Kweken van Guppen: Een Uitgebreide Gids

Kweken van Guppen: Een Uitgebreide Gids

Inhoud: Kweken van Guppen: Een Uitgebreide Gids

Het kweken van guppen (Poecilia reticulata) is een populair en relatief eenvoudig proces in de aquariumhobby. Guppen zijn levendige en kleurrijke zoetwatervissen die afkomstig zijn uit Zuid-Amerika. Ze zijn bekend om hun aantrekkelijke uiterlijk en kunnen zich gemakkelijk voortplanten in een goed onderhouden aquarium.

De basis over het kweken van guppen

 • Geslachtsbepaling: Het eerste wat je moet weten bij het kweken van guppen is hoe je mannetjes en vrouwtjes kunt onderscheiden. Mannetjes hebben doorgaans een slanker lichaam, een grotere en meer kleurrijke staartvin (caudale vin) en een gonopodium – een aangepaste anaalvin dat lijkt op een langwerpige vin – achter de buikvinnen. Vrouwtjes zijn meestal groter en hebben een meer ronde en stevige buik. Bij het kweken is het van groot belang om de geslachten goed te kunnen onderscheiden, zodat je de juiste combinaties kunt maken voor de voortplanting. Daarom is het essentieel om te weten welke kenmerken men moet letten bij het determineren van het geslacht van deze vissen. Mannelijke guppen zijn vaak eleganter van vorm met een slanker lichaam, terwijl vrouwtjes over het algemeen groter zijn en een meer ronde en stevige buik hebben. Daarnaast hebben mannetjes een opvallend en kleurrijk kenmerk in de vorm van hun staartvin, die groter en levendiger is dan die van de vrouwtjes. Ten slotte kan een mannetje worden geïdentificeerd aan de hand van het gonopodium, een aangepaste anaalvin die lijkt op een langwerpige vin en zich bevindt achter de buikvinnen. Door deze verschillen te leren herkennen en te benutten, kun je de beste strategieën ontwikkelen voor het succesvol kweken van guppen.
 • Geschikte aquaria: Guppen zijn niet al te kieskeurig wat betreft hun leefomgeving, maar het is belangrijk om een goed onderhouden aquarium te bieden. Zorg voor een aquarium met voldoende beplanting en schuilplaatsen, omdat dit een gevoel van veiligheid bevordert en stress vermindert. Daarnaast moeten de waterparameters ook geschikt zijn. De temperatuur moet zich bevinden tussen 24°C en 28°C en de pH-waarde dient neutraal tot licht alkalisch te zijn, met een waarde tussen 7,0 en 7,5. Het is van groot belang om deze omstandigheden te waarborgen om een optimale leefomgeving voor de guppen te creëren.
 • Selectie van gezonde ouderdieren: Om gezonde nakomelingen te krijgen, is het uiterst belangrijk om gezonde ouderdieren zorgvuldig te selecteren. Het is van essentieel belang dat ze niet alleen actief, levendig en vrij zijn van ziekten of afwijkingen, maar ook dat ze beschikken over levendige kleuren en mooi gevormde vinnen. Deze criteria zorgen ervoor dat de beste genetische eigenschappen worden doorgegeven aan de nakomelingen. Meer uitleg vind je verder in het artikel.
 • Voortplanting: Guppen zijn levendbarende vissen, wat betekent dat de vrouwtjes levende jongen baren in plaats van eieren te leggen. Het vrouwtje draagt de bevruchte eitjes in haar lichaam totdat ze volledig ontwikkeld zijn en wordt dan geboren als volledig gevormde jongen. De draagtijd varieert meestal van 4 tot 6 weken, afhankelijk van factoren zoals de watertemperatuur en de conditie van het vrouwtje. Guppen zijn bekend om hun snelle voortplanting en grote aantal nakomelingen. Elke keer dat een vrouwtje bevalt, kan ze tussen de 20 en 40 jongen ter wereld brengen. Deze jongen zijn volledig zelfstandig vanaf de geboorte en kunnen direct beginnen met zwemmen en voeden. Het is belangrijk om voldoende ruimte en schuilplaatsen te bieden voor de jongen, omdat volwassen guppen de neiging hebben om hun eigen jongen op te eten als ze de kans krijgen. Daarom wordt het aanbevolen om de jongen te scheiden van de volwassen guppen of gebruik te maken van drijvende planten of een fijnmazig net om de jongen te beschermen. Het fokken van guppen kan een interessante en lonende hobby zijn voor aquarianen van alle ervaringsniveaus. Met de juiste zorg en aandacht kunnen guppen gedijen en zorgen voor een kleurrijke en levendige toevoeging aan elk aquarium.
 • Jongen opvangen: Guppen zijn beruchte alleseters, inclusief hun eigen jongen. Als je wilt dat een groot aantal jongen overleeft, is het aan te raden om de zwangere vrouwtjes in een aparte kweekbak te plaatsen of ze te voorzien van veel schuilplaatsen in het hoofdaquarium. Hierdoor kunnen de jongen ontsnappen aan de hongerige blik van hun ouders. Vijvermandjes kunnen hier een oplossing bieden. Je plaatst het vrouwtje in het mandje dat drijft aan de oppervlakte. De jongen kunnen dan ontsnappen door de gaatjes in de vijvermand.Het is van groot belang om ervoor te zorgen dat de jongen voldoende voedsel krijgen en dat er een geschikte omgeving wordt gecreëerd waarin ze kunnen gedijen. Dit kan betekenen dat je extra voer moet geven of een apart voedingsregime moet opstellen voor de jongen. Daarnaast is het ook belangrijk om regelmatig waterverversingen uit te voeren om de waterkwaliteit optimaal te houden. Zo zorg je ervoor dat de jonge guppen gezond kunnen opgroeien en zich kunnen ontwikkelen tot prachtige volwassen vissen.
 • Opfok van jongen: De jongen kunnen worden gevoed met fijngewreven droogvoer, vloeibaar voedsel en infusoria. Naarmate ze groter worden, kunnen ze overgaan op het eten van kleinere commerciële voedingsmiddelen. Zorg voor regelmatige waterverversingen en een schone omgeving om hun groei en welzijn te bevorderen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen om gezond te blijven. Daarom is het aanbevolen om een gevarieerd dieet aan te bieden, bestaande uit verschillende soorten voedsel. Naast droogvoer en vloeibaar voedsel kunnen ze ook worden gevoed met levend voedsel, zoals artemia en daphnia. Deze voedingsmiddelen bevorderen de groei en ontwikkeling van de jongen. Vergeet niet om regelmatig het water te verversen om de waterkwaliteit op peil te houden. Regelmatige waterwissels zal de waterkwaliteit op peil houden wat de groei van de jongen zal bevorderen.

Het kweken van guppen is een lonende ervaring voor aquariumliefhebbers van alle niveaus. Het observeren van het voortplantingsgedrag en het opgroeien van de jongen kan fascinerend zijn en je helpen een dieper begrip te krijgen van deze kleurrijke vissen. Met de juiste zorg en aandacht kun je snel een bloeiende populatie van deze prachtige vissoort opbouwen.

Hoe geschikte kweekguppen vinden?

Hoe kun je best geschikte kweekguppen vinden? Het vinden van geschikte kweekguppen om mee te beginnen is een belangrijke stap bij het opzetten van een selectief fokprogramma. Hier zijn enkele tips om geschikte kweekguppen te vinden:

Lokaal kopen

Bezoek lokale aquariumverenigingen, viswinkels, of aquariumbeurzen. Hier kun je vaak ervaren kwekers vinden die selectief gefokte guppen aanbieden. Kies exemplaren met de gewenste kleuren en patronen, en vraag de kweker naar de genetica van de guppen om een beter begrip te krijgen van wat je kunt verwachten bij het fokken. Daarnaast is het ook aan te raden om online te zoeken naar betrouwbare fokkers en forums waar je informatie kunt vinden over de verschillende soorten guppen en hun eigenschappen. Door zoveel mogelijk bronnen te raadplegen, vergroot je je kennis en kun je beter geïnformeerd beslissingen nemen bij het kopen en fokken van guppen.

Online bronnen

Er zijn veel online aquariumgemeenschappen en forums waar kwekers hun guppen te koop aanbieden. Door online te zoeken, heb je toegang tot een groter aanbod van verschillende kleuren en patronen. Bovendien kun je zoeken naar specifieke kenmerken die je interesseren, zoals bijzondere staartvormen of unieke kleurcombinaties. Het is belangrijk om echter aandacht te besteden aan de betrouwbaarheid van de verkopers en te kopen bij gerenommeerde en verantwoordelijke kwekers. Op die manier kun je ervoor zorgen dat je gezonde exemplaren krijgt die goed verzorgd zijn. Het is altijd verstandig om reviews en ervaringen van andere kopers te raadplegen voordat je een beslissing neemt. Geniet van het ontdekken van de verscheidenheid aan guppen die online beschikbaar zijn en succes met het opzetten van een kleurrijk en levendig aquarium!

Bezoek gespecialiseerde fokkers

Zoek naar gespecialiseerde guppenkwekers die bekend staan om hun kwaliteitskweek. Gespecialiseerde fokkers kunnen guppen van hoge kwaliteit bieden met de gewenste eigenschappen die je zoekt. Het is van groot belang om betrouwbare fokkers te vinden die een goede reputatie hebben opgebouwd in dit vakgebied. Door zorgvuldig onderzoek te doen en de juiste fokkers te selecteren, vergroot je de kans op het vinden van de perfecte guppen voor je specifieke behoeften. Het kan ook nuttig zijn om advies in te winnen bij ervaren hobbyisten of experts in het kweken van guppen. Zoek naar forums, sociale media groepen of speciale evenementen waar je kunt leren van anderen en informatie kunt delen. Het belangrijkste is om geduldig te zijn en niet te snel tevreden te zijn met de eerste de beste fokker die je tegenkomt. Met de juiste inspanning en toewijding zul je uiteindelijk de ideale guppenkweker vinden die aan al je verwachtingen voldoet.

Lokale aquariumverenigingen

Sluit je aan bij lokale aquariumverenigingen of online forums waar ervaren aquariumliefhebbers samenkomen. Deze gemeenschappen delen vaak hun ervaringen en kennis over het fokken van guppen, en sommigen kunnen zelfs bereid zijn om je te helpen bij het vinden van geschikte kweekguppen. Je kunt ook lid worden van lokale visclubs en deelnemen aan evenementen en lezingen over aquatische fauna. Zo vergroot je je netwerk en krijg je de kans om meer te leren over het fokken van guppen. Vergeet niet om regelmatig boeken en tijdschriften over aquariumhobby’s te raadplegen om je kennis verder uit te breiden. Het is ook een goed idee om online te zoeken naar betrouwbare websites en blogs die specifiek gericht zijn op het kweken van guppen. Door deze bronnen te raadplegen, krijg je waardevolle informatie en tips die je kunnen helpen bij het succesvol fokken van gezonde guppen. Vergeet niet om geduldig te zijn en altijd te blijven leren en experimenteren, aangezien het fokken van guppen een continu proces van ontdekking en groei is.

Hoe kweekguppen kiezen?

Bij het selecteren van geschikte kweekguppen is het essentieel om te zoeken naar exemplaren met de gewenste kleuren en patronen. Het is ook belangrijk om te kijken naar gezonde en levendige vissen en exemplaren met zichtbare gezondheidsproblemen of afwijkingen te vermijden. Daarnaast moet er ook op het gedrag van de guppen worden gelet; over het algemeen zijn actieve en alerte vissen gezonder.

Zodra je geschikte kweekguppen hebt gevonden, is het van cruciaal belang om ze grondig te observeren en te verzorgen voordat je begint met fokken. Het is eveneens belangrijk om de genetica van de ouderdieren te begrijpen en een fokprogramma op te zetten dat erop gericht is om de gewenste kleuren en patronen in de nakomelingen te verkrijgen. Door geduld en consistentie op te brengen, zul je uiteindelijk in staat zijn om een bloeiende populatie van prachtige guppen te creëren in je aquarium.

kweken van guppen
kweken van guppen

Het gevaar van inteelt bij het kweken van guppen.

Wat met inteelt? Inteelt is een belangrijk aandachtspunt bij het kweken van guppen of enige andere dieren. Inteelt treedt op wanneer nauwverwante individuen, zoals broers en zussen of ouder en kind, met elkaar worden gekruist. Bij inteelt kan de genetische diversiteit binnen een populatie afnemen, wat kan leiden tot negatieve gevolgen voor de gezondheid en vitaliteit van de nakomelingen. Daarom is het belangrijk om bij het fokken van guppen of andere dieren te streven naar een gezonde genetische variatie. Dit kan bereikt worden door het introduceren van nieuwe bloedlijnen of het zorgvuldig selecteren van fokdieren die genetisch divers zijn. Op deze manier kan inteelt worden voorkomen en kan de algemene gezondheid en vitaliteit van de nakomelingen worden verbeterd.

Het is van vitaal belang om inteelt te vermijden bij het kweken van guppen, omdat dit kan resulteren in tal van problemen. Inteelt kan leiden tot een verzwakte gezondheid, verminderde weerstand tegen ziekten, vertraagde groei, en een algemene afname van de vitaliteit van de nakomelingen. Daarnaast kan inteelt ook genetische afwijkingen en erfelijke ziekten vergroten en doorgeven aan toekomstige generaties. Daarom is het cruciaal om de genetische diversiteit te behouden en zorgvuldig te selecteren bij het fokken van guppen.

Om inteelt te voorkomen, kun je de volgende stappen nemen:

 • Start met een grotere genetische pool: Begin met een groep guppen van verschillende bronnen om een grotere genetische diversiteit te hebben. Het wordt aanbevolen om guppen te verkrijgen van verscheidene kwekers of locaties om de mogelijkheid van nauwverwante individuen te verkleinen. Het is van essentieel belang om de genetische variatie te vergroten voor het behoud van een gezonde en levensvatbare populatie. Daarom is het raadzaam om zorgvuldig te selecteren en overwegen waar u uw guppen vandaan haalt, om te zorgen dat u een robuuste en diverse populatie kunt ontwikkelen. Een bredere genetische diversiteit draagt bij aan het verbeteren van de vitaliteit en weerbaarheid van uw guppen, en helpt hen om te gaan met uitdagingen zoals ziektes en veranderingen in de omgeving. Het vergroten van de genetische diversiteit kan positieve effecten hebben op de gezondheid en overlevingskansen van uw guppenpopulatie op de lange termijn.
 • Houd gedetailleerde stamboekgegevens bij: Houd gedetailleerde gegevens bij van de afstamming van je guppen om te weten welke individuen verwant zijn. Dit zal je helpen bij het plannen van de kweekparen om inteelt te voorkomen. Het bijhouden van uitgebreide en nauwkeurige stamboekgegevens is essentieel als je wilt verzekeren dat de genetische diversiteit behouden blijft en de gezondheid en vitaliteit van je guppenpopulatie wordt bevorderd. Bovendien, het hebben van een grondige kennis van de afstamming van individuele guppen zul je ook helpen om specifieke eigenschappen en kenmerken doelgerichter te fokken. Zorg ervoor dat je alle relevante informatie, zoals geboortedata, ouderinformatie en eventuele merktekens, nauwkeurig documenteert. Op deze manier kun je toekomstige kweekbeslissingen beter afstemmen op je doelstellingen en het voorkomen van inteelt.
 • Roteren van kweekparen: Vermijd het kruisen van nauw verwante individuen. Rooster kweekparen zodanig dat je guppen uit verschillende lijnen kruist en de genetische diversiteit bevordert.
 • Introduceer nieuwe bloedlijnen: Periodiek nieuwe guppen van verschillende kwekers of locaties introduceren kan helpen om de genetische diversiteit in je populatie te vergroten en inteelt te verminderen.
 • Selectief kweken: Selecteer alleen de gezondste en vitaalste guppen om mee verder te fokken. Dit helpt om erfelijke zwakheden te vermijden en de algemene gezondheid van de nakomelingen te bevorderen.

Het voorkomen van inteelt is cruciaal om gezonde en levensvatbare guppen te behouden. Door zorgvuldig te plannen en genetische diversiteit te bevorderen, kun je bijdragen aan het behoud van een sterke en gezonde populatie van guppen in je aquarium. Het is altijd raadzaam om advies in te winnen bij ervaren kwekers of aquariumgemeenschappen om je te helpen bij het opzetten van een verantwoordelijk en succesvol fokprogramma.

Uitleg over het kweken van guppen.

Aanbevelingen voor het Kweken van Guppen:

Zorg voor een goed onderhouden aquarium: Een goed onderhouden aquarium met voldoende beplanting en schuilplaatsen is essentieel voor het welzijn van de guppen en de succesvolle voortplanting. Guppen voelen zich het meest op hun gemak in een omgeving die lijkt op hun natuurlijke habitat, met veel planten om zich te verschuilen en te schuilen.

 • Let op waterkwaliteit: Guppen zijn vrij robuuste vissen, maar het is essentieel om te zorgen voor een goede waterkwaliteit. Regelmatige waterverversingen en het controleren van de waterparameters zijn uiterst belangrijk om ervoor te zorgen dat het water schoon en gezond blijft voor de vissen. Een optimale waterkwaliteit is cruciaal, omdat het invloed heeft op het welzijn en de levensduur van de guppen. Het monitoren van de pH-waarde, de temperatuur en de concentratie van ammoniak en nitriet in het water is noodzakelijk. Zorg er ook voor dat het water goed gefilterd is en vrij van schadelijke stoffen zoals zware metalen en chloor. Hierdoor creëer je een ideale leefomgeving voor jouw guppen, waarin ze zich optimaal kunnen ontwikkelen en gedijen.
 • Regelmatige voeding: Het is belangrijk om guppen een gevarieerd dieet te geven dat bestaat uit hoogwaardig droogvoer (vlokken of granulaat), levend voedsel en diepvriesvoer. Een goede en evenwichtige voeding is essentieel om de gezondheid en vitaliteit van de guppen te bevorderen. Regelmatig voeren zorgt ervoor dat de guppen alle noodzakelijke voedingsstoffen binnenkrijgen om te gedijen en bloeien. Daarom is het van groot belang om verschillende voedingsbronnen aan te bieden en af te wisselen tussen droogvoer, levend voedsel en diepvriesvoer. Door een gevarieerd dieet te bieden, kunnen guppen genieten van een gezond en gelukkig leven. Let wel op dat je niet overvoed.
 • Observeer het gedrag van de guppen: Het is essentieel om aandacht te besteden aan het gedrag van de guppen, met name tijdens het kweekproces. Het is van groot belang om eventuele agressie tussen de mannetjes waar te nemen en ervoor te zorgen dat de vrouwtjes voldoende schuilplaatsen hebben om te ontsnappen aan de aandacht van de mannetjes. Door goed te observeren en proactief te handelen, kunt u ervoor zorgen dat uw guppen een gezonde omgeving hebben om zich voort te planten en te gedijen.

Aantal aquaria voor het Kweken van Guppen:

Voor het kweken van guppen is het aan te raden om meerdere aquaria te hebben, vooral als je verschillende genetische lijnen wilt behouden of experimenteren met verschillende kweekparen. Aparte kweekbakken voor zwangere vrouwtjes kunnen ook nuttig zijn om de jongen te beschermen tegen kannibalisme. Je kunt eventueel gebruikmaken van vijvermanden om de jongen te beschermen van het vrouwtje. Je hebt zo al snel een zestal aquaria nodig om het overzicht te bewaren.

Alternatieven voor glazen aquaria: Naast traditionele glazen aquaria zijn er ook andere opties. Mortelkuipen kunnen ook dienst doen als aquarium. Bij bol of agradi zijn deze te krijgen in 40, 65, 90 liter. Ze zijn goedkoper dan een glazen aquarium. Visueel zijn ze minder interessant, maar het is een afweging die je kan maken.

Speciekuipen als alternatief voor aquarium bij het kweken van guppen

Conclusie

Het kweken van guppen biedt aquarianen een fascinerende mogelijkheid om hun eigen unieke kleuren en patronen te creëren. Door selectief te fokken, te letten op genetica en inteelt te voorkomen, kunnen gezonde en prachtige guppenpopulaties worden gekweekt. Geduld en toewijding zijn essentieel bij het opzetten van een succesvol fokprogramma. Met de juiste zorg, aandacht en kennis kun je een bloeiende populatie van kleurrijke guppen in je aquarium creëren en blijven genieten van deze prachtige vissoort.

Het kweken van guppen is een lonende en boeiende ervaring die niet alleen plezier biedt voor aquariumliefhebbers, maar ook helpt bij het behouden en bevorderen van de diversiteit binnen deze prachtige vissoort. Door verantwoordelijk te fokken, te selecteren op gezondheid en genetica, en het vermijden van inteelt, kun je bijdragen aan het behoud van sterke en vitale guppenpopulaties in de aquariumgemeenschap. Met de juiste zorg en toewijding kun je een kleurrijk en levendig aquarium creëren dat iedereen zal verbazen en plezier zal brengen. Veel succes en plezier bij het kweken van guppen!

Wil u reageren op dit artikel of heeft u een aanvulling?

Meld je aan op de nieuwsbrief

Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon