Danio margaritatus

Danio margaritatus

Inhoud

de Hemelse Pareldanio, ook wel bekend als de Galaxy Rasbora of de Danio margaritatus. Dit is een soort zoetwatervis uit de karperfamilie, die oorspronkelijk uit Myanmar komt. Het is een populaire aquariumvis, die opvalt door zijn gestreepte patroon over het hele lichaam.

Hemelse Pareldanio: een kleurrijk en vreedzaam scholenvisje

De Danio margaritatus, ook wel bekend als de Hemelse pareldanio of Galaxy Rasbora, is een vissoort die bijzonder gewaardeerd wordt om zijn unieke uiterlijk. Met een slank en gestroomlijnd lichaam, vertoont deze soort een opvallende blauw-groene kleur, versierd met witte, parelachtige stippen. Zijn vinnen, meestal gekleurd in tinten van rood of oranje, voegen een extra vleugje visuele flair toe.

Hoewel ze klein zijn, met een gemiddelde lengte van slechts 2 tot 3 cm, hebben deze vissen een levendig karakter dat hun formaat overstijgt. Ze zijn van nature nieuwsgierig en sociaal, met een voorliefde voor zwemmen in scholen.

Ideaal voor gezelschapsaquaria, de Hemelse pareldanio kan goed overweg met andere vreedzame vissoorten van vergelijkbare grootte. Ze bewonen voornamelijk de middelste en bovenste waterlagen van het aquarium, waar ze zich graag bewegen in de stroming en tussen de planten.

Ondanks hun bescheiden grootte, zijn deze vissen verre van verlegen. Ze hebben de neiging om zich dicht bij het glas te bevinden, wat een boeiend schouwspel biedt voor de toeschouwers. Met goede zorg kunnen ze een levensduur van 3 tot 5 jaar bereiken in gevangenschap, waardoor ze een langdurige en aantrekkelijke aanvulling zijn op elk aquarium.

Hoe richt je een aquarium in voor een Danio margaritatus?

Als je overweegt om de Danio margaritatus, ook wel bekend als de Hemelse pareldanio, te houden, is het belangrijk om hun natuurlijke leefomgeving in gedachten te houden bij het opzetten van hun aquarium. Oorspronkelijk afkomstig uit Zuidoost-Azië, worden deze vissen voornamelijk gevonden in kleinere watermassa’s zoals vijvers en moerassen, vaak met dichte vegetatie en rotsachtige omgevingen.

Wat de waterkwaliteit betreft, hebben Hemelse pareldanio’s de voorkeur voor een pH tussen 6 en 7,5 en een hardheid tussen 6 en 15 dH. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, ligt de ideale watertemperatuur voor deze soort tussen 20 en 28 °C. Ze genieten ook van enige waterbeweging, wat hen stimuleert tot zwemmen en foerageren.

Een geschikt aquarium voor Hemelse pareldanio’s zou minimaal 60 cm lang moeten zijn en voldoende open zwemruimte moeten bieden, maar ook diverse schuilplaatsen. De bodem kan bedekt worden met zand of fijn grind, en het aquarium kan verder aangekleed worden met stevige planten die bestand zijn tegen hun graasgedrag. Decoratieve elementen zoals stenen, drijfhout en kunstmatige grotten kunnen worden toegevoegd om extra schuilplaatsen en territoria te bieden.

Om de natuurlijke habitat van de Hemelse pareldanio na te bootsen, is het aan te raden om te kiezen voor een gedempte verlichting, die kan worden bereikt door het gebruik van drijfplanten. Dit kan helpen om de vissen minder schuw te maken en hun natuurlijke gedrag te stimuleren. Daarnaast kan het filteren van het water over turf helpen om het water zachter en zuurder te maken, wat bijdraagt aan het intensiveren van de kleuren van deze prachtige vissen.

Wat eet een Hemelse Pareldanio?

De Hemelse pareldanio, of Danio margaritatus, is een omnivoor, die een dieet volgt dat zowel plantaardige als dierlijke voedingsstoffen omvat. In het wild zijn ze gewend aan een dieet dat bestaat uit kleine wormen, insectenlarven en kreeftachtigen. In het aquarium kunt u hen voorzien van een gevarieerd dieet dat bestaat uit droogvoer, levend voer, diepvriesvoer en verschillende groenten, waaronder sla, spinazie, komkommer, courgette en erwten. Af en toe kunnen ze worden getrakteerd op artemia of tubifex, wat kan helpen om hun levendige kleur te accentueren. Echter, het is belangrijk om hun voedselinname te controleren om overeten en mogelijke gezondheidsproblemen te voorkomen, aangezien deze soort de neiging heeft om te overeten en te zwaar te worden.

Hoe kun je het geslacht van een Danio margaritatus zien?

Het bepalen van het geslacht van de Danio margaritatus, ook wel bekend als de Galaxy Rasbora of Hemelse pareldanio, kan enigszins uitdagend zijn. Vrouwtjes hebben de neiging om iets groter te zijn met een vollere buikstreek, vooral wanneer ze rijp zijn om eieren te leggen. Mannetjes daarentegen, zijn doorgaans iets feller gekleurd, met name tijdens het broedseizoen. Echter, deze verschillen zijn vaak subtiel en zijn niet altijd een betrouwbare indicator voor geslachtsbepaling, aangezien individuele variatie in kleur en lichaamsvorm aanzienlijk kan zijn.

Kun je een Hemelse Pareldanio kweken?

Hoewel het kweken van de Hemelse pareldanio, of Danio margaritatus, niet uitzonderlijk complex is, vereist het een toegewijde en zorgzame aanpak. Deze vissoort legt eieren en is helaas geen toonbeeld van ouderlijke zorg; ze zullen hun eigen eieren en nakomelingen consumeren als ze de kans krijgen. Om deze reden is een apart kweekaquarium, uitgerust met fijnbladige planten of een afzetmop voor het opvangen van eieren, essentieel.

Een alternatieve strategie is om de bodem van het aquarium te voorzien van een rooster, zodat de eitjes kunnen vallen naar een plaats waar ze veilig zijn voor de hongerige volwassenen. Het kweekaquarium moet uiteraard ook zorgvuldig worden onderhouden, met een pH tussen 6 en 7, een hardheid tussen 6 en 10 dH, en een temperatuur tussen 22 en 26 °C. De toevoeging van turf kan nuttig zijn om het water iets zachter en zuurder te maken, wat bevorderlijk is voor het broedproces.

Om de vissen te stimuleren om te broeden, kunnen ze worden gevoed met een rijk dieet van levend voer, zoals artemia of tubifex. Ook het subtiel verhogen van de watertemperatuur of het toevoegen van vers water kan een regenbui nabootsen en de broedinstincten van de vissen triggeren.

Bij het introduceren van een paartje of een kleine groep vissen in het kweekaquarium, zul je merken dat ze snel beginnen met het leggen van eieren, meestal ’s ochtends bij het aanbreken van het licht. De kleine, transparante eitjes komen na ongeveer 24 uur uit. De pasgeboren larven zijn uiterst klein en moeten gevoed worden met microscopisch kleine voedseldiertjes of fijn stofvoer.

De jonge vissen groeien snel en vereisen voldoende ruimte voor hun ontwikkeling. Na ongeveer twee weken zullen de eerste kleurpatronen verschijnen, en na zes weken zullen ze volledig gekleurd zijn, klaar om hun schoonheid te tonen in je aquarium.

Conclusie

De Danio margaritatus, beter bekend als de Hemelse pareldanio, is een prachtige vis die zowel een opvallend gestreept patroon als een levendig kleurenschema biedt. Deze vreedzame schoolvis heeft ruimte nodig om te zwemmen en voldoende schuilplaatsen om zich op zijn gemak te voelen. Hij is een uitstekende keuze voor een gezelschapsaquarium, waar hij goed kan samenleven met andere vissen van vergelijkbare grootte en temperament.

De Hemelse pareldanio is een omnivoor, en hij geniet van een gevarieerd dieet dat zowel plantaardig als dierlijk voedsel bevat. Hoewel het onderscheiden van de geslachten een uitdaging kan zijn, is het kweken van deze soort zeker mogelijk, hoewel het een betrokken proces kan zijn dat aandacht en zorg vereist. Met zijn opvallende uiterlijk en interessante gedrag is de Hemelse pareldanio een fascinerende aanwinst voor elk zoetwateraquarium.

Alle info over Danio margaritatus.

wetenschappelijk naam: Danio margaritatus.
Nederlandse naam: Hemelse Pareldanio.
Andere benaming: Galaxy rasbora.
Maximale lengte: 2 cm.
Maximale leeftijd: 0 jaar
minimale lengte aquarium: 0 cm
minimale volume aquarium: 60 cm
vereiste ervaring: ervaren
Geschikt voor welk type aquarium: biotoopaquarium
type aquarium: biotoopaquarium
Stroming in het aquarium: matig
Minimale temperatuur: 21 °C
Maximale temperatuur: 23 °C
Minimale Ph: 7.0
Maximale Ph: 7.5
Minimale Gh: 3
Maximale Gh: 10
Voedingstype: carnivooe
karakter: vreedzaam
houden als school
Hoeveel minimaal in de school: 10
Broedgedrag: vrijlegger
geschikt voor nano aquarium: ja
zwemzone: boven
- midden
- onder
gezelschapsaquarium
Je hebt nog nooit een aquarium gehad en weet niet hoe te beginnen dan is dit een goede plek om te starten. Voor je een aquarium gaat aankopen kan j...

Danio margaritatus in beeld.

Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon

Wil u reageren op dit artikel of heeft u een aanvulling?

Meld je aan op de nieuwsbrief

Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon