Inhoud onderhoud van het aquarium

Waterwissels in het aquarium.
Waterwissels uitvoeren in het aquarium is bij de meeste aquarianen niet he meest favoriete werkje. Ze zijn wel nodig om een stabiel aquarium te behouden.
Onderhoud van het aquarium is een werkje dat je niet kan verwaarlozen. De vissen zitten in een afgesloten omgeving en kunnen dus niet weg bij slechte omstandigheden. Het is aan ons om ervoor te zorgen dat de vissen kunnen leven in ideale omstandigheden en daar is het onderhoud een onderdeel van. Het type aquarium zal ook bepalen hoe vaak je bepaalde onderhoudstaken moet uitvoeren.
Dagelijkse onderhoud van het aquarium
Het dagelijkse onderhoud is vooral visueel. Dagelijks kijk je wel eens naar je aquarium en dan kan je de vissen bekijken of er geen abnormaal gedrag is. Zijn alle vissen nog aanwezig? Het voeren is een ideaal moment om al de vissen eens te bekijken. De meeste vissoorten laten zich dan zien. Kijk dat er niet teveel voer achterblijft in het aquarium. Na een 5-tal minuten zou het voer allemaal in de buikjes van de vissen moeten zijn verdwenen.
Verlichting nakijken.
Misschien heel vanzelfsprekend is nakijken of de verlichting werkt. Best is van deze op een tijdschakelaar te laten werken om een vaste regelmaat te hebben. Werkt de verlichting niet, zoek dan uit wat de oorzaak is. Een aquarium kan wel een dag zonder verlichting, maar ideaal is het niet.
Filter controleren.
Bij je dagelijks nazicht controleer je ook of de filter nog werkt. Je zal wel werken als er geen circulatie meer is in het aquarium. Bij niet juist functioneren ga je ook hier op zoek naar de oorzaak. Krijgt de filter nog stroom of is er een probleem met het filtermateriaal of met de rotor. Die kan door vuil of slakken die in de filter zijn geraakt soms vast komen te zitten. Een probleem met de filter moet je wel zo snel mogelijk aanpakken. De biologische werking van de filter komt anders in het gedrang.
Temperatuur controleren.
Dagelijks kijk je ook eens de temperatuur na van het aquarium. Het is dan ook best dat je ergens in het aquarium een thermometer hebt die constant de temperatuur meet. Bij afwijkingen kijk je de verwarming van het aquarium na om je ervan te vergewissen dat deze nog behoorlijk werkt.
Problemen met de filter van het aquarium
Wekelijks onderhoud van het aquarium.
Een aantal taken kan je wekelijks of tweewekelijks uitvoeren. Voor bepaalde onderhoudstaken zoals waterwissels en onderhoud van de filter hou je best een regelmaat aan. Tijdens het wekelijks onderhoud kan je ook de ruiten poetsen. In een stabiel aquarium zal dit niet nodig zijn omdat algengroei beperkt zal zijn.
Water verversen.
Water verversen kan je best 1 maal per week doen. Hoeveel je moet verversen is voer voor discussie. Als algemene regel neem je best 10 tot 20% per week. Bij het verversen van het water kan je dan ook de bodem afhevelen. Resten van planten en voeding verwijder je zo uit het aquarium. Vul het aquarium terug tot op niveau met water van dezelfde temperatuur als het aquarium.
Nazicht en reinigen filter.
Nazicht of de filter nog werkt doe je best elke dag. Een goed werkende filter is essentieel voor een stabiel aquarium. Reinigen moet niet elke week. Dit is ook erg afhankelijk van het type filter dat je gebruikt. Buitenfilters of externe filters werken veel langer optimaal zonder onderhoud. Het volume aan filtermateriaal is veel groter.
Een binnenfilter moet vaker worden onderhouden. De frequentie varieert van het type. Er zijn filters die je wekelijks moet spoelen om voldoende debiet te behouden. Het spoelen van het filtermateriaal doe je door ze uit te knijpen in het afgehevelde aquariumwater. Spoel ze niet onder de kraan. Eventuele filterwatten kan je vervangen als ze te vuil zijn. Ik spoel deze ook uit en zo kan je ze een aantal maanden gebruiken.
Naast het filtermateriaal moet je ook eens de filterrotor nakijken en eventueel reinigen. Als je een spraybar gebruikt is dit ook het ideale moment om de na te kijken of alle openingen nog open zijn.
Planten snoeien.
De planten groeien en moeten dus periodisch ingekort worden. De frequentie is afhankelijk van plant tot plant. De planten die te groot worden kan je bijknippen. Let wel op dat je dit op de juiste manier doet voor elke plantensoort. Sommige planten zullen de overhand nemen en via uitlopers het hele aquarium inpalmen. Deze kan je ook uitdunnen zodat andere planten ook voldoende ruimte hebben om te groeien.
Toevoegen plantenvoeding.
Het moment van het wekelijks onderhoud kan je ook gebruiken om plantenvoeding toe te voegen. Dit kan ook eventueel dagelijks. Lees goed de instructies van de plantenvoeding op de juiste hoeveelheid te doseren. Wil je dagelijks toevoegen en staat de hoeveelheid wekelijks vermeld, deel deze dan gewoon door 7.
Plantenvoeding kan je natuurlijk ook automatiseren. Dit zijn wel geen goedkope opties.
Onderhoud van het aquarium op langer termijn.
Ik zou nu kunnen overstappen naar het maandelijks onderhoud maar de frequentie is erg afhankelijk van het type aquarium en de gebruikte techniek. Dit kan elke maand zijn of, maar om de twee maanden. Het zal voornamelijk gaan om onderhoud van de filter. Nakijken van de filtermaterialen en deze eventueel reinigen door uit te knijpen in aquariumwater. Verder moet je ook op regelmatige basis de rotor van de filter nakijken. Na een tijdje zal deze vuil worden en moet dan gereinigd worden. Je kan de rotor uit de filter halen en reinigen.
Gebruik je een buitenfilter dan kan je de slangen ook reinigen. Het is vooral de slang die de aanvoer naar de filter verzorgt waarin zich vuil zal afzetten. Om de slangen te reinigen zijn speciale borstels in de handel te verkrijgen.
Ook bij een buitenfilter kan je de rubbers die zorgen voor de dichting insmeren met vaseline als ze droog zijn. Dit zal de levensduur van de rubbers verlengen en zo lekken voorkomen.