Trichogaster Lalius of Dwerg Goerami

Inhoud: Trichogaster Lalius of Dwerg Goerami

De Trichogaster Lalius of Dwerg Goerami ging vroeger door het leven onder de naam Colisa lalia. Het is een labyrintvis  en kan dus ook biven het water lucht happen. De Dwerg Goerami is een vaak geziene vis in het aquarium. Hij is dan ook zeer geschikt voor een gezelschapsaquarium. Het mannetje is een kleurrijke aanwinst in het aquarium.

Eisen aan aquarium en kenmerken.

temperatuur21°C tot 29°C
minimale afmeting aquariumminimaal 60 cm
grote6 cm
leeftijdmannetje 1 tot 1,5 en vrouwtjes 2 jaar
pH6-7,5
dH5-19°

Trichogaster Lalius of Dwerg Goerami aquariumvis
Trichogaster Lalius of Dwerg Goerami foto door fishhi

Kenmerken van de Guppy

De Trichogaster Lalius of Dwerg Goerami is een vreedzame vis die perfect in een gezelschapsaquarium kan gehouden worden. Het mannetje is heel kleurrijk met rood en blauwe diagonale streppen. Met deze kleuren is hij een opvallende verschijning in het aquarium.

Het vrouwtje heeft minder opvallende kleuren. Man en vrouw hebben twee buikvinstralen.

Er is ook een kweekvorm waarbij de blauwe kleur overheerst. 

IN het aquarium zal de de Trichogaster Lalius of Dwerg Goerami  zich vooral ophoudein in de bovenste waterlaag. Hij zal ook een territorium vormen maar dit enkel tegen soortgenoten verdedigen. Tegenover andere soorten is de Dwerg Goerami vreedzaam. 

Eisen aan het aquarium.

Het aquarium voor de Trichogaster Lalius of Dwerg Goerami is best minimaal 60 cm. Dit is echt wel een minimum en enkel voor een man met twee vrouwen. In een aquarium van 60 cm kan de Dwerg Goerami best alleen houden of met rustige vissen die niet aan de vinnen van de Goerami gaan knabbelen. Barbelen zijn vaak de daders van dit knabbelen.

De Dwerg Goerami zal ook eerder schuw zijn in een aquarium met drukke vissen. Dat is dus ook een reden om hem vooral met eerder rustige vissen samen te houden. Best ook geen andere vissen die zich graag in de bovenste waterlaag ophouden. 

De Dwerg Goerami heeft graag een goed beplant aquarium. Een dicht beplant aquarium geeft ook veel schuilplekken voor het vrouwtje om zich te verschuilen voor het mannetje. 

De Goerami heeft wel graag niet veel stroming aan de oppervlakte van het water. Hun natuurlijke omgeving is ook erg dicht begroeit met weinig tot geen stroming.

Voeding van de Trichogaster Lalius of Dwerg Goerami

De Trichogaster Lalius zijn gemakkelijke eters. Alle types voer worden aangenomen. Droogvoer, diepvries of levend voer zullen ze allemaal aannemen. Groenvoer vormt ook geen probleem. Wissel wel voldoende af en overvoer niet. 

Zoals bij alle vissen is het geven van levend voer ook bevorderlijk voor de vitaliteit van de vissen. Het doet hen “werken” voor het eten.

Voortplanting van de Trichogaster Lalius of Dwerg Goerami

De Trichogaster Lalius of Dwerg Goerami maakt een schuimnest. Ze zullen dit ook maken in het gewone gezelschapsaquarium en zelfs overgaan tot het leggen ven eitjes. Het laten opgroeien van de jongen in een gezelschapsaquarium is dan weer heel moeilijk om niet te zeggen onmogelijk. De jongen zijn na het uitkomen aan hun lot overgelaten.

In aan afzonderlijk aquarium kan je na het leggen van de eitjes de vrouw verwijderen. De man zal voor het nest zorgen tot de eitjes uitkomen. Ze blijven dan nog 3 dagen in het nest voor ze vrij gaan zwemmen. Nu moet de man ook uit het aquarium want hij zal de jongen als voedsel zien. 

De jongen kunnen gevoerd worden met stofvoer en Artemia naupliën als de visjes groot genoeg zijn.

Wil u reageren op dit artikel of heeft u een aanvulling?

Meld je aan op de nieuwsbrief

Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon