Visvoer. Algemene richtlijnen.

Inhoud: Visvoer. Algemene richtlijnen.

Aquariumvissen zijn prachtige wezens die we in onze huizen houden om ons te vermaken en te ontspannen. Om hun gezondheid en welzijn te behouden, is het belangrijk om de juiste voeding te geven. In dit artikel bespreken we de verschillende soorten visvoer en welke voeding geschikt is voor welke vis.

Soorten visvoer

Er zijn verschillende soorten visvoer beschikbaar op de markt, waaronder vlokken, pellets, granulaat, diepvriesvoer en levend voer. Elk type voer heeft zijn eigen kenmerken en voordelen.

 • Vlokken: Vlokken zijn het meest voorkomende type visvoer en worden meestal gebruikt voor kleine vissen zoals tetra’s en guppy’s. Ze zijn gemakkelijk te gebruiken en te doseren, en zijn verkrijgbaar in verschillende formules die speciaal zijn ontworpen voor specifieke soorten vissen.
 • Pellets: Pellets zijn iets groter dan vlokken en hebben meestal een hoog eiwitgehalte. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en zijn geschikt voor middelgrote tot grote vissen zoals cichliden en meervallen.
 • Granulaat: Granulaatvoer is vergelijkbaar met pellets, maar heeft meestal een fijnere textuur. Het wordt vaak gebruikt voor vissen die aan de oppervlakte voeden, zoals goudvissen en koi.
 • Diepvriesvoer: Diepvriesvoer is meestal gemaakt van bevroren artemia, mysis, krill en andere soorten plankton. Het is een goede bron van eiwitten en wordt vaak gebruikt voor vissen die van nature in het wild levend voer eten.
 • Levend voer: Levend voer omvat levende organismen zoals wormen, watervlooien en pekelkreeftjes. Het is de voedzaamste voedingsbron voor vissen, maar kan ook risico’s met zich meebrengen, zoals de overdracht van ziekten.

Welke voeding voor welke vissen?

Nu we de verschillende soorten visvoer hebben besproken, is het tijd om te kijken welk voer geschikt is voor welke vis. Hier zijn enkele algemene richtlijnen:

 • Tetra’s, guppy’s en andere kleine vissen: Vlokkenvoer is een goede keuze voor kleine vissen. Het is gemakkelijk te doseren en bevat alle voedingsstoffen die deze vissen nodig hebben.
 • Arowana’s en andere roofvissen: Roofvissen hebben een hoog eiwitgehalte nodig en hebben de voorkeur aan levend voer. Als dit niet beschikbaar is, kunnen diepvriesvoer of pellets gebruikt worden. Let wel op dat levend voer kan leiden tot ziektes en parasieten in het aquarium, dus het is belangrijk om het voer goed te wassen en te controleren op ziektekiemen voordat je het aan de vissen geeft.
 • Cichliden en meervallen: Pellets en granulaatvoer zijn geschikt voor cichliden en meervallen. Deze vissen hebben een hoog eiwitgehalte nodig, en pellets en granulaat bieden dit.
 • Goudvissen en koi: Goudvissen en koi zijn grotere vissen die aan de oppervlakte voeden. Granulaatvoer is een goede keuze voor deze vissen omdat het gemakkelijk drijft en ze zo aan de oppervlakte kunnen eten.
 • Algeneters: Vissen die zich voeden met algen hebben speciaal voer nodig dat rijk is aan plantaardige stoffen. Algenwafels en groenten zoals spinazie en courgette zijn geschikt voor deze vissen.
 • Jonge vissen: Jonge vissen hebben speciale voeding nodig die rijk is aan eiwitten en voedingsstoffen om gezond te kunnen groeien. Speciale pellets en vlokken voor jonge vissen zijn verkrijgbaar in dierenwinkels en zijn een goede keuze voor deze vissen.

Overvoeding vermijden

Het is belangrijk om te voorkomen dat je je vissen te veel voert. Overvoeding kan leiden tot obesitas en andere gezondheidsproblemen bij vissen. Als algemene richtlijn moet je de vissen twee keer per dag voeren en alleen zoveel geven als ze in twee minuten kunnen opeten.

Conclusie visvoer

Het voederen van aquariumvissen is een belangrijk onderdeel van hun verzorging. Er zijn verschillende soorten visvoer beschikbaar, waaronder vlokken, pellets, granulaat, diepvriesvoer en levend voer. Elk type voer heeft zijn eigen kenmerken en voordelen, en het is belangrijk om te kiezen welk type voer geschikt is voor welke vis. Door je vissen op de juiste manier te voeden, blijven ze gezond en gelukkig en kun je optimaal genieten van je aquarium.

Wil u reageren op dit artikel of heeft u een aanvulling?

Meld je aan op de nieuwsbrief

Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon