Onderhoud van het aquarium.

Inhoud: Onderhoud van het aquarium.

Onderhoud van het aquarium is een werkje dat je niet kan verwaarlozen. De vissen zitten in een afgesloten omgeving en kunnen dus niet weg bij slechte omstandigheden. Het is aan ons om ervoor te zorgen dat de vissen kunnen leven in ideale omstandigheden en daar is het onderhoud een onderdeel van. Het type aquarium zal ook bepalen hoe vaak je bepaalde onderhoudstaken moet uitvoeren.

Dagelijkse onderhoud van het aquarium

Het dagelijkse onderhoud van je aquarium is voornamelijk een visuele controle. Je moet dagelijks even naar je aquarium kijken om te controleren op eventueel abnormaal gedrag van de vissen. Zijn alle vissen nog aanwezig? Voedertijd is het perfecte moment om al je vissen te bekijken, aangezien de meeste soorten dan zichtbaar zijn. Controleer ook of er niet te veel voer achterblijft in het aquarium. Na ongeveer vijf minuten zou al het voer geconsumeerd moeten zijn.

Controleer ook dagelijks de verlichting. Het kan vanzelfsprekend lijken, maar het is belangrijk om te controleren of de verlichting goed werkt. Het is aan te raden deze op een timer te zetten voor een consistente routine. Als de verlichting niet werkt, probeer dan te achterhalen wat de oorzaak is. Hoewel een aquarium een dag zonder licht kan, is dit niet ideaal.

Controleer eveneens dagelijks of het filtersysteem nog naar behoren werkt. Een gebrek aan circulatie in het aquarium kan een indicatie zijn dat de filter niet goed werkt. Mocht de filter niet naar behoren werken, ga dan op zoek naar de oorzaak. Is er nog stroomtoevoer naar de filter? Is er een probleem met het filtermateriaal of de rotor? Problemen met de filter dienen zo snel mogelijk aangepakt te worden om de biologische werking van de filter te waarborgen.

Controleer ook dagelijks de temperatuur van het aquarium. Hiervoor heb je een thermometer nodig die constant de temperatuur meet. Als de temperatuur afwijkt, controleer dan de verwarming van het aquarium om er zeker van te zijn dat deze nog goed werkt.

Tijdens warme perioden kan het nodig zijn om de temperatuur van het water te verlagen. Je kunt meer lezen over hoe je dit doet in ons artikel over het koelen van je aquarium.

Er zijn diverse onderhoudstaken die je wekelijks of tweewekelijks kunt uitvoeren, waaronder waterverversing en filteronderhoud. Het kan ook nuttig zijn om tijdens het wekelijks onderhoud de ruiten van het aquarium te reinigen, hoewel dit in een stabiel aquarium met minimale algengroei minder vaak nodig zal zijn.

Waterverversing kun je het beste wekelijks doen. Hoeveel je precies moet verversen kan variëren, maar als algemene richtlijn kun je het beste 10 tot 20% van het water per week verversen. Tijdens het verversen van het water kun je ook de bodem schoonmaken en resten van planten en voeding verwijderen. Vul het aquarium weer aan tot het juiste niveau met water dat dezelfde temperatuur heeft als het aquariumwater.

Het is essentieel om dagelijks te controleren of de filter nog goed werkt, aangezien een goed functionerende filter cruciaal is voor een stabiel aquarium. Het reinigen van de filter hoeft echter niet elke week en hangt sterk af van het type filter dat je gebruikt. Buitenfilters of externe filters kunnen vaak langer optimaal functioneren zonder onderhoud vanwege hun grotere filtermateriaalvolume.

Binnenfilters daarentegen moeten vaker worden onderhouden. De frequentie van onderhoud varieert per type filter. Er zijn filters die je wekelijks moet schoonmaken om voldoende doorstroming te behouden. Het schoonmaken van het filtermateriaal doe je door het uit te knijpen in het water dat je uit het aquarium hebt gehaald, niet onder de kraan. Eventuele filterwatten kunnen worden vervangen als ze te vies zijn. Ik spoel deze ook uit, waardoor je ze enkele maanden kunt gebruiken.

Je moet ook de filterrotor controleren en eventueel reinigen. Als je een sproeibalk gebruikt, is dit ook het perfecte moment om te controleren of alle openingen nog open zijn.

Planten groeien en moeten dus periodiek worden gesnoeid. De frequentie hiervan is afhankelijk van de plantensoort. Te grote planten kun je bijknippen, maar zorg ervoor dat je dit op de juiste manier doet voor elke plantensoort. Sommige planten kunnen andere planten overheersen en via uitlopers het hele aquarium overnemen. Deze kun je uitdunnen om andere planten ook voldoende groeiruimte te geven.

Het moment van het wekelijks onderhoud kan ook worden gebruikt om plantenvoeding toe te voegen, hoewel dit ook dagelijks kan gebeuren. Lees de instructies op de plantenvoeding goed door om de juiste hoeveelheid te doseren. Als je dagelijks wilt toevoegen en de dosering staat wekelijks vermeld, deel deze dan gewoon door 7.

Het is ook mogelijk om de toediening van plantenvoeding te automatiseren, hoewel dit doorgaans duurdere opties zijn.

Onderhoud van het aquarium op langer termijn.

Ik zou nu kunnen overstappen naar het maandelijks onderhoud maar de frequentie is erg afhankelijk van het type aquarium en de gebruikte techniek. Dit kan elke maand zijn of, maar om de twee maanden. Het zal voornamelijk gaan om onderhoud van de filter. Nakijken van de filtermaterialen en deze eventueel reinigen door uit te knijpen in aquariumwater. Verder moet je ook op regelmatige basis de rotor van de filter nakijken. Na een tijdje zal deze vuil worden en moet dan gereinigd worden. Je kan de rotor uit de filter halen en reinigen.

Gebruik je een buitenfilter dan kan je de slangen ook reinigen. Het is vooral de slang die de aanvoer naar de filter verzorgt waarin zich vuil zal afzetten. Om de slangen te reinigen zijn speciale borstels in de handel te verkrijgen.

Ook bij een buitenfilter kan je de rubbers die zorgen voor de dichting insmeren met vaseline als ze droog zijn. Dit zal de levensduur van de rubbers verlengen en zo lekken voorkomen.

Wil u reageren op dit artikel of heeft u een aanvulling?

Meld je aan op de nieuwsbrief

Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon