Vallisneria asiatica of Schroefvallisneria

Vallisneria asiatica of Schroefvallisneria

Inhoud: Vallisneria asiatica of Schroefvallisneria

Vallisneria asiatica of Schroefvallisneria is een echte waterplant met smalle gedraaide bladeren van 3 tot 5 mm breed en 35 cm lang. De Vallisneria asiatica is de een wat kleiner Vallisneriasoort en zeer geschikt voor de middenzone van het aquarium. Het is een gemakkelijk plant die snel groeit en mooi is in contrast met andere aquariumplanten.

temperatuur22 tot 28°C
lichtbehoeftegemiddeld
lengte35 cm
plaats in het aquariummiddenzone
pH5-8
plantensoortrozetplant met uitlopers
Vallisneria asiatica

De Schroefvallisneria in het aquarium

Vallisneria asiatica of Schroefvallisneria is een echte waterplant die gemakkelijk in het aquarium te houden is. Met zijn gekrulde bladeren geeft hij extra uitstraling aan de beplanting. Qua temperatuur en waterwaardes valt hij perfect binnen de grenzen voor en tropische aquarium.

Het is een kleiner blijvende soort die de andere planten niet zal overschaduwen.

In een groepje vormen ze een geschikte plek war vissen kunnen schuilen of eventuele jongen ontsnappen aan andere vissen. Met voldoende licht zullen ze mooi groen blijven.

Omdat Vallisneria een sterke plant is, is hij ook geschikt voor een speciaalaquarium met Chicliden. Hij kan dan ook worden gebruikt in bijvoorbeeld een Malawi aquarium. Voorwaarde is wel dat hij voldoende licht krijgt wat in een aquarium met Cichliden niet altijd het geval is. Voedingstoffen zal de plant normaal meer dan voldoende hebben in een Cichlideaquarium.

Planten van Vallisneria asiatica of Schroefvallisneria

Je kan ze planten in een groepje. Knip voor het planten de wortels wat bij. Je laat een 3-tal cm staan. Net voldoende zodat je hem kan planten. Verwijder ook de beschadigde bladeren door die aan de basis af te knippen. Beschadig hierbij geen mooie bladeren.

Zorg dat bij het planten de bladeren niet onder de bodem zitten. Enkel de wortels moeten onder de bodem tot aan het kroontje in de bodem. 

Je kan ze best in een groepje planten voor het mooiste effect. 

Vallisneria asiatica - hoe planten
Vallisneria asiatica - hoe planten

Vermeerderen van Vallisneria asiatica

Vallisneria zal zichzelf vermeerderen aan de hand van uitlopers. De plant zal zijscheuten vormen waaraan een nieuwe plant groeit. Als het nieuwe plantje een 5-tal cm is kan je de verbinding tussen de moederplant en jonge scheur doorknippen. De jonge plant  mag dan zijn nieuwe plekje in het Aquarium krijgen.

De zijscheuten groeien naar alle richtingen en als de plant zich goed voelt in je aquarium kan hij al snel over heel het aquarium verspreid zijn. Knip dus op regelmatige tijdstippen de uitlopers af om de Vallisneria wat in toom te houden.

Je kan ook af en toe wat oudere planten vervangen door nieuwe scheuten.

Snoeien van Vallisneria

Voor het snoeien van Vallisneria zijn er twee manieren. Je kan hem gewoon knippen maar gaan die bladeren afsteven en vormen er zich nieuwe bladeren aan de plant. Je zit dus wel een tijdje met geknipte bladeren en dat is niet echt een meerwaarde voor het aquarium.

Een andere manier is de slechte bladeren of het teveel aan bladeren af te knippen aan de basis zodat de plant nog altijd voldoende bladeren heeft. Je dunt de plant dus uit. Het het beste van enkel beschadigde en slechte bladeren te verwijderen. Voldoet je plant niet meer dan kan je hem vervangen door een uitloper.

IK knip er nooit aan en laat de plant groeien. De minder mooie kan je gewoon vervangen door uitlopers. Deze kleinere soort Vallisneria zal ook de andere planten niet of minder gemakkelijk in de schaduw zetten.

Wil u reageren op dit artikel of heeft u een aanvulling?

Meld je aan op de nieuwsbrief

Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon