Ancistrus dolichopterus

Ancistrus dolichopterus of borstelneusmeerval

Inhoud

De Ancistrus dolichopterus, algemeen bekend als de Borstelneus Meerval of Harnasmeerval, is een populaire zoetwatervis die oorspronkelijk uit de rivieren en beekjes van Zuid-Amerika komt. Met hun unieke uiterlijk, vreedzaam gedrag en uitstekende algenetende capaciteiten, zijn ze een favoriet onder veel aquarianen.

Aquarium en vereisten voor de Ancistrus dolichopterus

De Borstelneus Meerval geeft de voorkeur aan een aquarium van minimaal 100 liter. Dit geeft ze voldoende ruimte om te bewegen en creëert de mogelijkheid voor meerdere schuilplaatsen, die essentieel zijn voor deze soort. Ze zijn dol op het graven van holen, dus het is belangrijk om een zachte zandbodem te hebben, evenals kienhout en rotspartijen voor extra schuilplaatsen. De waterparameters moeten stabiel worden gehouden, met een pH tussen 6,5 en 7,5 en een temperatuur tussen 22 en 27 graden Celsius. Een matige tot sterke stroming wordt ook gewaardeerd, omdat deze de rivieromgeving nabootst waarin deze soort in het wild te vinden is.

Compatibiliteit met andere vissen

De Harnasmeerval is een zeer vreedzaam en sociaal dier dat goed past in een gezelschapsaquarium met vissen van vergelijkbare grootte en temperament. Ze kunnen echter territoriaal worden, vooral de mannetjes, dus het is belangrijk om voldoende ruimte te hebben als je van plan bent om meer dan één Harnasmeerval te houden. Vermijd het houden van deze soort met grote, agressieve vissen die hen kunnen intimideren of schaden.

Voeding van de borstelneus

Bostelneus Meervallen zijn overwegend herbivoren in het wild, waar hun dieet voornamelijk bestaat uit algen en biofilm. In het aquarium zullen ze graag algen van de oppervlakken eten. Hun dieet moet worden aangevuld met een scala aan voedsel, zoals plantaardige pellets of wafers, groenten zoals courgette en spinazie, en af en toe levende of diepvriesvoeding zoals bloedwormen en tubifex.

Geslachtskenmerken van de Ancistrus dolichopterus

Mannelijke Harnasmeervallen zijn vaak groter dan de vrouwtjes en hebben duidelijkere en langere borstelachtige tentakels op hun snuit, vooral naarmate ze ouder worden. De vrouwtjes zijn kleiner en hebben minder en kortere borstels.

Kweek van de Borstelneus Meerval.

De Borstelneus Meerval of Ancistrus dolichopterus is een holenbroeder en de mannetjes zullen een geschikt hol voorbereiden, zoals een grot of een holte onder het hout of de stenen, en proberen een vrouwtje te lokken om haar eieren te leggen. Na het afzetten van de eieren bewaakt het mannetje het nest, terwijl het vrouwtje zich terugtrekt.

Conclusie

De Ancistrus dolichopterus, ook wel Borstelneus Meerval of Harnasmeerval genoemd, is een geweldige aanvulling op elk zoetwateraquarium. Met hun interessante gedrag, algenetende vaardigheden en vreedzame natuur zijn ze een favoriet onder aquariumliefhebbers. Zolang ze de juiste zorg, voeding en omgeving krijgen, zullen deze bijzondere vissen jarenlang plezier en schoonheid bieden aan elke aquariaan.

Alle info over Ancistrus dolichopterus.

wetenschappelijk naam: Ancistrus dolichopterus.
Nederlandse naam: Borstelneus meerval.
Andere benaming: Harnasmeerval.
Maximale lengte: 12 cm.
Maximale leeftijd: 20 jaar
minimale lengte aquarium: 90 cm
vereiste ervaring: beginner
Geschikt voor welk type aquarium: gezelschapsaquarium
type aquarium: gezelschapsaquarium
Stroming in het aquarium: sterk
Minimale temperatuur: 23 °C
Maximale temperatuur: 26 °C
Minimale Ph: 6.5
Maximale Ph: 8.0
Minimale Gh: 5
Maximale Gh: 16
Voedingstype: herbivoor
karakter: vreedzaam
houden als solitair
Broedgedrag: holenbroeder
geschikt voor nano aquarium: ja
zwemzone: onder
gezelschapsaquarium
Je hebt nog nooit een aquarium gehad en weet niet hoe te beginnen dan is dit een goede plek om te starten. Voor je een aquarium gaat aankopen kan j...

Ancistrus dolichopterus in beeld.

Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon

Wil u reageren op dit artikel of heeft u een aanvulling?

Meld je aan op de nieuwsbrief

Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon