsvin. Net voor de geboorte van jongen zonderen ze zich af. Dit is meestal aan het oppervlakte tussen veel planten. 

groepje kleine guppies
groepje kleine guppies

Wil u reageren op dit artikel of heeft u een aanvulling?

Meld je aan op de nieuwsbrief

Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon