Trigonostigma heteromorpha of Kegelvlekbarbeel

Trigonostigma heteromorpha of Kegelvlekbarbeel

Inhoud: Trigonostigma heteromorpha of Kegelvlekbarbeel

De Trigonostigma heteromorpha of Kegelvlekbarbeel is een vis die al heel lang gehouden wordt in aquaria. Het is een scholenvisje dat perfect is voor een gezelschapsaquarium. het is ook een vis die gemakkelijk te houden is en niet veel speciale vereisten heeft aan zijn leefomgeving.

Eisen aan aquarium en kenmerken.

temperatuur24°C tot 28°C
minimale afmeting aquariumminimaal 60 cm 
grote3 tot 5 cm
leeftijd3 tot 6 jaar
pH5 – 7,5
gHonder 12

Trigonostigma heteromorpha of Kegelvlekbarbeel
Trigonostigma heteromorpha of Kegelvlekbarbeel

Kenmerken van deTrigonostigma heteromorpha of Kegelvlekbarbeel

De Trigonostigma heteromorpha of Kegelvlekbarbeel is een oranje met een zwarte vlek in de vorm van een kegel met de punt in de richting van de staart. Het is een Er zijn ook kweekvormen met een licht andere kleur.

De Kegelvlekbarbeel is een levendige vis die verdraagzaam is tegenover zijn medebewoners. Hij zal zich vooral ophouding in de middelste waterlaag.

Soms is er al eens verwarring met de soorten Trigonostigma Espei en Trigonostigma Hengeli. Als je ze kan vergelijken, zijn de verschillen wel duidelijk tussen de soorten.

De Kegelvlekbarbeel werd voor het eerst in het begin van de twintigste eeuw geëxporteerd en gehouden in aquaria. Hij is uitgegroeid tot een van de populairste vissen in aquaria over heel de wereld. Let bij het aankopen dat je mooi gekleurde exemplaren zonder afwijking koopt.

Trigonostigma Espei
Trigonostigma Espei
Trigonostigma Hengeli
Trigonostigma Hengeli

Eisen aan het aquarium.

Voor de Trigonostigma heteromorpha of Kegelvlekbarbeel moet je minimaal een aquarium hebben van 60 cm. Groter is beter omdat je dan een grotere groep kan houden. Het is een scholenvis die echt gezelschap moet hebben van zijn eigen soort. 6 exemplaren is een echt minimum in een aquarium. Er blijft dan in een aquarium van 60 cm niet veel ruimte meer over voor andere vissen. Een groter aquarium geeft meer ruimte om een grotere groep te houden.

Inrichting van het aquarium is bij voorkeur met hout en dichte beplanting. Een aantal drijfplanten zullen de Kegelvlekbarbelen ook op prijs stellen. Gedroogde eiken- , beuk- of Cappatabladeren mogen ook in het aquarium. Zij hebben ook een positieve werking op de waterkwaliteit.

De Trigonostigma heteromorpha is door zijn karakter en weinige eisen aan de waterwaarden ideaal voor een gezelschapsaquarium. De keuze aan medebewoners is groot. 

Voeding van Trigonostigma heteromorpha of Kegelvlekbarbeel

Op vlak van voeding worden ook niet veel eisen gesteld. De  Trigonostigma heteromorpha is een omnivoor en zal zowat alles eten. Droogvoer in de vorm van vloggen, granulaat of tabletten.

Zoals voor alle vissen is afwisseling belangrijk. Wissel droogvoer ook af met diepvries en levend voer als het beschikbaar is.

Voeren met Diepvries of levend voer zal ook de kleur van de vissen versterken. 

Voortplanting van de Kegelvlekbarbeel

Het kweken met de Kegelvlekbarbeel is mogelijk, maar niet zo eenvoudig. In het gezelschapsaquarium zal het niet lukken. De vissen stellen voor te weken strengere eisen aan de waterkwaliteit en omstandigheden.

Een afzonderlijk aquarium is nodig met een temperatuur van 26 tot 28°C. pH moet tussen de 5 en 6 liggen? De beplanting moet uit grootbladige planten bestaan zoals Cryptocorynes. Op de bodem kan je aan gaas/rooster aanbrengen waartussen de eitjes die niet aan de bladeren blijven hangen, kunnen vallen.

De gekozen man en vrouw scheiden en een 2-tal weken goed voeren met diepvries of levend voer. Dit mag 2 tot 3 per dag. Je kan dan man en vrouw samen zetten in het kweekbakje. Eventueel koeler water toevoegen kan het paaien bevorderen.

De vrouw zet eitjes af aan de onderkant van een blad dat de man dan zal bevruchten. Dit kan oplopen tot 300 eitjes.Ouders moeten na het afzetten uit het kweekbakje verwijderd worden. De eitjes komen na ongeveer 24 uur uit bij 28°C. Je jongen kunnen gevoed worden met eencellige. Er zijn kant en klare oplossing te vinden in de aquariumwinkel.

Wil u reageren op dit artikel of heeft u een aanvulling?

Meld je aan op de nieuwsbrief

Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon