Om je vissen gezond te houden moeten ze natuurlijk ook gevoerd worden. Voor hun “visvoer” zijn de vissen helemaal aan ons overgeleverd. Niet alle soorten vissen hebben dezelfde noden als het op voeding aankomt. De natuurlijke leefomgeving waaruit de soort komt, zal bepalen welke voedingstoffen ze nodig hebben. Het is dan ook belangrijk te weten wat de noden zijn van de vissen die je in het aquarium hebt.
Vissen hebben net als ons nood aan een gevarieerd dieet. Afwisseling zal er ook voor zorgen dat de vissen alle voedingstoffen krijgen die ze nodig hebben. De juiste voeding zal voor mooi volgroeide vissen zorgen met mooie kleuren.
Er zijn verschillende opties om je vissen van de nodige voeding te voorzien. Voor al deze types voeding geldt wel de regel dat je niet meer mag voeren dan wat de vissen binnen 5 minuten kunnen opeten. Achtergebleven visvoer zal het water vervuilen.
Droogvoer voor aquariumvissen -visvoer
Droogvoer is een erg gemakkelijke optie om je vissen te voeren. Het is te verkrijgen in verschillende vormen. De meeste vormen van droogvoer zijn van hoge kwaliteit. Droogvoer bevat ook veel extra elementen zoals vitaminen. Het is dus zeker mogelijk om vissen van de nodige voedingstoffen te voorzien via droogvoer voor aquariumvissen. Droogvoer is ook nog eens erg handig visvoer om te geven. Het vraagt geen voorbereiding en is goed houdbaar.
Vlokkenvoer
Vlokkenvoer zijn zoals de naam zegt vloggen gedroogde voeding. Vaak is het een mengeling van dierlijk en plantaardige voeding waaraan vitaminen en andere stoffen zijn toegevoegd. Er is ook vlokkenvoer die enkel is samengesteld uit plantaardige of dierlijke voeding.
Bij het voeren zal het vlokkenvoer even blijven drijven en dan zinken naar de bodem. Dit maakt het geschikt voor een aquarium met vissen in alle waterlagen.

Granulaat
Granulaat zijn kleine korrels die in verschillende grote beschikbaar zijn wat ze ook geschikt maakt voor kleinere soorten. Het is ook te verkrijgen in verschillende samenstellingen net als vlokkenvoer. Welke je gaat gebruiken is afhankelijk van de samenstelling van het vissenbestand. Granulaat wordt veel gebruikt voor aquaria met Cichliden.
Granulaat blijft ook even drijven voor het naar de bodem zinkt waardoor dit voer ook geschikt is voor de vissen in alle waterlagen.
Tabletten of wafers
Tabletten of wafers zijn een gemakkelijk manier van voeren. Wafers zinken snel en zijn dus zeer geschikt voor bodembewoners. Tabletten kan je tegen de ruit kleven. Je vissen moeten deze manier van voeren eerst leren kennen maar ze zullen al snel weten wat deze tabletten zijn. Dit soort tabletten zijn dan ook geschikt voor alle vissen in elke waterlaag.
Net als vlokkenvoer zijn ze te verkrijgen in verschillende samenstellingen. Een mix, groenvoer met spirulina, dierlijk of met toevoegingen voor speciale eisen van bepaalde vissoorten.
De samenstelling van wafers is vooral gericht op bodembewoners. Heel vaak bevatten de wafers Spirulina.
Gedroogd of gevriesdroogd voer
Gedroogd of gevriesdroogd voer is nog een andere vorm van droogvoer voor vissen. Zo heb je onder andere tubifex of artemia in blokjes. Je kan deze blokjes in het aquarium tegen de ruit plakken of ze eventueel voorweken in wat water voor je ze voert. Deze blokjes zijn ook ideaal om vissen gericht te voeren met een pincet of de hand.
Naast artemia en tubifex heb je ook muggenlarven en watervlooien geschikt voor aquariumvissen. Nadeel is dat deze laatste twee moeilijk zinken. Ze een tijdje laten weken voor het voeren helpt hier wel een beetje bij.
Tubifexblokjes zijn ideaal om Dwergklauwkikkers gericht te voeren. Ze hebben het soms moeilijk om aan de nodige voeding te raken in een aquarium met nog andere bewoners. Ze voederen via een pincet of op een vaste plaats zorgt ervoor dat ze voldoende voeding krijgen en ze zijn gek op de gedroogde tubifex.

Levend voer als visvoer
Je vissen zullen blij zijn als je hen op geregelde tijdstippen van levend voer voorziet. Niet alleen bevat het veel voedingsstoffen, maar de vissen moet ook “jagen” op hun voeding. Je kan de opwinding bij de vissen zien als ze levende voeding krijgen aangeboden.
Het is ook weer afhankelijk van de samenstelling van je vissenbestand welk levend voer je kan geven aan je bewoners.
Het is niet altijd even gemakkelijk om aan levend voer te raken. Zelf gaan vangen is niet altijd aan te raden omdat er altijd kans is dat je ongenode gasten mee in het aquarium brengt met het levend voer. Alternatief is kopen in een aquariumwinkel of eventueel online bestellen. Online ben ik niet zo’n fan van en niet elke winkel die aquariumvissen en/of producten verkoopt heeft ook levend voer op voorraad.
Een derde manier is om zelf levend voer te kweken. Er zijn verschillende voedseldiertjes die je zelf kan kweken maar vaak niet in voldoende hoeveelheden. Voor kleine vissen is artemia een optie. Muggenlarven kan je in de zomer ook zelf kweken in een bak met water. Als je deze buiten zet, zul je na een tijdje vanzelf muggenlarven hebben. Natuurlijk bestaat hier ook de kans om ongenode gasten mee in het aquarium te brengen.
Een klein opsomming van de meest gebruikte voedseldiertjes. Deze lijst is zeker niet volledig.
Tubifex
Tubifex in de levende vorm zijn rood van kleur. Voor het aquarium worden ze speciaal geweekt. Normaal leven ze in vervuild water en zijn zo niet echt geschikt als voer voor onze vissen. Grondig spoelen in proper water voor het voeren. Dit spoelen doe je best door de tubifex in een schaal onder een langzaam lopende kraan te plaatsen.
Voeren doe je best via een speciaal daarvoor bestemd zeefje. De vissen plukken de tubifex hieruit. Tubifex die op de bodem terecht komt zal zich ingraven. Dit kan gaan zorgen voor vervuiling van de bodem.
Muggenlarven
Muggenlarven worden ook vaak gebruikt als levend voer in het aquarium. In de zomer kan je ze gemakkelijk zelf kweken. Je kan natuurlijk ook aankopen in een aquariumwinkel. Dit zullen dan vooral over rode en zwarte muggenlarven zijn. In het water in de tuin gaat het in mijn geval om witte muggenlarven.
Watervlooien of Dapnia
Watervlooien of Dapnia zijn een kleine kreeftachtige. Je kan ze levend aankopen in de aquariumwinke of zelf vangen in de natuur. Net zoals bij elk zelf gevangen levend voer moet je de watervlooien eerst spoelen door te voeren.
Pekelkreeftjes of Artemia
Pekelkreeftjes of Artemia zijn ook kreeftachtige die voorkomen in grote zoutwatermeren. De eitjes van Artemia kunnen lange tijd van droogte overleven en toch nog uitkomen. Dit maakt hen ideaal voor aquariumhouders. De uitgekomen Artemia is ideaal voer voor jongen.
Zelf Artemia laten uitgroeien tot volwassen diertjes kan maar het is eenvoudiger om ze aan te kopen in de aquariumwinkel.
Diepvries
Omdat we niet altijd toegang hebben tot levend voer is diepvries een ideale oplossing. Het aanbod is groot. Alles wat je levend kan voeren is ook beschikbaar in diepvries. Er zijn ook verschillende mixen te vinden voor bepaalde vissoorten. De voedingswaarde van diepvries is even groot als deze van levende voeding.
Diepvries wordt verkocht in blisterverpakkingen of in een plak. De blisters zijn het handigst in gebruik. Laat het voer eerst ontdooien in een klein schaaltje of potje voor het te voeren. Je kan het dan nog eens spoelen onder in een fijne zeef.
