Algen, hoe ze herkennen en bestrijden.

Algen, hoe ze herkennen en bestrijden.

Inhoud: Algen, hoe ze herkennen en bestrijden.

Algen zijn een veelvoorkomend probleem in zoetwateraquariums en kunnen frustrerend zijn voor aquarianen van alle ervaringsniveaus. Of je nu net begint met je aquariumavontuur of al jarenlang een gepassioneerde aquariaan bent, de kans is groot dat je op een gegeven moment te maken krijgt met ongewenste alggroei. Maar maak je geen zorgen! In dit artikel nemen we je mee in de fascinerende wereld van algen, leren we je hoe je algen kunt voorkomen en geven we je waardevolle tips en effectieve strategieën om ze te bestrijden.

Wat zijn algen?

Algen zijn kleine organismen die zich voeden met licht en voedingsstoffen in het aquariumwater. Ze kunnen zich snel vermenigvuldigen en je aquarium veranderen in een onaantrekkelijke groene massa. Hoewel een beetje alggroei normaal is en zelfs gunstig kan zijn voor het ecosysteem van je aquarium, kan een overmatige groei schadelijk zijn voor de gezondheid van je vissen en de algehele esthetiek van je aquarium verstoren.

Voorkomen en bestrijden van algen.

Het voorkomen en bestrijden van algen is een essentiële vaardigheid voor elke aquariaan. Door te begrijpen wat algen veroorzaakt en welke omgevingsfactoren hun groei stimuleren, kun je proactieve stappen nemen om algenproblemen te voorkomen. En als je toch geconfronteerd wordt met een algenplaag, zullen we je voorzien van praktische tips en effectieve methoden om ze te bestrijden en je aquarium terug te brengen naar zijn natuurlijke, heldere schoonheid.

Of je nu worstelt met groene algen, draadalgen, blauwalgen of een andere algensoort, dit artikel zal je voorzien van de kennis en tools die je nodig hebt om de strijd tegen algen aan te gaan. Laten we samen ontdekken hoe je een algeheel gezond en prachtig uitziend aquarium kunt creëren.

Soorten algen en hoe voorkomen of bestrijden.

Groene algen (Chlorophyta):

 • Beschrijving: Groene algen hebben een groene kleur en kunnen verschijnen als een groene waas op de ruiten of als groene pluisjes op planten en decoraties.
 • Redenen voor groei: Groene algen gedijen goed bij overmatige verlichting en een teveel aan voedingsstoffen in het water, zoals nitraten en fosfaten.
 • Preventieve maatregelen: Zorg voor een gebalanceerde verlichtingsperiode en vermijd overmatig voeren van je vissen. Beperk de voedingsstoffen in het water door regelmatig waterwissels uit te voeren en een geschikte filtratie te handhaven.
 • Bestrijdingsmethoden: Verwijder groene algen handmatig met een algenborstel of -schraper. Pas de verlichting aan om de groei te verminderen. Introduceer algeneters zoals siamese algeneters, otocinclus of plecostomus, die groene algen graag eten.

Blauwalgen (Cyanobacteria):

 • Beschrijving: Blauwalgen hebben een gelachtige textuur en vormen zich meestal als een dikke laag op de oppervlakte van het water, planten of decoraties. Ze hebben vaak een blauwgroene kleur.
 • Redenen voor groei: Blauwalgen gedijen goed in omstandigheden met weinig waterbeweging, een teveel aan organisch afval en een hoge concentratie van voedingsstoffen in het water.
 • Preventieve maatregelen: Zorg voor voldoende watercirculatie in het aquarium door gebruik te maken van een goede filter en een luchtpomp. Vermijd overvoeren en verwijder overtollig organisch afval uit het aquarium.
 • Bestrijdingsmethoden: Verwijder blauwalgen voorzichtig uit het aquarium en voer regelmatig waterwissels uit om de voedingsstoffen te verminderen. Verbeter de waterkwaliteit door het toevoegen van nitraat- en fosfaatbindende materialen. Zorg voor een goede beluchting om de zuurstofniveaus in het water te verhogen.

Bruine algen (Phaeophyceae):

 • Beschrijving: Bruine algen hebben meestal een bruine, modderachtige laag en kunnen voorkomen op de bodem, planten en decoraties.
 • Redenen voor groei: Bruine algen gedijen goed in pas opgestarte aquaria of aquaria met onstabiele omstandigheden. Ze worden vaak veroorzaakt door een teveel aan silicaten in het water.
 • Preventieve maatregelen: Voorkom overmatige blootstelling aan licht tijdens de opstartfase van het aquarium. Verminder het silicaatgehalte door gebruik te maken van een silicaatfilter of door gebruik te maken van waterbronnen met een laag silicaatgehalte.
 • Bestrijdingsmethoden: Verwijder bruine algen handmatig met een algenborstel of -schraper. Zorg voor een goede watercirculatie en voer regelmatig waterwissels uit. Introduceer algeneters zoals siamese algeneters of otocinclus, die bruine algen graag eten.

Draadalgen (Spirogyra spp.):

 • Beschrijving: Draadalgen zijn lang en groen van kleur. Ze kunnen verschijnen als lange slierten of draden die zich hechten aan planten, decoraties en ruiten.
 • Redenen voor groei: Draadalgen gedijen goed bij een teveel aan voedingsstoffen en licht in het aquarium.
 • Preventieve maatregelen: Beperk de voedingsstoffen in het water door regelmatig waterwissels uit te voeren en het voeren van vissen te beperken. Zorg voor een geschikte verlichtingsperiode en vermijd overmatige blootstelling aan direct zonlicht.
 • Bestrijdingsmethoden: Verwijder draadalgen voorzichtig met een algenborstel of -schraper. Verhoog de watercirculatie in het aquarium en voeg eventueel extra waterplanten toe om de concurrentie met draadalgen aan te gaan. Introduceer algeneters zoals siamese algeneters of otocinclus, die draadalgen graag eten.

Rode algen (Rhodophyta):

 • Beschrijving: Rode algen kunnen variëren in kleur, van roze tot donkerrood. Ze kunnen voorkomen als een dunne, plakkerige laag op planten en decoraties.
 • Redenen voor groei: Rode algen gedijen goed in aquaria met hoge fosfaatniveaus en intense verlichting.
 • Preventieve maatregelen: Beperk het fosfaatgehalte in het water door gebruik te maken van fosfaatbindende materialen en regelmatige waterwissels uit te voeren. Pas de verlichting aan om de groei van rode algen te verminderen.
 • Bestrijdingsmethoden: Verwijder rode algen voorzichtig met een algenborstel of -schraper. Zorg voor een geschikte verlichtingsperiode en verminder de intensiteit indien nodig. Introduceer algeneters zoals siamese algeneters of otocinclus, die rode algen graag eten.

Door op de hoogte te zijn van de verschillende algsoorten, de redenen voor hun groei, preventieve maatregelen en effectieve bestrijdingsmethoden, kun je een gezond en evenwichtig aquarium behouden en genieten van een prachtige onderwateromgeving. Het is belangrijk om geduldig te zijn tijdens het bestrijden van algen, aangezien het proces soms wat tijd kan kosten. Vergeet niet om altijd informatie in te winnen bij experts in aquaristiek voor specifieke adviezen voor jouw specifieke aquariumsituatie.

Wil u reageren op dit artikel of heeft u een aanvulling?

Meld je aan op de nieuwsbrief

Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon