Danio rerio

Danio rerio - zebrabarbeel

Inhoud

De Zebrabarbeel, beter bekend als de Danio rerio of Zebra Danio, is een intrigerende soort zoetwatervis die deel uitmaakt van de karperfamilie. Oorspronkelijk afkomstig uit de rustige stromen en overstroomde rijstvelden van Zuid-Azië, heeft deze vis zich wereldwijd gevestigd als een favoriet onder aquariumhouders.

Beroemd om zijn kenmerkende strepen, die over zijn hele lichaam lopen, lijkt de Zebrabarbeel op zijn naamgenoot – de zebra. Het lichaam van de vis wordt gedomineerd door een serie van blauwe en gouden strepen, waardoor deze soort direct herkenbaar is.

De Zebra Danio is niet alleen gewaardeerd om zijn aantrekkelijke uiterlijk, maar ook om zijn robuuste aard en gemakkelijke onderhoud. Deze factoren hebben bijgedragen aan zijn populariteit in aquaria over de hele wereld. Of je nu een beginnende aquariumhouder bent of een doorgewinterde veteraan, de Zebra Danio biedt een fascinerend schouwspel van kleur en beweging in elk zoetwateraquarium.

Zebrabarbeel: een levendig en vreedzaam scholenvisje

De Zebrabarbeel, ook bekend als Danio rerio of Zebra Danio, is een opmerkelijke zoetwatervis die bekend staat om zijn unieke uiterlijk. Deze vis heeft een slanke, gestroomlijnde vorm en wordt gekenmerkt door een opvallend patroon van blauwe en gouden strepen die horizontaal over zijn lichaam lopen. Hij kan een lengte bereiken van ongeveer 6 centimeter en kan een levensduur van ongeveer 5 jaar in gevangenschap bereiken.

Maar de Zebrabarbeel is meer dan alleen een mooie vis. Hij heeft een levendig en sociaal karakter, met een sterke neiging om in scholen te zwemmen. Deze vis is uiterst geschikt voor gezelschapsaquaria, waar hij vreedzaam samenleeft met andere vissen van vergelijkbare grootte en temperament. Hij beweegt zich voornamelijk door de middelste en bovenste waterlagen, waar hij graag speelt met de stroming en tussen de planten.

De Zebrabarbeel is verre van een schuwe soort; hij zal vaak naar het glas zwemmen om een blik te werpen op wat er buiten zijn aquarium gebeurt. Met zijn levendige aard en relatieve gemak van zorg, is de Zebrabarbeel een uitstekende keuze voor beginnende aquariumhouders.

Hoe richt je een aquarium in voor een Danio rerio?

Wanneer je een Zebrabarbeel, of Danio rerio, in je aquarium wilt houden, is het belangrijk om rekening te houden met zijn natuurlijke habitat. Deze vis is inheems in de rivieren en beekjes van Zuid-Azië, waar ze zich vaak ophouden in gebieden met rotsen en planten. Ze hebben een voorkeur voor goede waterkwaliteit, met een pH tussen 6,5 en 7, en een matige hardheid. Ze gedijen het beste bij een watertemperatuur tussen 18 en 26°C. Zebrabarbeels genieten ook van enige waterstroming in hun omgeving, die ze gebruiken om te zwemmen en te voeden.

Daarom, als je van plan bent een Zebrabarbeel te houden, heb je een aquarium nodig dat minstens 60 cm lang is, waarbij groter altijd beter is voor deze actieve zwemmers. Zorg voor voldoende zwemruimte en schuilplaatsen. De bodem kan worden bedekt met zand of fijn grind, en je kunt de randen van het aquarium beplanten. Het toevoegen van stenen, kienhout en kunstmatige grotten kan helpen om het aquarium interessanter te maken en territoria voor de vissen te creëren. Gedempte verlichting kan bijdragen aan hun welzijn en kan worden bereikt door het gebruik van drijfplanten. Het filteren over turf kan het water enigszins verzachten en verzuren, wat kan helpen om de levendige kleuren van de Zebrabarbeel naar voren te brengen.

Wat eet een Zebra Danio?

De Zebrabarbeel, ook bekend als Danio rerio, is een omnivoor die zowel plantaardig als dierlijk voedsel consumeert. In hun natuurlijke omgeving, voeden ze zich met een dieet van kleine wormen, insectenlarven en microschaaldieren.

In een aquariumomgeving, kunnen ze gevoed worden met een gevarieerd dieet dat bestaat uit droogvoer, levend voer en diepvriesvoer. Een gevarieerd dieet is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze alle nodige voedingsstoffen krijgen. Hoewel ze wat plantaardig voer kunnen consumeren, hebben ze een voorkeur voor eiwitrijk voer.

Zorg ervoor dat je niet te veel voedsel geeft, want Zebrabarbeels kunnen de neiging hebben om te overeten. Dit kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals obesitas en spijsverteringsproblemen.

Hoe kun je het geslacht van een Danio rerio zien?

Het onderscheiden van mannetjes en vrouwtjes bij Zebrabarbeels, of Danio rerio, kan een uitdaging zijn. Over het algemeen zijn volwassen vrouwtjes wat groter en ronder, met name in het buikgebied, vooral als ze klaar zijn om eieren te leggen. Mannetjes daarentegen zijn over het algemeen slanker en hebben vaak iets fellere kleuren dan hun vrouwelijke tegenhangers. Ondanks deze kenmerken, moet worden opgemerkt dat een 100% betrouwbare manier om het geslacht bij deze soort te bepalen niet bekend is, en dat individuele variatie altijd kan optreden.

Kun je een Zebrabarbeel kweken?

De voortplanting van de Zebrabarbeel of Danio rerio is niet bijzonder complex, maar het vereist wel aandacht en zorg. Als eierleggende soort verspreiden ze hun eieren over de bodem en de planten in hun omgeving. Omdat deze vissen geen broedzorg bieden en de neiging hebben om hun eigen eieren en larven te consumeren, is het raadzaam om een apart kweekaquarium op te zetten.

Het kweekaquarium moet rijkelijk zijn voorzien van fijnbladige planten of afzetmoppen om de eieren op te vangen. Een rooster op de bodem kan ook nuttig zijn, omdat het de eieren helpt beschermen door ze te laten vallen waar de ouders ze niet kunnen bereiken. Het water in het kweekaquarium moet een optimale kwaliteit hebben, met een pH tussen 6 en 7, een hardheid tussen 6 en 10 dH, en een temperatuur tussen 22 en 26 °C. Het toevoegen van wat turf kan nuttig zijn om het water zachter en zuurder te maken, wat de voortplanting kan bevorderen.

Voor het stimuleren van het paargedrag, kan je de vissen voeden met hoogwaardig levend voer, zoals artemia of tubifex. Het verhogen van de temperatuur of het toevoegen van vers water kan ook helpen om de omstandigheden van een regenseizoen na te bootsen, wat vaak dient als een natuurlijke trigger voor de voortplanting. Zodra je een paar of een groep vissen in het kweekaquarium plaatst, zal het leggen van eieren meestal snel beginnen, vaak in de ochtend bij het aanbreken van het licht.

De eitjes zijn klein en transparant en komen meestal na ongeveer 24 uur uit. De pas uitgekomen larven zijn zeer klein en hebben voeding nodig in de vorm van infusoria of zeer fijn droogvoer. De jonge vissen groeien snel en hebben voldoende ruimte nodig om zich goed te ontwikkelen. Na ongeveer twee weken beginnen ze hun eerste strepen te krijgen en tegen de tijd dat ze ongeveer zes weken oud zijn, zouden ze volledig gekleurd moeten zijn.

Conclusie

De Zebrabarbeel, ook bekend als Danio rerio of Zebra Danio, is een opvallend gestreepte vis die bekend staat om zijn levendigheid en vreedzame aard. Als een scholenvisje heeft hij de neiging om te floreren in een omgeving met voldoende zwemruimte en een scala aan schuilplaatsen. Hij past goed in een gezelschapsaquarium, waar hij doorgaans compatibel is met andere vissen die een vergelijkbare grootte en temperament hebben.

Als omnivoor heeft de Zebrabarbeel een gevarieerd dieet nodig dat zowel plantaardige als dierlijke bronnen omvat. Het onderscheiden van mannetjes en vrouwtjes kan enigszins uitdagend zijn, met de vrouwtjes die vaak een voller en ronder lichaam hebben, vooral als ze vol eieren zijn.

Wat betreft het kweken van deze soort, hoewel het niet buitengewoon moeilijk is, vereist het wel enige inspanning en aandacht voor detail, vooral gezien de neiging van de soort om hun eigen eieren en larven te consumeren. Met de juiste zorg en aandacht, kunnen Zebrabarbeels echter een fascinerende en kleurrijke toevoeging zijn aan uw aquarium.

Alle info over Danio rerio.

wetenschappelijk naam: Danio rerio.
Nederlandse naam: Zebrabarbeel.
Maximale lengte: 4 cm.
Maximale leeftijd: 4 jaar
minimale lengte aquarium: 0 cm
minimale volume aquarium: 60 cm
vereiste ervaring: beginner
Geschikt voor welk type aquarium: gezelschapsaquarium
type aquarium: gezelschapsaquarium
Stroming in het aquarium: matig
Minimale temperatuur: 18 °C
Maximale temperatuur: 24 °C
Minimale Ph: 6.5
Maximale Ph: 7.5
Minimale Gh: 6
Maximale Gh: 17
Voedingstype: carnivooe
karakter: vreedzaam
houden als school
Hoeveel minimaal in de school: 8
Broedgedrag: vrijlegger
geschikt voor nano aquarium: ja
zwemzone: boven
- midden
- onder
gezelschapsaquarium
Je hebt nog nooit een aquarium gehad en weet niet hoe te beginnen dan is dit een goede plek om te starten. Voor je een aquarium gaat aankopen kan j...

Danio rerio in beeld.

Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon

Wil u reageren op dit artikel of heeft u een aanvulling?

Meld je aan op de nieuwsbrief

Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon