De Ancistrus dolichopterus, Borstelneus Meerval of Harnasmeerval is een bodembewoner die je solitair of als koppel kunt houden in het aquarium. De man krijgt “borstels” op zijn hoofd. Deze worden ook omschreven als een gewei. Het is een vredelievende vi die perfect in een gezelschapsaquarium past vanaf 90 cm.
Wat verwacht de Ancistrus dolichopterus van een aquarium?
Om een Borstelneus meerval een goed onderkomen te geven heb je minimaal een aquarium nodig van 80 cm waarin hij voldoende mogelijkheid heeft om te schuilen. Andere bewoners hebben niets te vrezen van de Harnasmeerval. Dit geldt ook voor garnalen. Al deze eigenschappen maken hem geschikt voor een gezelschapsaquarium. Wil je meer dan 1 Ancistrus dolichopterus in een aquarium houden, dan moet je voor een groter formaat gaan dan de minimale afmeting en mag het niet om twee mannelijke exemplaren gaan. Dit zal fout lopen voor 1 van de 2 exemplaren.
De temperatuur van het water ligt best tussen de 23 en 26°C. Andere waterwaardes zijn van minder belang.
Inrichting van het aquarium voor een Harnasmeerval.
Omdat het een bodembewoner is, mag je wel wat aandacht hebben voor het juiste type bodem in het aquarium. Zand of grind tot 3mm zijn ideaal voor de Borstelneus meerval waar ze af en toe wel eens in durven graven. Planten en kienhout worden ook erg geapprecieerd.
Voeding voor de Borstelneus meerval
De Borstelneus meerval is een herbivoor. Zijn voeding moet dan ook hoofdzakelijk plantaardig zijn. Hij zal algen die op de ruiten en decoratie groeien opeten. Verwacht wel niet dat hij je aquarium algenvrij zal houden. Daar moet je zelf voor zorgen door de juisten omstandigheden te creëren. Zo eet de vis geen penseel- en baardwieren. Een Ancistrus dolichopterus aankopen om algen te bestrijden is niet de juiste weg om te bewandelen.
De voeding die tot op de bodem zakt zal door de Ancistrus dolichopterus opgeruimd worden. Dit is echter niet voldoende om aan zijn noden te voldoen. Groenten mogen ook op het menu staan en dan vooral spinazie, erwten, broccoli, …. Je kunt ze best wel eerst blancheren. Er zijn ook handige algenwafers op de marky die naar de bodem zinken en met veel plezeier zullen verorberd worden door de Ancistrus.
Het kienhout heeft meer dan een decoratieve functie voor de Harnasmeerval. Hij zal het hout afschrapen en dit opeten. Dit helpt hem bij de spijsvertering.
Geslachtsonderscheid.
De mannetjes zijn te herkennen aan de grotere en dikkere stekels op de kop. Bij vrouwen zijn deze nog nauwelijks te herkennen. Let wel op dat dit onderscheid bij jonge exemplaren niet altijd even duidelijk is. Je kunt dus eindigen met twee mannelijke exemplaren zonder het te weten als je nog hele jonge vissen aankoopt.
Kweken van de Ancistrus dolichopterus.
Het kweken is niet zo moeilijk als je een koppeltje hebt dat de juiste match is. De kweekbak moet voorzien zijn van kienhout en legholen. Je kunt er best 3 voorzien. Het vrouwtje wordt eerst in de kweekbak gezet. Dit geeft haar de kans de kweekbak te verkennen. Enkele dagen later mag dan het mannetje volgen. Mogelijk zal het mannetje het vrouwtje opjagen en zijn schuilplekken van belang.
Na het afzetten en bevruchten van de eitjes mag je het vrouwtje uit de kweekbak verwijderen. Het is de man die de broedzorg op zich neemt. Na het uitkomen van de eitjes en al de jongen vrij zwemmen mag de man ook verwijderd worden.