Corydoras aeneus

Corydoras aeneus of Bronzen pantsermeerval

Inhoud

De Corydoras aeneus of Bronzen pantsermeerval is een bodembewoner die niet veel eisen stelt. Hij voelt zich perfect in een schooltje en bij voorkeur op een zandbodem waarin hij opzoek, gaat naar voedsel. Het is een levendig visje dat populair is bij aquariumhouders.

De Corydoras aeneus is zonder twijfel een van de meest geziene pantsermeervallen in het aquarium. Het is een gemakkelijk soort om te houden in het aquarium.

Het aquarium voor Corydoras aeneus.

De Bronzen pantsermeerval verkiest een aquarium van 80 cm een groter. Vergeet niet dat het een scholenvis is net als alle Corydora-soorten. Een groepje van minimaal 6 dieren is dus aan te raden zodat ze zich goed voelen in je aquarium. De visjes zoeken op de bodem naar voedsel. Deze bestaat het best uit zand of niet al te grof grind om schade aan de baarddraden te voorkomen.

Het aquarium voor de Corydoras aeneus is bij voorkeur beplant met voldoende schuilplekken. Deze kun je maken met hout of stenen. De oppervlakte van het water moet voldoende open plekken bevatten zodat hij lucht kan happen. Corydoras-soorten happen lucht aan het oppervlakte van het water.

Het is een vreedzame soort en geschikt voor een gezelschapsaquarium of biotoopaquarium. Cichliden en de Bronzen pantsermeerval zijn niet de beste combinatie en kan best vermeden worden.

De temperatuur van het water is tussen de 18 en 26 °C en heeft een matige stroming.

Omdat de visjes de bodem doorzoeken naar voedsel zullen ze hierbij ook vuil uit de bodem opwoelen. Een goede filtering is nodig. Hoe grondiger je het onderhoud van het aquarium doet, hoe minder last je hier van zult hebben.

Voeding voor de Bronzen pantsermeerval.

Ze zoeken de bodem af naar hun voedsel en dus is het van belang ervoor te zorgen dat er ook voldoende voeding op de bodem van het aquarium beland. Er is droogvoer in de handel dat snel naar de bodem zinkt. De Bronzen pantsermeerval is geen moeilijker eter. Hij lust alles. Voldoende afwisseling is aan te raden.

Geslachtonderscheid van de Corydoras aeneus.

Mannen van vrouwen onderscheiden is voor alle Corydoras-soorthen hetzelfde. Het mannen zijn kleiner en fijner dan de vrouwen. Het vraagt wat oefening om mannen en vrouwen te kunnen onderscheiden.

Kweken van de Corydoras aeneus.

Het kweken van de Bronzen pantsermeerval is niet moeilijk. Je kunt best een groepje voorzien met meer mannen. De vissen zullen de eitjes afzetten in mos, tegen een steen of ruit van het aquarium. Na het afzetten kun je de eitjes verwijderen of de volwassen vissen uit het kweekaquarium halen. De jongen komen uit na 2 to 5 dagen. Dit is afhankelijk van de temperatuur.

2 dagen na het uitkomen mogen de jongen gevoerd worden met artemia-naupliën of stofvoer. De waterstand in het aquarium mag niet te hoog zijn zodat ze naar het oppervlakte kunnen om lucht te happen.

Alle info over Corydoras aeneus.

wetenschappelijk naam: Corydoras aeneus.
Nederlandse naam: Bronzen pantsermeerval..
Maximale lengte: 7 cm.
Maximale leeftijd: 8 jaar
minimale lengte aquarium: 80 cm
vereiste ervaring: beginner
Geschikt voor welk type aquarium: gezelschapsaquarium
type aquarium: gezelschapsaquarium
Stroming in het aquarium: sterk
Minimale temperatuur: 18 °C
Maximale temperatuur: 23 °C
Minimale Ph: 6.0
Maximale Ph: 7.5
Minimale Gh: 5
Maximale Gh: 20
Voedingstype: omnivoor
karakter: vreedzaam
houden als school
Hoeveel minimaal in de school: 6
Broedgedrag: substraatbroeder
geschikt voor nano aquarium: ja
zwemzone: onder
gezelschapsaquarium
Je hebt nog nooit een aquarium gehad en weet niet hoe te beginnen dan is dit een goede plek om te starten. Voor je een aquarium gaat aankopen kan j...

Corydoras aeneus in beeld.

Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon

Wil u reageren op dit artikel of heeft u een aanvulling?

Meld je aan op de nieuwsbrief

Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon