Problemen met de aquariumfilter oplossen.

Problemen met de aquariumfilter oplossen.

Inhoud: Problemen met de aquariumfilter oplossen.

De filter van het aquarium werkt niet goed. Wat nu? Een goed werkende filter is van groot belang voor de goede werking van je aquarium.  Hij zorgt samen met planten voor de biologische evenwicht van het aquarium en de juiste leefomstandigheden voor de bewoners. Een niet goed wekende filter kan een aantal oorzaken hebben. Hoe gaan we problemen met de aquariumfilter oplossen?

Problemen met de aquariumfilter oplossen

Wat kan er fout gaan met de filter?

Wat kan er zoal fout gaan met de aquariumfilter? Problemen met de aquariumfilter kunnen enkele oorzaken hebben. Er kan een onderdeel van de filter stuk zijn of er kan een reden zijn waardoor de waterdoorvoer wordt geblokkeerd of verminderd. Dit zijn allemaal problemen die we kunnen oplossen. Het vervangen van onderdelen zal voor veel filters van de betere merken ook geen probleem zijn. Onderhoud van het aquarium kan veel problemen vermijden.

Onvoldoende flow of debiet van de filter.

Het debiet of de flow van de filter zal na verloop van tijd verminderen. Dit is onvermijdelijk, maar zal sterk afhankelijk zijn van het type filter, soort filtermedium en grootte van de filter. Afhankelijk van welk type filter je hebt, kan dit enkele oorzaken hebben.

Interne filter heeft onvoldoende debiet.

Maak je gebruik van een interne filter zal de oorzaak in de meeste gevallen liggen bij het dichtslibben van het gebruikte filtermedium. Dit is gemakkelijk op te lossen door dit te reinigen.
De eenvoudigste manier om dit te doen is door het filtermedium uit te knijpen in aquariumwater dat je hebt afgeheveld uit het aquarium. Eventueel kan het ook in gewoon water van de kraan, maar probeer dit zoveel mogelijk te vermijden.

Vergeet ook niet, maar de rotor van de filter te kijken en deze te reinigen. Controleer ook of de inlaat van de interne filter vrij is. Dit is afhankelijk van filter tot filter waar deze zit. In kleine filter van SuperFish zijn er sleuven onderaan en bij sommige filters zitten deze bovenaan. Dit is het geval bij een interne filter van Aquatlantis. Bij twijfel raadpleeg je de handleiding van de filter.

Je mag ook niet vergeten de uitlaat van de filter te controleren. Bij spraybars kunnen de gaatjes verstopt raken door slakken of vuil.

Bij de meeste filters kun je het debiet regelen met een schuifregeling. Kijk na of deze open staat.

Externe filter heeft onvoldoende flow.

Alle mogelijke oorzaken van een verminderde flow voor een interne filter kunnen ook van toepassing zijn op een externe filter. Controleer en reinig dus ook het filtermedium en de propeller van de filter. Zorg dat met voldoende regelmaat een onderhoud van de filter doet.

Een externe filter maakt gebruik van leidingen om het water naar de filter te brengen en terug in het aquarium te pompen. Deze kunnen ook na verloop van tijd verstoppen door algengroei en vuil dat mee wordt aangezogen. Veel bochten in de leidingen die het water aanzuigen uit het aquarium kunnen dit versnellen. Bij een verminderd debiet mag je dus bij een externe filter niet vergeten de leidingen na te kijken en eventueel te reinigen. Hiervoor zijn speciale borsteltjes in de handel die je door de leidingen kan duwen.

Kijk ook na of de kranen die eventueel op de leidingen zijn gemonteerd open staan en als er een regeling voor het debiet op de filter zelf zit of deze niet dicht staat.

De filter werkt niet.

Als de filter helemaal niets doet en je hoort ook geen geluid wil dit nog niet zeggen dat de filter stuk is. Voor je de filter gaat demonteren kijk je best eerst de stroomtoevoer na. Zit hij in het stopcontact en werkt dit stopcontact? Ligt voor de hand, maar je zou zeker niet de eerste zijn die dit over het hoofd ziet.

Een niet werken van de filter kan te wijten zijn aan een geblokkeerde propeller. Slakken zijn hiervan vaak de oorzaak. Op de één of andere manier vinden ze altijd hun weg in de filter en komen dan uiteindelijk terecht tussen het filterhuis en de propeller waardoor deze niet meer kan draaien.

Het is een probleem dat eenvoudig op te lossen is door de propeller te verwijderen te reinigen en de slakken of vuil te verwijderen die voorkomen dat de propeller kan draaien.

Oververhitting kan er ook voor zorgen dat de niet meer werkt. In het beste geval heeft de filter hier voor een beveiliging en werkt hij terug na afkoeling.

Naast deze oorzaken kan de filter natuurlijk ook gewoon stuk zijn. Eventueel kun je dan nog onderdelen gaan vervangen. Een propeller zal niet zo duur zijn om te vervangen en kun je van verschillende merken afzonderlijk kopen. Van de beter merken is bijna elke onderdeel te verkrijgen om te vervangen.

De filter maakt veel lawaai.

Als je filter na verloop van tijd meer lawaai begint te maken is er natuurlijk iets mis. Vaak licht de oorzaak bij lucht in de filter en dit kan op zijn beurt weer enkele oorzaken hebben.

Hoor je het geluid van een koffiefilter en is de flow van de filter onregelmatig dan zit er vermoedelijk lucht in de filter. Dit kan ook te wijten zijn aan dichtgeslibd filtermedium waardoor het water niet of onvoldoende tot bij de pomp geraakt. De pomp heeft dan een hoger debiet dan wat het de filtersponzen en -watten doorlaten. Reinigen van het filtermedium zal dit oplossen.

Bij externe filters kan er ook lucht in de leidingen zitten. Normaal zal dit na een tijdje vanzelf weggaan. Lukt dit niet dan kun je zelf aanzuigen via de uitlaat van de filter. Hiervoor maak je eerst de filter terug leeg en koppelt alles terug aan. Aan het uiteinde van de uitlaat die terug in het aquarium komt zuig je nu aan. Het water zal via de inlaat de leidingen en filterpot vullen. De inlaat mag terug op zijn plaats en je mag de filter inschakelen. Normaal zal al de lucht nu uit de filter en leidingen zijn. De meeste filters komen nu met een knop die dezelfde werking heeft.

Lawaai kan ook wijzen op een propeller die beschadigd is. Kijk deze dus altijd na. Het is een goed idee om de propeller bij elk onderhoud van de filter te controleren.

Wil u reageren op dit artikel of heeft u een aanvulling?

Meld je aan op de nieuwsbrief

Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon