Danio choprae of Vuurdanio.

Danio choprae of Vuurdanio

Inhoud

De Danio choprae of Vuurdanio is een klein levendig visje dat in een school wordt gehouden. Omdat ze zo levendig zijn mag het aquarium niet te klein zijn en is 60 cm een minimum om een kleine school te houden in het aquarium.

Aquarium voor de Danio choprae of Vuurdanio

Het aquarium voor de Danio choprae of Vuurdanio moet voldopende groot zijn. Het zijn kleine visjes die maximaal 4 cm worden, maar ze hebben voldoende zwemruimte nodig. Als je hebt besloten dit levendig visje toe te voegen aan je bestand, die dat dan minimaal in een school van 10 exemplaren. Het is een vreedzame soort die onderling wel eens een robbertje durft vechten. Andere vissen in je aquarium zullen gerust gelaten worden. Dit maakt ze geschikt voor een gezelschapsaquarium. Ze hebben wel graag wat sterkere stroming. Dit moet je wel in overweging nemen bij keuze van medebewoners. Niet alle vissen hebben graag sterke stroming. Denk maar aan de Betta Splendens.

Om zijn kleuren tot ze recht te laten komen kun je best een donkere bodem kiezen. Zorg voor voldoende planten waartussen de visjes kunnen schuilen. Hout een stenen mogen ook niet ontbreken. Het is een springertje. Het aquarium moet dus goed afgesloten zijn.

Een grotere school zal de onderlingen agressie verminderen. Hoe meer individuen in een school, hoe meer de agressie van het dominante mannetje kan verdeeld worden.

Voeding van de Vuurdanio.

De Vuurdanio is een carnivoor. Zijn dieet moet dus voornamelijk uit dierlijke voeding bestaan. Ze zullen ook wel groenvoer eten, maar op termijn is dit niet goed voor de visjes. Het zijn geen moeilijke eters en zullen al het aangeboden voedsel aannemen. Zorg, zoals voor alle vissen, voor voldoende afwisseling in het dieet van de vis. Dit kan in de vorm van droogvoer, diepvries of levend voer.

Geslachtskenmerken van de Danio choprae.

Volwassen vrouwelijke exemplaren zijn iets groter en ronder dan de mannelijke Vuurdanio. Ze hebben ook iets minder kleur. Wanneer de vrouw klaar is om eitjes af te zetten, zal het verschil tussen man en vrouw nog duidelijker zijn.

Kweken van de Vuurdanio.

De Vuurdanio is een vrijlegger en het kweken is niet moeilijk. Je kunt best een afzonderlijk kweekbakje voorzien. De ouders eten hun eigen eitjes op dus moet je je voorzieningen treffen in het kweekbakje. Dit kan door een rooster op de bodem waar de eitjes kunnen invallen. Dit kan ook in de vorm van knikkers, javamos of andere begroeiing die relatief dicht is.

De vissen kunnen in kweekstemming worden gebracht door de temperatuur te verhogen. Dit kun je doen in het gewone aquarium en een vrouw selecteren die wat ronder is. Dit is een aanwijzing dat ze eitjes draagt. Samen met een mannetjes breng je ze over naar een kweekbakje. Het kweken kan bevorderd worden door de helft van het water af te hevelen en geleidelijk aan te vullen met koeler water. Zo simuleer je het regenseizoen. Als alles goed is zullen de vissen in de vroege ochtend overgaan to het afzetten van eitjes.

Verwijder de ouders en na 72 uur zullen de eitjes uitkomen. De jongen kunnen nog enkele dagen verder met hun dooierzak. Eens ze vrij zwemmen moet je ze voeren met fijn stofvoer of artemia naupliën.

Alle info over Danio choprae of Vuurdanio..

wetenschappelijk naam: Danio choprae.
Nederlandse naam: Vuurdanio.
Maximale lengte: 4 cm.
Maximale leeftijd: 5 jaar
minimale lengte aquarium: 0 cm
vereiste ervaring: enige ervaring
Geschikt voor welk type aquarium: gezelschapsaquarium
type aquarium: gezelschapsaquarium
Stroming in het aquarium: sterk
Minimale temperatuur: 22 °C
Maximale temperatuur: 26 °C
Minimale Ph: 6.5
Maximale Ph: 7.5
Minimale Gh: 3
Maximale Gh: 10
Voedingstype: carnivooe
karakter: agresief naar soortgenoten
houden als school
Hoeveel minimaal in de school: 10
Broedgedrag: vrijlegger
geschikt voor nano aquarium: ja
zwemzone: midden
- onder
gezelschapsaquarium
Je hebt nog nooit een aquarium gehad en weet niet hoe te beginnen dan is dit een goede plek om te starten. Voor je een aquarium gaat aankopen kan j...

Danio choprae of Vuurdanio. in beeld.

Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon

Wil u reageren op dit artikel of heeft u een aanvulling?

Meld je aan op de nieuwsbrief

Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon