De Betta splendens of Siamese kempvis is een populaire zoetwateraquariums. De Betta heeft veel kweekvormen waarvan de ene al sierlijker is dan de andere. Twee mannen in 1 aquarium houden is geen goed idee. De naam kempvis heeft zo zijn reden.
De Betta splandens of Siamese Kempvis – een populaire aquariumvis.
De Betta splendens is ongetwijfeld een van de meest gehouden aquariumvissen. Je zal geen aquariumzaak vinden waar ze ontbreken in het assortiment. De mannen kun je dan vinden in kleine aquariums waar ze per individu gehuisvest worden. Met zijn lange golvende vinnen trekken ze de aandacht van elke passant. De vrouwen zijn minder opvallend en je zult ze dus minder vaak aantreffen in een aquarium. De Kempvissen die we nu kunnen aanschaffen zijn het resultaat van gericht kweken. De wildvorm is een pak minder aantrekkelijk en heeft minder lange vinnen.
De naam Kempvis heeft hij te danken aan zijn instinctieve drang om zijn klein territorium te verdedigen tegen elke Betta van het mannelijk geslacht. Dit kan in het aquarium leiden tot de dood van een van de twee kemphanen door de beperkte ruimte. In het wild of grote aquaria kan de verliezende partij zich terugtrekken.
De Betta is een vis die vaak in een opwelling wordt gekocht en dan in een voor hem ongeschikt aquarium terecht komt.
Het aquarium voor de Betta splendens.
Dat je de Betta splendens in kleine bakjes kunt houden is een misvatting. Ze hebben weliswaar geen enorm aquarium nodig maar de zogenaamde potten waarin ze gehouden worden zijn echt wel te klein. Je kunt al een Betta houden in een aquarium van 30 liter. Als het aquarium voor de Siamese Kempvis alleen is, kun je een laag aquarium nemen. Ze hebben aan een waterstand van 15 tot 20 cm voldoende. Natuurlijk is dit niet ideaal voor veel andere vissen met wie je de Betta gaat houden.
De temperatuur van het water moet rond de 27°C zijn. Ze kunnen ook kouder worden gehouden, maar dan voelt de vis zich minder comfortabel. Dit beperkt al het aantal vissen met welke je de Betta kunt samenhouden. De stroming mag niet te sterk zijn. Zet geen soorten met lange vinnen bij een Betta. Ze kunnen deze als concurrenten zien met alle gevolgen van dien. Drukke bewoners of overbevolking stelt de Betta ook niet op prijs. Zoals je merkt ben je beperkt in de keuze die je kan maken als medebewoners. Ideale medebewoners zijn Chineese Danio’s, kegelvlekbardelen,…
De Betta hapt ook naar lucht boven het wateroppervlakte. Ze hebben een labyrintorgaan wat hen instaat stelt van boven water te ademen. Zorg er dus voor dat ze dit kunnen doen. Best is het aquarium afgedekt zodat ze geen te groot temperatuurverschil ervaren als ze naar lucht happen.
De inrichting van het aquarium bestaat uit veel planten waaronder ook drijfplanten. Kienhout is ook een goede keuze in een Bettaquarium. Kies voor planten die tot het oppervlak groeien. De Betta zal deze gebruiken om zijn schuimnest in te maken.
De stroming van het water mag niet te sterk zijn. De Betta leeft van nature in stilstaand water en is niet gesteld op sterke stroming.
De Siameese Kempvis is gevoelig aan ziekte. Waterwissels kunnen helpen om dit te voorkomen. Verwaarloos deze dus niet in een aquarium met een Betta.
Voeding van de Siameese Kempvis
De Siameese Kempvis is een carnivoor. Hij is geen moeilijke eter en zal zowel droogvoer, diepvries als levend voer eten. In universeel droogvoer zit ook plantaardig materiaal. Voed je de Betta alleen met dit universeel droogvoer dan krijgt hij onvoldoende eiwitten binnen. Zorg dus voor afwisseling of koop specifiek droogvoer voor betta’s en zelf dan wissel je best al met droogvoer en diepvries of evntueel levend voor. Dit is een algemene regel die je best bij alle vissen toepast.
Geslachtsonderscheid van de Betta.
Het geslachtsonderscheid is niet moeilijk te maken. De man heeft alle looks gekregen. De vinnen zijn bij de vrouwen minder uitgesproken.
Kweken met de Betta splendens.
Om de Betta te kweken heb je een geschikt koppel nodig. Niet alle mannen en vrouwen gaan samen. Je kunt best een afzonderlijke kweekbak voorzien met een waterstand van een 15-tal cm en temperatuur van rond de 28°C. In de bak mag bijna geen stroming zijn om de aanmaak van het schuimnest mogelijk te maken. Om dit schuimnest te kunnen aanmaken zijn er planten nodig die het neste helpen ondersteunen.
De man mag nu eerst in de kweekbak. Laat hem een weekje zijn nieuwe onderkomen verkennen en soms maken ze al spontaan een schuimnest aan. Na een weekje mag het vrouwtje ook in de kweekbak. Je moet goed observeren of de twee vissen matchen. Als de man de vrouw blijft achterna jagen dan kun je best het vrouwtje verwijderen. Als de man de vrouw verjaagd en een schuimnest maakt heb je kans op slagen.
Na het afzetten neemt het mannetje de zorg over het schuimnest op zich. Je kunt dan het vrouwtje verwijderen. De jongen zullen uitkomen na een dag of 3 en nog eens drie dagen later zwemmen ze vrij rond. Het mannetjes is niet meer nodig en mag verwijderd worden. De kans bestaat dat hij zijn eigen jongen als voer aanziet, maar het kan ook goed gaan als je de vader in de bak laat. De jongen kunnen gevoerd worden met stofvoer of liquifry dat je in de speciaalzaak kunt vinden.