Waterwissels in het aquarium.

Inhoud: Waterwissels in het aquarium.

Waterwissels uitvoeren in het aquarium is bij de meeste aquarianen niet he meest favoriete werkje. Ze zijn wel nodig om een stabiel aquarium te behouden. 

Waarom waterwissels in het aquarium?

Er zijn aquarianen die geen waterwissels uitvoeren en toch een stabiel aquarium kunnen behouden. Waarom dan waterwissels doen als het ook zonder kan? 

Aquariums die stabiel kunnen blijven zonder waterwissels zullen een heel goede verhouding tussen filter, planten en dieren hebben waardoor afvalstoffen kunnen verwerkt worden. Dit zal dan een goed beplant aquarium zijn met een hele lage visbezetting en zo weinig mogelijk voeren van de vissen.

Voor de meeste onder ons zal dit geen optie zijn. We willen allemaal graag wel wat visjes in het aquarium om te kunnen bekijken. Waterwissels zijn dus ons deel omdat er in het aquarium afvalstoffen worden opgebouwd die de planten en filter niet verwerkt krijgen. Waterwissels zullen ervoor zorgen dat deze afvalstoffen worden verdund en gaan probleem gaan vormen. Door kraantjeswater toe te voegen, voegen we ook extra elementen toe aan het aquarium. Kraantjeswater bevat verschillende mineralen en ook een redelijk hoeveelheid CO2 waarvoor je plantjes je ook dankbaar gaan zijn. Een waterwissel moet dus deel uitmaken van je onderhoud.

Hoeveel en hoe vaak water verversen?

Hoeveel en hoe vaak er water moet worden ververst is een punt van discussie onder aquarianen. Vaak ontstaan die discussies omdat het niet altijd mogelijk is een algemene regel te nemen. Het type aquarium en vissoorten spelen een grote rol waardoor het voor veel dingen moeilijk is een algemene regel op te stellen. 

Voor een gezelschapsaquarium met planten is een waterwissel van 20 à 25 % per week voldoende. Voor een gangbaar aquarium van 60cm zoals Juwel primo 60 zal dit ongeveer 15 liter zijn.  Bij een Juwel Rio 180 kom je dan op een klein 40 liter.

Hoe waterwissel uitvoeren.

Wat heb je nodig

Voor het afhevelen

Voor je start moet je eerst bij de verwarmer en de filter de stroom onderbreken. Hiervoor kan het handig zijn dat deze zijn aangesloten op een stekkerblok met schakelaar. Dan is het uitzetten van de schakelaar voldoende. 

Afhevelen van het water.

Met de aquariumslang gaan we water uit het aquarium afhevelen. De eenvoudigste manier is om de emmer onder het niveau van het aquarium te plaatsen. Een uiteinde van de slang in het aquarium en aan het andere uiteinde zuigt u het water aan. Nadeel van deze methode is dat je wel eens een mond vol aquariumwater kan hebben. Na enige oefening zal je dit wel weten te vermijden. Tijdens het afhevelen kan je de bodem van het aquarium reinigen door met de slang net boven de bodem te gaan. Hier komt een klok goed van pas. Je zal dan minder bodemsubstraat opzuigen.

Als je het water niet wil aanzuigen zijn er alternatieven op de markt. Er zijn slangen met een klein handpompje of slangen met een klok en terugslagklep waar je door op en neer te bewegen een hevel gaat creëren. Je kan ook een pompje aan een slang bevestigen en hiermee het water afhevelen. Met deze manier kan je wel de bodem niet reinigen.

Voor grote volumes kan je eventueel gebruik maken van een lange slang (tuinslang) om het water naar en plek te leiden waar het weg lan lopen. Een gootsteen, bad, dakgoot of de tuin.

Het nieuwe water voorbereiden.

Je kan het aquarium terug vullen met kraantjeswater. Dit zal voor een gemiddeld gezelschapsaquarium de juiste waterwaardes hebben. Je moet wel een beetje rekening houden met de temperatuur van het water. Die moet ongeveer gelijk zijn aan het water in het aquarium. Dit is zeker belangrijk bij kleinere aquaria waar er een grotere schommeling van temperatuur kan optreden. Hoe groter het volume water dat nog in het aquarium is, hoe minder invloed de temperatuur van het nieuwe water zal hebben.

Toevoegen van middeltjes is algemeen gezien niet nodig. In de handel zijn er verschillende middelen te vinden die kraantjeswater meer geschikt maken voor het aquarium. Je kan deze gebruiken maar echt nodig zijn ze niet.

Voor een specialaquarium met bewoners die speciale eisen stellen aan het water gelden andere regels. Het nieuwe water mag dan niet voor een grote afwijking in waardes zorgen. 

Het aquarium vullen.

Het aquarium vullen kan je doen door de emmers te legen in het aquarium. Die dit wel voorzichtig zonder de bodem om te woelen. Eventueel kan je de emmer ledigen op je hand als het je lukt om deze te ledigen met één hand. Beter zou zijn om de emmer boven het niveau van het aquarium te plaatsen en deze met de slang via een hevel in het aquarium te laten lopen.

Heb je een kraan en aansluiting voor tuinslang in de buurt dan kan je deze gebruiken. Dit is zeker handig bij grote volumes. Zorg er dan wel voor dat de slang niet uit het aquarium kan vallen.

Alternatief voor grote aquaria.

Voor grote aquaria kan je uitzoeken of je een kraan in de buurt hebt waarop je een tuinslang koppeling kan aansluiten. Je kan dan via een kraankoppeling met twee uitgangen die elk een kraantje hebben en een tuinslang aangesloten op één van de twee het water afhevelen en terug vullen.
Dit werk door eerst de tuinslang, die met het uiteinde in het aquarium ligt, te vullen met water en dan de kraan af te sluiten. Daarna draai je het kraantje waar geen tuinslang opzit open en het aquarium zal zich beginnen ledigen. Ben je klaar met afhevelen dan mag het kraantje dicht. Nu kan je terug de hoofdkraan openen om het aquarium te vullen.

Het filmpje onder geeft je een beter idee van het principe.

Waterwissels moeten niet vervelend zijn.

Waterwissels moeten geen vervelend klus zijn. Als je de bovenstaande stappen volgt en oplossingen zoekt om alles zo vlot mogelijk te laten verlopen zal je merken dat een waterwissel vlot kan verlopen. Voor een klein aquarium zal deze klus natuurlijk sneller klaar zijn. Voor grote aquaria kan je dan weer alternatieven zoek om alles vlotter te laten verlopen.

Wil u reageren op dit artikel of heeft u een aanvulling?

Meld je aan op de nieuwsbrief

Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon