Verwarming in het aquarium

Inhoud: Verwarming in het aquarium

Tropische vissen wil ook zeggen verwarming in het aquarium. De meeste tropische vissen hebben een temperatuur nodig die warmer is dan de gemiddelde kamertemperatuur. Je hebt dus een verwarming in het aquarium nodig om je vissen de juiste temperatuur te geven. Hoe warm of koud dit is zal afhankelijk zijn van de soort vissen die je wil gaan houden.

Inhoud van dit artikel.

Verwarming in het aquarium = een stabiele temperatuur.

Grote temperatuurschommelingen zijn uit den boze voor een aquarium. Een verwarming met ingebouwde thermostaat zal voor deze stabiliteit zorgen. Je moet deze maar één maal instellen en dan zal hij zijn werk doen. De meeste tropische vissen zullen gelukkig zijn met een temperatuur van 25°C. De verwarming in het aquarium is dus een belangrijk onderdeel van de techniek die nodig is voor een stabiel aquarium.

Hoe sterk moet mijn verwarming zijn?

Om te weten welke verwarming je voor je aquarium nodig hebt is er een simpele vuistregel. 1 watt per liter inhoud van het aquarium voor een aquarium in een ruimte op kamertemperatuur. Is het een niet verwarmde ruimte dan moet je 1,5 watt per liter rekenen. Voor een aquarium van 160 liter heeft een verwarming nodig van 200 watt.

Welke type verwarming?

Er zijn een aantal types van verwarming. Je hebt de verwarming die in je aquarium zit. Dit kan een staafverwarming of bodemverwarming zijn. Daarnaast heb je de externe verwarming in de aanvoer vanuit de filter of in de filter zelf.

verwarmingen JBL

De staafverwarming.

De staafverwarming is veruit de meest gebruikte en ook gemakkelijk te verkrijgen. Dit type verwarming is ook niet duur in aanschaf en werkt op een heel eenvoudige manier. Meestal is er een knop op de verwarming waarmee je de gewenste temperatuur kan instellen. Zoals bij alle elektrische toestellen in het aquarium bekijk je best even de handleiding om de juiste werking van het type dat je hebt aangekocht te weten te komen. In de handleiding kan je ook de juiste plaatsingswijze vinden. De meest mogen helemaal onder water maar ik ben er ook al tegen gekomen waarbij dit niet mocht. Ik zou die proberen te vermijden.
Soms komt de staafverwarming in een beschermende kunststof kooi. Dit is altijd een pluspunt. Je moet altijd zorgen dat de verwarming stabiel hangt en dat er watercirculatie is rondom de verwarming. Schakel de verwarming uit als hij niet onder water zit.

Als beginnend aquariaan zal je meer dan waarschijnlijk met dit type van verwarming gaan werken.

Een aantal binnenfilter zijn er ook op voorzien om de verwarming in de filter weg te werken. De binnenfilter van Juwel hebben een plek voor de verwarming. Voordeel hiervan is dat het water langs de verwarming moet in de filter. De Biobox van Aquatlantis is ook voorzien op een verwarming en als ik me niet vergis wordt deze meegeleverd met de filter.

Bodemverwarming.

Bodemverarming is ook een optie in het aquarium. Dit wordt veel minder toegepast. Het is ook iets omslachtiger om te installeren dan een staafverwarming. Het principe is hetzelfde als en vloerverwarming in een woning. Een verwarmingsdraad wordt op de bodem geplaatst met behulp van zuignappen. Deze draad s verbonden met een thermostaat die de verwarming zal regelen. De bodembedekking komt over de verwarmingsdraad. Bij problemen moet dus heel het aquarium leeg. Je krijgt er wel een heel gelijkmatige temperatuur voor in de plaats en je krijgt een beter doorstroming van de bodem en dus geen ophoping van afvalstoffen krijgt.

Onder de plaatsing van een bodemverwarming van JBL.

Verwarming op de aanvoer.

Dit type verwarming plaats je tussen de aanvoer naar het aquarium en de filter. Het water stroomt dan Langs het verwarmingselement naar het aquarium. Dit type verwarming moet verticaal worden gemonteerd om luchtbellen te voorkomen. Verder moet je ook rekening houden met de stroomrichting. Lees zeker ook de handleiding van de verwarming die je gaat gebruiken.

Verwarming in de externe filter.

De verwarming in de externe filter is nog eenvoudiger. Je moet dan enkel de filter aansluiten en de gewenste temperatuur instellen. Er zijn wel niet heel veel filter op de markt die deze optie al hebben. Eheim heeft een redelijk aanbod en daarnaast zijn er nog filters van Oase die goedkoper zijn in aankoop.
De voordelen van dit type zijn duidelijk. Geen gedoe met aansluiten.

Veiligheid en de verwarming in het aquarium.

Bij een interne verwarming moet je wel wat rekening houden met de verwarming bij het plaatsen van decoratie en dergelijke. Het is belangrijk dat deze niet tegen de verwarming kunnen vallen en zo het beschermende glas breken. Meestal zijn ze wel stevig, maar ik heb het toch ooit al één keer voor gehad. Je kan dit beter proberen te voorkomen. Let ook wat extra op rond de verwarming als je in het aquarium werkt. Een tikje met een steen kan al voldoende zijn. Lees dus ook altijd de handleiding en de veiligheidsvoorschriften. Die paar minuten lezen zijn echt geen overdreven luxe.

Wil u reageren op dit artikel of heeft u een aanvulling?

Meld je aan op de nieuwsbrief

Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon