[vc_row css=”.vc_custom_1600419844871{margin-top: 15px !important;margin-bottom: 15px !important;}”][vc_column css=”.vc_custom_1600418362973{border-radius: 20px !important;}”][vc_column_text css=”.vc_custom_1600418338958{border-radius: 25px !important;}”]Verlichting in het aquarium is na de filter een belangrijk onderdeel in de techniek van het aquarium. De juiste verlichting zal ten goede komen van de planten in je stukje natuur in huis. Naast de planten wil je natuurlijk ook kunnen genieten van de vissen in het aquarium. De juiste verlichting zal de kleuren van de vissen ten volle tot zijn recht laten komen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css=”.vc_custom_1600419864132{margin-top: 15px !important;margin-bottom: 15px !important;}”][vc_column][vc_column_text]
Welke soorten verlichting zijn er?
[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]Er zijn drie vormen van verlichting die in het aquarium worden gebruik.[/vc_column_text][vc_column_text css=”.vc_custom_1600423776943{border-left-width: px !important;padding-left: 30px !important;}”]
T8-verlichting
[/vc_column_text][vc_column_text css=”.vc_custom_1600423786334{border-left-width: px !important;padding-left: 30px !important;}”]De T8-verlichting is een TL-verlichting die al lang in gebruik is. Het zijn de dikkere ronde buizen van ongeveer 2,6 cm diameter. In de nieuwe aquaria zal je ze minder vinden maar indien je een tweedehands aquarium op de kop zou tikken is de kans groot dat er een T8-verlichting in gebruikt wordt.
De lampen voor een T8-verlichting zijn nog te verkrijgen. Ze komen in verschillende lengtes en ook specifiek voor het aquarium. Van de drie types is dit de minst zuinige variant maar de aankoopprijs is dan weer lager.[/vc_column_text][vc_column_text css=”.vc_custom_1600423793454{padding-left: 30px !important;}”]
T5-verlichting
[/vc_column_text][vc_column_text css=”.vc_custom_1600423806502{padding-left: 30px !important;}”]Als tweede type is er dan de T5-verlichting. Dit zijn de dunnere TL verlichtingen die zuiniger zijn dan hun T8 voorganger. De T8-verlichting heeft ook een grotere lichtopbrengst dan zijn voorganger.
Er zijn verschillende soorten lampen te verkrijgen in de handel. Er is variatie in lengte en kleur van de lampen.[/vc_column_text][vc_column_text css=”.vc_custom_1600423859801{padding-left: 30px !important;}”]
LED verlichting in het aquarium
Als laatste komen we bij de meest recente vorm van verlichting. De LED verlichting is zijn plek in de aquariumhobby aan het veroveren en de meest gebruikte vorm van verlichting in het aquarium aan het worden. Ze zijn zuiniger dan hun voorganger en redelijk eenvoudig toe te passen.
Het overschakelen naar LED vergt geen volledige aanpassing van een bestaande installatie. Er zijn zogenaamde retrofit LED’s te verkrijgen. Deze kan je gewoon in de bestaande fittingen installeren. Is dit niet mogelijk zijn er eenvoudige oplossingen om te lijmen, schroeven of door middel van zuignappen.
De lichtopbrengst per watt is minder dan een TL maar deze is dan wel enkel gericht naar het aquarium waardoor je geen verlies hebt. Bij TL wordt wel gebruikt gemaakt van reflectiespiegels om het licht dat weg van het aquarium straalt toch te kunnen gebruiken.
De lichtopbrengst per watt is minder dan een TL maar deze is dan wel enkel gericht naar het aquarium waardoor je geen verlies hebt.
Led is ook te verkrijgen in verschillende kleuren en in de RGB variant. Bij deze laatste kan je de kleur van de verlichting kiezen. Dimmen van de verlichting is ook geen probleem en alles kan eventueel elektronisch gestuurd worden. Een natuurlijke zonsondergang behoort ook tot de mogelijkheden.
Zoals je wel kan raden ben ik grote voorstander van LED verlichting en indien je de kans hebt, is het zeker aan te raden over te schakelen naar LED verlichting. Naast deze drie types zijn er nog wel een aantal andere types. Zo heb je kwikdamplampen maar die zijn perfect te vervangen door LED-verlichting dat veel zuiniger is in verbruik. Koop je tweedehands toch nog een aquarium aan met een ander type verlichting is het verstandig te kijken naar verbruik en kwaliteit van de verlichting en eventueel te vervangen door LED-verlichting.
Hoeveel verlichting is nodig?
Hoeveel verlichting je aquarium nodig heeft hangt af van de inhoud van het aquarium en welk soort aquarium je gaat houden. Een plantenaquarium heeft veel meer verlichting nodig dan een aquarium voor Malawi cichliden waar bijna geen planten in zullen te vinden zijn. Om de juiste hoeveelheid verlichten te berekenen, kijk je best naar de lichtopbrengst die wordt uitgedrukt in lumen. Lumen geeft de hoeveelheid zichtbaar licht aan die een lichtbron uitstraalt . Onderstaande tabel kan je daar bij helpen.
Type aquarium | lumen/liter |
---|---|
niet en weinig beplante aquariums – lage belichting | 10-20 lumen/liter |
middelmatig beplant aquarium – gemiddelde belichting | 20-35 lumen/liter |
veel planten (aquascape) – hoge lichtbehoeft | 35 en meer lumen per liter |
Watt per liter wordt ook gebruikt om de hoeveelheid verlichting te berekenen in een aquarium. Deze methode is echter minder betrouwbaar omdat dit geen rekening houdt met het type verlichting. Een LED verlichting produceert veel meer lumen per watt dan een TL8.
Welke lichtkleur voor het aquarium?
Een volgende stap in het kiezen van de juiste verlichting is de lichtkleur. Deze wordt uitgedrukt in Kelvin. Voor een zoetwater aquarium is een lichtkleur tussen de 4000 en 7000 Kelvin aan te raden. Rond de 6000 Kelvin is ideaal. Bij de gewone lampen in die de handel te verkrijgen zijn, vind je vaak de melding warm wit, neutraal wit of koel wit. Warm wit staat dan ongeveer met 2700 Kelvin en niet geschikt voor een aquarium met planten. Neutraal wit zit rond de 3500 Kelvin en nog altijd niet ideaal voor een beplant aquarium. Koel wit is wel geschikt voor een beplant aquarium. Dit zijn kleurtemperaturen boven de 4000 Kelvin. De TL lampen van Philips hebben zo de kleurcodes 865 en 965 die veel gebruikt werden en worden in aquaria.
Er zijn natuurlijk ook lampen die enkel voor een aquarium zijn bedoeld. Hier ben je dan zeker dat het de juiste lamp voor de juiste aquarium is. Wil je een aquarium met veel planten dan koop je ook lampen specifiek voor dit type aquarium.
Hoe lang mag de verlichting in het aquarium aan?
De keuze van verlichting is gemaakt, aangekocht, het aquarium gevuld en je bent klaar om te straten.
Hoe lang mag de verlichting van het aquarium nu aan per dag? Gemiddeld mag je uitgaan van 8 uur per dag. Dit is ook afhankelijk van de planten die in het aquarium staan, de hoeveelheid CO2 en de aanwezige voedingstoffen. Je moet ook niet de hele dag op volle sterkte verlichten. Eventueel een aantal uren sterk gedimd, een aantal uren meer verlichten en ’s avonds terug sfeervol gedimd. Dit kan je bij LED perfect doen met een programmeerbare sturing.
Tijden het opstarten van het aquarium is het een goed idee de verlichting beperkt te houden. De planten hebben zich nog niet helemaal aangepast aan het aquarium en de bactieën in de filter zijn nog in ontwikkeling. Deze factoren kunnen ervoor zorgen dat algen de overhand nemen. Om dit te vermijden kan je starten met 6 uur verlichting en dit per week een kwartiertje te verhogen tot je aan 8 uur zit.
Tot slot.
Dit artikel is maar een eerste korte introductie tot verlichting van het aquarium. Het zijn maar een aantal puntjes waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van de verlichting voor je aquarium.