Chromobotia macracanthus

Chromobotia macracanthus of Clown Botia

Inhoud

De Chromobotia macracanthus of Clown Botia is ook geen onbekende in het aquarium. Dit wordt wel een relatief grote vis en heeft dan ook voldoende ruimte nodig. Een aquarium van 200 cm is zeker geen luxe. Soms kom je ook de benaming Clown modderkruiper tegen.

De Clown Botia heeft een opvallende oranje kleur met zwarte verticale strepen. Doe daar nog een paar baardharen en grote ogen bij en het is een sympathiek ogende vis die graag in het aquarium wordt gehouden.

Het aquarium voor de Chromobotia macracanthus of Clown Botia.

In de winkel kun je de jonge exemplaren vinden die dan nog maar een centimeter of 5 zijn. Ze zien er schattig uit en veel aquarianen laten zich dan ook verleiden tot de aankoop van enkele exemplaren zonder te weten wat deze vis nodig heeft. Een volwassen exemplaar meet al snel 20 cm en meer. In een groot aquarium zullen ze zelfs uitgroeien tot een vis van 30 cm. Het is dan ook nog eens een scholenvis die best in groepjes van minimaal 6 exemplaren wordt gehouden. De afmeting van het aquarium moet dus aangepast zijn aan zijn lengte. Een aquarium van 180 cm is zeker geen luxe voor deze scholenvis.
Een vis die solitair wordt gehouden kan zich agressief gaan gedragen naar zijn medebewoners toe. Worden ze in school gehouden, dan laten ze alle andere bewoners van het aquarium met rust.

Het aquarium is best ingericht met een zandbodem en planten. Voorzie voldoende schuilplaatsen in de vorm van kienhout, bloempotjes of kokosnoten. Deze kunnen ze gebruiken om te schuilen. Ze proberen in de kleinste openingen te schuilen. Vermijdt scherpe stenen waaraan de Clown Botia zich kan kwetsen. Soms zul je hem dagen niet zien om dan plots tevoorschijn te komen. De Chromobotia macracanthus houdt ook wel van stroming, maar dit is zeker geen vereiste.

Onder de juiste omstandigheden kun je hem samenhouden met de meeste aquariumvissen zelfs kleinere visjes laten ze gerust. Vissen met lange vinnen kun je best wel vermijden.

De Clown botia woelt graag in de bodem en een zandbodem geeft hem daar volop de kans toe. Laat planten een sterk wortelstelsel ontwikkelen voor je de Chromobotia macracanthus in het aquarium plaatst.

Ze zijn vooral actief in het schemer en het loont dus de moeite aangepast verlichting om de fantastische dieren te bestuderen.

Voeding van de Chromobotia macracanthus.

De Chromobotia macracanthus is een omnivoor die wel vooral dierlijke voeding eet. Kieskeurig zijn ze niet en ze zullen al de aangeboden voeding aannemen. Naast droogvoeding mag er ook levend of diepvries voer worden aangeboden. Je kunt dit afwisselen met fruit of groenten. Komkommer, meloen, spinazie,… mogen allemaal op het menu staan.
Ze zullen ook algen afschrapen in het aquarium.

Geslachtskenmerken van de Clown Botia.

Bij de Clown Botiae zijn buik- en borstvinnen van de mannen zijn puntiger dan de vrouwen die ook iets forser gebouwd zijn. Je moet al een geoefend oog hebben om de geslachten te onderscheiden.

Kweken van de Chromobotia macracanthus.

De kweek van de Clown Botia is niet eenvoudig. Voor de gewone aquariaan is het een bijna onmogelijk opgave om deze vis te kweken. Grote kwekers hebben wel succes met de kweek.

Wil je een poging wagen, dan kun je naar onderstaande video kijken van een kweker die alles uit de doeken doet.

De kweek Clown Botia’s of Chromobotia macracanthus

Alle info over Chromobotia macracanthus.

wetenschappelijk naam: Chromobotia macracanthus.
Nederlandse naam: Clown Botia.
Andere benaming: Clown modderkruiper.
Maximale lengte: 30 cm.
Maximale leeftijd: 20 jaar
minimale lengte aquarium: 180 cm
vereiste ervaring: enige ervaring
Geschikt voor welk type aquarium: gezelschapsaquarium
type aquarium: gezelschapsaquarium
Stroming in het aquarium: sterk
Minimale temperatuur: 23 °C
Maximale temperatuur: 27 °C
Minimale Ph: 6.0
Maximale Ph: 7.5
Minimale Gh: 5
Maximale Gh: 13
Voedingstype: omnivoor
karakter: vreedzaam
houden als school
Hoeveel minimaal in de school: 7
Broedgedrag: substraatbroeder
geschikt voor nano aquarium: ja
zwemzone: onder
gezelschapsaquarium
Je hebt nog nooit een aquarium gehad en weet niet hoe te beginnen dan is dit een goede plek om te starten. Voor je een aquarium gaat aankopen kan j...

Chromobotia macracanthus in beeld.

Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon

Wil u reageren op dit artikel of heeft u een aanvulling?

Meld je aan op de nieuwsbrief

Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon