Tanichthys albonubes of Chinese Danio

Inhoud: Tanichthys albonubes of Chinese Danio

De Tanichthys albonubes of Chinese Danio is een mooi visje om in het aquarium te houden. Het is mogelijk hen te houden in een niet verwarmd aquarium. Warmer dan 22°C is voor de Tanichthys albonubes of Chinese Danio niet ideaal. Warmer kunnen ze wel aan, maar dan worden ze heel actief en hun levensduur zal verkorten.

Een schooltje Chinese Danio’s is een aanwinst voor het aquarium.

Eisen aan aquarium en kenmerken.

temperatuur14°C tot 22°C
minimale afmeting aquariumminimaal 60 cm 
grote3 tot 4 cm
leeftijd5 jaar
pH7-7,5
dH en gH5-19º

Tanichthys albonubes of Chinese Danio
Tanichthys albonubes of Chinese Danio

Kenmerken van de Tanichthys albonubes of Chinese Danio

De Tanichthys albonubes of Chinese Danio is een scholenvis die je best in een groepje van minimaal 8 à 10 visjes moet houden. Ze zijn iets minder geschikt voor het gezelschapsaquarium door hun behoefte naar iets koelere temperaturen. Het kan wel maar dan moet je medebewoners kiezen die de iets koelere temperaturen ook kunnen verdragen. Er zijn wel wat vissen te vinden die rond de 22°C kunnen worden gehouden.

De Chinese Danio is een kleurrijk visje met een slank gestroomlijnd lichaam. De vinnen hebben een geel tot bijna wit randje en over het lichaam loopt een witte streep. 

Geslachtsonderscheid is gemakkelijk in een groepje te maken. De vrouwen hebben een iets rondere buik en zijn ook groter dan de slankere en meer kleurrijke mannen.

Eisen aan het aquarium.

Het aquarium voor de Tanichthys albonubes of Chinese Danio is minimaal 60 cm. Een aquarium met enkel Chinese Danio’s is ideaal, maar ze kunnen ook in een gezelschapsaquarium op voorwaarde dat je ze samen zet met soorten die dezelfde temperatuur vereisen.

De Chinese Danio heeft graag een beetje stroming voor de rest hebben ze niet veel eisen aan het aquarium. Planten zullen ze wel op prijs stellen en een dichte beplanting is ook ideaal voor het kweken van de Chinese Danio. In hun natuurlijke biotoop zijn ze ook vaak tussen dichte beplanting te vinden.

Een donkere bodem is geen must maar zal de kleuren van het visje meer tot zijn recht laten komen.

Zorg er wel voor dat je ze in een school houdt van liefst minimaal een 10-tal visjes.

Chinese danio in de vijver houden.

Door de mogelijkheid deze vis te houden op lagere temperaturen kan je hem ook in de vijver of speciekuip buiten houden. Zet hen wel niet samen in een vijver met vissen die hen als een lekker hapje gaan beschouwen. Tijdens de winter kunnen ze binnen. Eventueel kan een deel buiten blijven want sommige stammen kunnen wel onze winters overleven. Door het kweken in gevangenschap geldt dit niet voor alle Chinese Danio’s die aangeboden worden in de handel.

Voeding Tanichthys albonubes of Chinese Danio.

Tanichthys albonubes of Chinese Danio zijn gemakkelijke eters. Voederen met diepvries of levende muggenlarven, artemia of watervlooien zal hun kleuren ten goede komen.

Droogvoer vormt ook geen probleem en zal zeker gegeten worden. Hierin kan je ook afwisselen met gevriesdroogde, vlokken, tabletten en granulaat en hier mag zeker af en toe voeding op plantaardige basis tussen zitten.

Voortplanting Tanichthys albonubes of Chinese Danio.

Het kweken van de Tanichthys albonubes of Chinese Danio. in niet moeilijk. Het zijn vrijleggers die geen broedzorg hebben maar hun eigen jongen laten ze normaal wel gerust.

Je kan ze dus eenvoudig kweken in een klein aquarium voorzien van dichte beplanting waarin je enkel Chinese Danio’s houdt. Er worden dan elke dag een aantal eitjes afgezet die na een tweetal dagen uitkomen. Eventueel kan je ook man en vrouw scheiden en een aantal weken goed voederen om ze dan samen te zetten. Meestal zal er dan een grote hoeveelheid eitjes worden afgezet. Dit kan oplopen tot 300. Na het leggen van de eitjes kunnen de ouders verwijderd worden. Het groot brengen van zoveel jongen vraagt wel meer aandacht voor de waterkwaliteit door onopgegeten voeding.

Na het uitkomen kunnen de jongen gevoed worden met fijn stofvoer of infusoria. ALs de jongen groot genoeg zijn kan je ook net uitgekomen artemia voederen. 

Eigen ervaring met de kweek van de Chinese Danio.

Ooit had ik een schooltje Chinese Danio’s bij een aantal vissen die ik gekregen had van iemand die stopte met het houden van vissen. Het was een bonte verzameling waartussen dus ook een school Chinese Danio’s. Ik heb dan eens de proef op de som genomen en de mooiste exemplaren in een bakje van 40 cm geplaatst.

Ze waren goed voorzien van planten. Als ik me niet vergis was het vooral waterpest. Er hing een klein externe filter aan het aquarium, als verlichting 2 bureaulampen van Ikea en geen verwarming. Buiten het af en toe reinigen van de filter en een beetje water verversen kregen de vissen alleen dagelijks eten. Lang heeft het niet geduurd voor de eerste eitjes te zien waren in het aquarium en jongen niet lang daarna. Ik heb ze gevoed met stofvoer.

De kweek van Chinese Danio’s is dus zeker geen ingewikkeld gebeuren.

Wil u reageren op dit artikel of heeft u een aanvulling?

Meld je aan op de nieuwsbrief

Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon