Hymenochirus boettgeri of Dwergklauwkikker

Hymenochirus boettgeri of Dwergklauwkikker

Inhoud: Hymenochirus boettgeri of Dwergklauwkikker

De Hymenochirus boettgeri of Dwergklauwkikker is geen vis maar een kikker die in het aquarium gehouden kan worden. Hij brengt heel zijn leven in het water door. Het zijn leuke dieren die vooral ’s avonds actief zijn. Het gezichtsvermogen van Hymenochirus boettgeri of Dwergklauwkikker is niet zo goed en je kunt ze soms gewoon tegen een plant of stuk decoratie zien aanzwemmen.  

Ze zijn oorspronkelijk afkomstig uit West Afrika en redelijk gemakkelijk te houden in het aquarium.

Eisen aan aquarium en kenmerken.

temperatuur22°C tot 30°C
minimale afmeting aquariumminimaal 60 cm 
grote3 tot 4,5 cm
leeftijdmannetje 1 tot 1,5 en vrouwtjes 2 jaar
pH7-8
dH5-15º

Hymenochirus boettgeri of Dwerklauwkikker
Hymenochirus boettgeri of Dwerklauwkikker

Kenmerken van de Hymenochirus boettgeri of Dwergklauwkikker

De  Hymenochirus boettgeri of Dwergklauwkikker is een redelijk gemakkelijk te houden in het aquarium. Ze zullen soms ook aan het oppervlak komen en het is dan ook belangrijk dat het aquarium goed afgesloten is. Op het droge kunnen ze niet overleven.

Het zijn kikkers met een persoonlijkheid. Dit varieert van schuw tot fel. Ze zijn meestal ’s nachts actief.

De Dwergklauwkikker is bruin van kleur. Er is ook een albino variant te vinden in de handel. Let wel op dat je met de Dwergklauwkikker te maken hebt en niet met de Klauwkikker. De Dwerkklauwkikker heeft vliezen tussen voor- en achterpoten. De Klauwkikker heeft deze niet tussen de voorpoten.

Je kan ze best in een groepje houden. Reken ongeveer 5 liter per dwergklauwkikker om het bestand van het aquarium samen te stellen. 

Het is ook belangrijk te weten dat de kikkers vervellen. De oude huid wordt meestal opgegeten. Ik heb het nog nooit waargenomen bij één van de kikkers die ik heb.

Eisen aan het aquarium.

Het aquarium voor de GHymenochirus boettgeri of Dwergklauwkikker is best minimaal 60 cm. De hoogte is best niet hoger dan 40 cm. Ze komen af en toe naar het oppervlakte om adem te happen en als het aquarium te hoog is kunnen ze het oppervlakte niet bereiken. Je kunt online ook ervaringen vinden van mensen die ze ook succesvol houden in aquaria van 50 cm hoog. Ik kan dit niet bevestigen want hier zitten ze in een bakje van 40 cm hoog. zorg voor voldoende filtratie en onderhoud het aquarium op regelmatige basis.

Het aquarium is best dicht beplant met schuilplaatsen. Ze hangen graag tussen planten of in een donker hoekje. Het bodemsubstraat uit grind groter dan 0,5 mm of fijn zand. Kleine steentjes kunnen ze anders bij het eten inslikken en die kunnen het darmkanaal verstoppen. 

Het aquarium moet goed afgesloten zijn. De kikkers kunnen boven water komen en springen maar kunnen maar heel korte tijd op het droge overleven. Zorg dus dat ze niet uit het aquarium kunnen springen of kruipen.

Hymenochirus boettgeri of Dwergklauwkikker - even rusten
Hymenochirus boettgeri of Dwergklauwkikker - even rusten

Het zijn vreedzame dieren en dus perfect te houden met andere kleine vissen. Garnalen gaat ook maar de kikkers zullen wel jagen op kleinere exemplaren. Dit geldt ook voor jongen van levendbarende. Die zullen zich verstoppen tussen de planten waar ook de kikker graag vertoeft.
Betta’s als medebewoner is minder aangewezen. Betta’s durven al eens happen naar de kikkers met alle gevolgen vandien.

Voeding.

Dwegklauwkikkers eten zowel levend, bevroren diepvries als droogvoer. In hun natuurlijke omgeving eten ze insecten en klein visjes. In het aquarium kan dit perfect vervangen worden door ontdooide muggenlarven of tubifex of de levende vorm. Je kan deze ook geven in de droge variant. Tubifex blokjes kan je tegen de ruit plakken op een vaste plek bij de bodem waar ze de kans krijgen om te eten.

Let dan wel op dat ze bij het voer komen voor de andere vissen met alles weg zijn. De Dwergklauwkikker heeft met zijn beperkt zicht moeite om het eten te vinden. Ze gaan af op de geur. Soms zien ze letterlijk niet wat voor hun neus ligt of doen ze een hap naar een voorbijzwemmende vis. In mijn aquarium happen ze zo bij het voeren naar een Corydora. 

Vlokkenvoer zie ik ze niet eten. Ik denk dat het veilig is te zeggen dat ze dit niet eten. Hou hier rekening mee bij het verzorgen van Dwergklauwkikker.

De vissen mogen wel niet te dik worden want dan krijgen ze moeite om het oppervlakte te bereiken om lucht te happen.

Voortplanting van de Dwergklauwkikker

Het vrouwtje is iets groter en ronder dan de mannetjes. Het mannetje heeft ook een klier achter de voorpoten. 

Om te kweken met de Dwergklauwkikker zet je ze best in een afzonderlijk aquarium waarvan je over de periode van 4 weken geleidelijk het waterniveau laat zakken tot een kleine 10 cm. 

Dan ga je het aquarium terug vullen met warm water waarmee je de temperatuur van het aquarium op 28 tot 30°C brengt. Voer de kikkers nu met kwaliteitsvolle voeding. Muggenlarven en tubifex. Na een week of twee zullen de kikkers paren en 100 tot 200 of meer eitjes afzetten. De ouders moeten verwijderd worden want ze zullen hun eigen eitjes oppeuzelen.

De eitjes komen na 2 tot 6 dagen uit. De larven zullen aan het oppervlakte zwemmen en eten eencelligen. De larven zijn maar 4 mm groot. Na twee weken eten ze ook jonge artemia en na een week of zes zullen ze zijn omgevormd tot kleine kikkers van 15 mm.

Wil u reageren op dit artikel of heeft u een aanvulling?

Meld je aan op de nieuwsbrief

Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon