Xiphophorous maculatus of Platy

Inhoud: Xiphophorous maculatus of Platy

De Xiphophorous maculatus of Platy is een erg populair aquariumvisje. Ze maken deel uit van de levendbarende tandkarpers net als de Guppies. De Platy of Xiphophorous maculatus zijn gemakkelijke visjes die niet veel eisen stellen en dus ideaal zijn voor beginners. Net als de Guppy zijn er verschillende kweekvormen beschikbaar. Deze variëren in vorm en kleur. De Xiphophorous maculatus zijn “gemakkelijke” visjes en goede beginnersvissen.

Eisen aan aquarium en kenmerken.

temperatuur 20°C tot 25°C
minimale afmeting aquarium minimaal 50 cm (40 liter of meer)
grote mannetje 4 cm en vrouwtje 6 cm
leeftijd ongeveer 3 jaar.
pH 7-8,2
dH 9-19º

Xiphophorous maculatus of Platy

Kenmerken van de Xiphophorous maculatus of Platy

De  Xiphophorous maculatus of Platy is een levendige vis die in veel verschillende kweekvormen te vinden is. Verschillende kleuren en lichaamsvormen zijn in de handel te verkrijgen. Je kan ze best in een groepje houden met een verhouding man/vrouw van 1/3. Net als Guppy’s zullen mannelijke Platy’s hun vrouwelijke soortgenoten najagen om te paren.

Er is een bonte verzameling van kweekvormen. Een erg populaire kweekvorm is de Mickey Mouse zo genoemd door de tekening aan de basis van de staartvin. Net als bij de Guppy zijn er kweekvormen in alle kleuren van de regenboog. 

Platy kweekvormen

De Xiphophorous maculatus of Platy zwemt in alle waterlagen maar zal voornamelijk in de middelste waterlaag te vinden zijn.

Het onderscheid tussen men en vrouw is gemakkelijk te maken. De man is kleiner en de aarsvin is omgevormd tot een gonopodium, het voorplanting van de mannelijke Platy. Het vrouwtje is groter.

Eisen aan het aquarium.

Het aquarium voor de Platy’s is best minimaal 50 cm. Je kan ze alleen houden of als groepje maar ze zijn ook uitermate geschikt voor een gezelschapsaquarium met normale filter en geen al te sterke stroming.  Ze vormen geen problemen met andere bewoners en zijn zeker niet agressief naar de andere bewoners in het aquarium. De meer gekende vissen voor een gezelschapsaquarium zoals de Corydora, Neon, Danios, Guppy’s … kunnen zeker samen met Platy’s. Garnalen samen met Platy’s vormt ook geen probleem. Let op met iets agressievere vissen zoals maanvissen en Beta’s. Natuurlijk zet je ze ook niet bij grote vissen die hen als prooi gaan beschouwen.

Vergeet wel geen rekening te houden met de verhouding man/vrouw. 1 man op 3 vrouwen is aan te raden. De vrouwen krijgen het anders zwaar te verduren omdat de mannetjes hen niet gerust gaan laten. Alleen mannen of vrouwen is natuurlijk ook een optie. 

Planten worden ook op prijs gesteld door de Platy. Het geeft hen plekken om te schuilen. Let wel dat er voldoende zwemruimte is voor de visjes.

Voeding.

Platy’s zijn gemakkelijke eters. Ze zullen zowat alles eten wat je hen voorschotelt. Muggenlarven, artemia, watervlooien of tubifex in zowel levende, diepvries of gedroogde versie. Het gewone vlokkenvoer voor aquariumvissen is ook perfect geschikt voor de Platy.

Plantaardig voedsel is ook belangrijk voor de Platy. Wissel dus het gewone voer ook af met plantaardig droogvoer. Er zijn vlokken, granulaat of tabletten te verkrijgen in de handel met of zonder Spirulina.

Verse groenten kan natuurlijk ook. Een stukje komkommer zullen ze zeker niet links laten liggen. Andere groenten kan ook maar deze kan je best even blancheren voor in het aquarium te doen. Vergeet ook niet de niet opgegeten groenten te verwijderen. 

Voortplanting van de Xiphophorous maculatus of Platy

De Platy is ook een levendbarende en brengt dus zijn jongen levend ter wereld.  De jongen zijn bij geboorte zelfstandig  en er is geen broedzorg. 

Het vrouwtje kan het sperma van de man bewaren en gebruiken voor meerdere bevruchtingen. Zo kan een vrouwtje dat al geruime tijd afgescheiden zit van een man toch nog jongen krijgen.

Na bevruchting duurt het 4 tot 6 weken voor de jongen worden geboren. Een vrouwtje krijgt tussen de 20 en 40 jongen. Dit kan zelfs oplopen bij grotere vrouwtjes.  Als je jongen wil laten opgroeien moet je voldoende schuilplekken voorzien. De Platy’s zelf en andere aquariumbewoners  zullen actief op de jonge jagen.

Een zwangere vrouw kan je herkennen door de zwarte vlek aan de aarsvin. Voor het krijgen van de jongen zal ze zicht afzonderen beschutting zoeken. Dit zie je ook bij de Guppy’s.

Baby Platy

Wil u reageren op dit artikel of heeft u een aanvulling?

Meld je aan op de nieuwsbrief

Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon