Apistogramma Borellii of Blauwe Dwergcichlide

Apistogramma Borellii of Blauwe Dwergcichlide

Inhoud: Apistogramma Borellii of Blauwe Dwergcichlide

De Apistogramma Borellii of Blauwe Dwergcichlide is een kleurijk visje dat eenvoudig te houden is. Een mooi visje voor een beginnende aquariaan die wil kennis maken met de Cichliden.

Het aquarium voor de Apistogramma Borellii of Blauwe Dwergcichlide moet ook niet heel groot zijn zoals bij de grotere Cichliden. Je kan al een koppeltje houden in een aquarium van 60 cm.

Eisen aan aquarium en kenmerken.

temperatuur20°C tot 28°C
minimale afmeting aquariumminimaal 60 cm (1 koppeltje)
grotemannetje 8 cm en vrouwtje 4 cm
leeftijdmannetje 1 tot 1,5 en vrouwtjes 2 jaar
pH6-8
gH5-19

Apistogramma Borellii of Blauwe Dwergcichlide koppel
Apistogramma Borellii of Blauwe Dwergcichlide koppel

Kenmerken van de Apistogramma Borellii of Blauwe Dwergcichlide

De Apistogramma Borellii of Blauwe Dwergcichlide is een kleine Cichlide die zich vooral zal ophouden in de onderste waterlaag. Het is een vreedzame vis zolang de medebewoners geen ander Apistogramma soort is. Ze vormen wel een territorium.

 

De man is blauw met een gele kop en borst. Er is nog een andere kweekvorm in de handel onder de naam Apistogramma Borelli ‘Opal’. Deze kweekvorm is minder geel en heeft rood in de kop.

Ze zijn afkomstig uit Zuid-Amerika waar ze leven in komt voor in kreken en zijrivieren van zowel de Rio Paraguay- als de lagere Rio Paraná-bekkens. 

Je kan hen houden als een koppel maar beter is in een harem van 1 man met meerdere vrouwtjes.

Apistogramma Borelli Opal
Apistogramma Borelli Opal

Eisen aan het aquarium.

Het aquarium voor de Apistogramma Borellii is minimaal 60 cm voor een koppel. Voor een Harem moet het aquarium groter zijn. Om meer dan één man te houden met twee vrouwen per man moet het aquarium zeker groter zij dan 130 cm.

De Blauwe Dwergcichlide heeft graag een aquarium met geen planten. Drijfplanten worden ook op prijs gesteld. Gebruik ook hout en maak gebruik van bloempotjes of halve kokosnoten als schuilplekken. Als bodem is zand een goede keuze. Ga voor filterzand omdat dit niet kan dichtslibben. Een donkere bodem zal wel de kleuren van de vis accentueren. 

Er mag best wat stroming staan in het aquarium en eventueel bladeren op de bodem.

De temperatuur van het aquarium mag niet te hoog zijn. In hun natuurlijk leefgebied varieert de temperatuur van het water. Deze kan zelfs dalen tot onder de 15°C. De verwarmer op 20°C instellen kan dus perfect bij de Apistogramma Borellii. In de zomer zal tijdens warme dagen de temperatuur dan automatisch hoger zijn.
Te warme temperatuur zal de levensduur van de vis verkorten.

De Apistogramma Borellii is wel gevoelig voor vervuild water. Ververs daarom op regelmatige basis water om de waterkwaliteit goed te houden.

Voeding Apistogramma Borellii of Blauwe Dwergcichlide

De Blauwe Dwergcichlide is geen moeilijke eter. Ze eten muggenlarven, artemia, watervlooien en Tubifex. Dit maag diepvries maar ook gevriesdroogd zijn. Gevriesdroogde Tubifex wordt hier zelfs uit de hand gegeten. 

Vlokkenvoer, granulaat of tabletten worden ook gegeten.

Omdat ze vooral in de onderste waterlaag te vinden zijn let je wel best op dat ze ook aan eten raken. Zeker als ze samen zitten met snelle eters in de bovenste waterlaag. Eventueel kan je een tablet of gevriesdroogde tubifex tegen de ruit plakken net boven de bodem.

Voortplanting Blauwe Dwergcichlide

De kweek van de Apistogramma Borellii of Blauwe Dwergcichlide moet je de temperatuur verhogen tot 25 à 26°C. Het zijn holenbroeders waar het vrouwtje de zorg over de eitjes en jongen zal dragen. Na het afzetten en bevruchten van de eitjes wordt het mannetje door de vrouw verjaagd.

De eitjes komen uit na een viertal dagen en de jongen zullen 5 à 6 dagen later vrij zwemmen. Ze kunnen gevoerd worden met artemia-naupliën of met fijn gemalen droogvoer.

Het kan zijn dat je in een kleiner aquarium het mannetje moet verwijderen.

Apistogramma Borellii of Blauwe Dwergcichlide vrouw
Apistogramma Borellii of Blauwe Dwergcichlide vrouw

Wil u reageren op dit artikel of heeft u een aanvulling?

Meld je aan op de nieuwsbrief

Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon