Apistogramma borellii

Apistogramma Borellii of Blauwe Dwergcichlide koppel

Inhoud

De Apistogramma borellii, beter bekend als de Blauwe dwergcichlide, vormt een uitstekende keuze voor liefhebbers die voor het eerst ervaring willen opdoen met het verzorgen van dwergcichliden. Een aquarium met een minimale lengte van 60 cm biedt al voldoende ruimte om een paar Blauwe dwergcichliden comfortabel te kunnen huisvesten. Houd er echter rekening mee dat deze vissoort gevoelig is voor watervervuiling. Daarom is het cruciaal om regelmatig het water te verversen en zo de waterkwaliteit op peil te houden.

Apistogramma borellii in mijn aquarium

Het aquarium voor de Apistogramma borellii.

Als koppel kan de Apistogramma borellii of Blauwe Dwergcichlide gehouden worden in een aquarium van 60 cm. Wil je graag een harem houden (1 man met enkele vrouwtjes) dan moet je minimaal 80 cm voorzien. Ondank dat hij een territorium vormt, zullen de andere bewoners geen last hebben van de blauwe dwergcichlide. Voorzie voldoende planten en schuilplekken. Dit kan in de vorm van bloempotjes, halve kokosnoten of kienhout. De bodem bestaat best uit zand. Je moet voldoende water verversen want de soort is relatief gevoelig voor vervuild water.

De temperatuur van het water mag tussen de 20 en 28°C zijn. Het is aan te raden de temperatuur rond de 20°C te houden. Bij warmere temperaturen komen ze in kweekmodus. Het continu houden van de Apistogramma borellii rond de 28°C kan hun levensduur verkorten.

Door zijn vredelievend karakter zijn ze geschikt voor een gezelschapsaquarium.

Voeding van de Blauwe dwergcichlide.

De Blauwe dwergcichlide is een detrivoor, wat betekent dat deze vissoort voornamelijk afval en organisch materiaal eet. Deze voedingsgewoonte is vergelijkbaar met die van andere detrivore dieren zoals regenwormen en mestkevers.

Deze vissoort haalt zijn voeding voornamelijk uit de afvalstoffen die zich op de bodem van het aquarium bevinden. Een opvallend kenmerk van hun voedingsgewoonten is dat ze zand happen en er voedseldeeltjes uit filteren. Dit unieke gedrag draagt bij aan hun charme en maakt ze interessant om naar te kijken.

Hoewel hun natuurlijke dieet voornamelijk uit organisch afval bestaat, zijn Blauwe dwergcichliden niet kieskeurig als het op voeding aankomt. Ze zullen ander visvoer ook zonder problemen accepteren. Het kan dus zeker waardevol zijn om hun dieet aan te vullen met droogvoer, diepvriesvoer en zelfs levend voer. Deze variatie in hun voedselaanbod kan helpen om hun algehele gezondheid en welzijn te bevorderen.”

Kweken van de Apistogramma borellii.

De Apistogramma borellii vertoont zijn voortplantingsgedrag bij hogere watertemperaturen. Het optimaliseren van de watertemperatuur in de richting van hun voorkeur – over het algemeen rond 26 tot 28 graden Celsius – kan hun kweekbereidheid stimuleren.

Het is niet strikt noodzakelijk om een apart kweekaquarium in te richten, maar het kan wel de kans op succes aanzienlijk verhogen. Het is belangrijk om te beseffen dat Blauwe dwergcichliden holenbroeders zijn. Dit houdt in dat ze de voorkeur geven aan het afzetten van hun eieren in beschutte holtes. Zorg dus voor voldoende schuilplaatsen, zoals stukken kienhout, waarop ze ook hun eieren kunnen afzetten.

Na de bevruchting en het leggen van de eieren neemt het vrouwtje de verantwoordelijkheid op zich voor de broedzorg. Ze jaagt het mannetje gewoonlijk weg van de nestlocatie. De ontwikkeling van de eitjes duurt ongeveer 4 tot 5 dagen. Gedurende deze periode zorgt het vrouwtje voor de bescherming en zorg van de eieren.

Zodra de jonge visjes uitkomen, overleven ze de eerste dagen op de voedingsstoffen van hun dooierzak. Gedurende deze tijd is het niet nodig om ze extra te voeden. Echter, zodra ze vrij rond beginnen te zwemmen, meestal na ongeveer 5 dagen, kunnen ze worden gevoed met passend jong visvoer, zoals artemia-naupliën.

Het kweken van de Blauwe dwergcichlide vraagt om zorgvuldige aandacht en geduld, maar het is zeer de moeite waard. Met een goed begrip van hun specifieke kweekbehoeften en het bieden van de juiste omgevingsomstandigheden, is het mogelijk om met succes een nieuwe generatie van deze fascinerende vissoort te kweken.

Alle info over Apistogramma borellii.

wetenschappelijk naam: Apistogramma borelli.
Nederlandse naam: Blauwe dwerkcichlide.
Maximale lengte: 7 cm.
Maximale leeftijd: 5 jaar
minimale lengte aquarium: 60 cm
vereiste ervaring: beginner
Geschikt voor welk type aquarium: gezelschapsaquarium
type aquarium: gezelschapsaquarium
Stroming in het aquarium: matig
Minimale temperatuur: 20 °C
Maximale temperatuur: 28 °C
Minimale Ph: 5.0
Maximale Ph: 7.5
Minimale Gh: 3
Maximale Gh: 19
Voedingstype: carnivooe
karakter: agresief naar mannelijke soorgenoten
houden als harem
Broedgedrag: holenbroeder
geschikt voor nano aquarium: ja
zwemzone: onder
- midden
gezelschapsaquarium
Je hebt nog nooit een aquarium gehad en weet niet hoe te beginnen dan is dit een goede plek om te starten. Voor je een aquarium gaat aankopen kan j...

Apistogramma borellii in beeld.

Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon

Wil u reageren op dit artikel of heeft u een aanvulling?

Meld je aan op de nieuwsbrief

Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon