Hemigrammus bleheri

Hemigrammus bleheri of roodkopzalm

Inhoud

De Hemigrammus Bleheri, beter bekend als de Roodkopzalm, is een favoriete keuze onder zowel beginnende als ervaren aquarianen vanwege zijn levendige kleuren, actieve natuur en relatieve gemak in het onderhoud. Dit artikel biedt een diepgaand overzicht van de Roodkopzalm, inclusief zijn afkomst en natuurlijk milieu, aquariumvereisten, voeding en voortplanting.

Afkomst en Natuurlijk Milieu van de Hemigrammus bleheri

De Roodkopzalm of Hemigrammus bleheri is afkomstig uit Zuid-Amerika, meer specifiek uit de zwarte en heldere wateren van de bovenloop van de Rio Negro in Brazilië. Ze leven in tropische gebieden met een watertemperatuur van 23 tot 28 graden Celsius. Deze vissoort wordt vaak aangetroffen in dichtbevolkte scholen die zich voeden met kleine ongewervelden en plantaardig materiaal.

Aquariumvereisten van de Roodkopzalm

De Hemigrammus bleheri, hoewel klein van formaat, heeft voldoende zwemruimte nodig om zijn actieve gedrag te ondersteunen. Een aquarium van minimaal 60 liter is aanbevolen. Het aquarium moet goed beplant zijn met voldoende schuilplaatsen om de natuurlijke omgeving na te bootsen. Deze soort geeft de voorkeur aan zacht, licht zuur water met een pH van 5,5 tot 7,0 en een temperatuur van 23 tot 28 graden Celsius.

Als een vreedzame soort kan de Roodkopzalm goed samenleven met andere rustige en kleinere vissoorten. Ze zijn het gelukkigst en het actiefst in een school van ten minste 6 exemplaren. Dit maakt hen een uitstekende keuze voor een gezelschapsaquarium.

Voedingverreisten van de Hemigrammus bleheri

De Roodkopzalm of Hemigrammus bleheri is omnivoor en heeft een gevarieerd dieet nodig. Ze eten graag vlokvoer, maar ook levend of diepvriesvoer zoals daphnia, artemia en muggenlarven moeten deel uitmaken van hun dieet. Een evenwichtige voeding houdt ze gezond en verbetert hun levendige kleuren.

Kweek van de Roodkopzalm

Het kweken van de Roodkopzalm in een aquarium kan een uitdaging zijn vanwege hun kleine eieren en larven. Vrouwtjes zijn meestal voller dan mannetjes, vooral rond de paaitijd. Ze kunnen honderden eieren leggen op fijnbladige planten. Na het leggen van de eieren moet het paar worden verwijderd om kannibalisme te voorkomen.

Conclusie

De Roodkopzalm of Hemigrammus bleheri, met zijn bruisende kleuren en actieve gedrag, is een genot om in een aquarium te houden. Hoewel het kweken van deze soort enige ervaring vereist, is het verzorgen van deze vissen relatief eenvoudig, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor zowel beginners als ervaren aquarianen. Door hun natuurlijke omgeving na te bootsen, hen een gevarieerd dieet te geven en hun behoefte aan een gemeenschap te respecteren, kunnen aquarianen genieten van de schoonheid en levendigheid van deze fascinerende soort.

Alle info over Hemigrammus bleheri.

wetenschappelijk naam: Hemigrammus bleheri.
Nederlandse naam: Roodkopzalm.
Maximale lengte: 6 cm.
Maximale leeftijd: 0 jaar
minimale lengte aquarium: 60 cm
minimale volume aquarium: 55 cm
vereiste ervaring: beginner
Geschikt voor welk type aquarium: gezelschapsaquarium
type aquarium: gezelschapsaquarium
Stroming in het aquarium: matig
Minimale temperatuur: 23 °C
Maximale temperatuur: 28 °C
Minimale Ph: 6.0
Maximale Ph: 6.5
Minimale Gh: 2
Maximale Gh: 4
Voedingstype: omnivoor
karakter: vreedzaam
houden als school
Hoeveel minimaal in de school: 10
Broedgedrag: vrijlegger
geschikt voor nano aquarium: nee
zwemzone: midden
- boven
gezelschapsaquarium
Je hebt nog nooit een aquarium gehad en weet niet hoe te beginnen dan is dit een goede plek om te starten. Voor je een aquarium gaat aankopen kan j...

Hemigrammus bleheri in beeld.

Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon

Wil u reageren op dit artikel of heeft u een aanvulling?

Meld je aan op de nieuwsbrief

Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon