Javamos of Taxiphyllum barbieri

Javamos of Taxiphyllum barbieri

Inhoud: Javamos of Taxiphyllum barbieri

Javamos of Taxiphyllum barbieri  is een van de meest gebuikte mossoorten in het aquarium. De oude benaming is Vesicularia dubyana. Je komt deze naam nog wel eens tegen in de handel of online omdat de naamsverandering omstreden is. Het is een veelzijdige mossoort die je op verschillende manieren kan gebruiken. Hij is ook veelzijdig omdat Javamos weinig eisen stelt aan waterwaardes en verlichting.

Javamos kan ook uit het water groeien. Het heeft dan wel een vochtige omgeving nodig om te groeien. 

temperatuur20 to 26°C
lichtbehoeftegemiddeld tot veel
lengte30 tot 10 cm
plaats in het aquariumvoorgrond – middenzone – achterzone
pH5 – 8
plantensoortmossoort
Vesicularia dubyana - javamos
Javamos of Taxiphyllum barbieri ( oude naam Vesicularia dubyana)

Javamos of Taxiphyllum barbieri in het aquarium

Javamos kan je op verschillende manieren gebruiken in het aquarium. Het is een sterke mossoort die zich vasthecht op oppervlakken. Je moet het mos daarbij wat helpen met visdraad of daarvoor bestemde lijm. De lijm kan je in een aquariumhandel of online vinden. Het is en graag gebruikte mossoort door aquascapers. Gehecht op hout of stenen kunnen er heel realistische landschappen mee worden gecreëerd.

Naast een decoratieve functie is javamos een ideale schuilplek voor kleine visjes of garnalen. Vissen die graag een algje eten zoals guppen, platies zullen op het mos grazen.

Je moet wel voorkomen dat het mos te vuil wordt. Zwevende etensresten en vuil zullen zich in het mos nestelen. Bij het wekelijkse onderhoud kan je het mos afhevelen. Garnalen zullen je ook helpen het mos zuiver te houden. Garnalen moeten wel in je visbestand passen zodat ze geen lekker hapje worden voor de medebewoners.
Mos dat veel etensresten bevat wordt een ideale voedingsbodem voor algen en dan vooral draadalg. Persoonlijk vind ik een beetje draadalg tussen Javamos niet storend, maar je moet er wel op letten dat het mos niet overgroeid met alg.

Om het mos zuiver te houden zal voldoende stroming ook helpen. Probeer voldoende stroming te hebben rond het mos. Zo krijgt het ook voldoende zuiver water met de juiste voedingstoffen om te groeien.

"Planten" van Javamos

Javamos plant je niet maar bevestig je op een ondergrond. Dit kan op hout, steen, een achterwand of enige ander decoratiestuk in het aquarium. Het gebruik van elastiekjes kan je beter vermijden. In elastiekjes zitten weekmakers die schadelijk kunnen zijn voor de bewonders van het aquarium.
Het bevestigen kan met visdraad of daarvoor bestemde lijm. Je kan het mos met de visdraad vast maken op het hout. 

garnaal op Javamos.
Javamos of Taxiphyllum barbieri met garnaal

Vermeerderen van Javamos

Het vermeerderen van Javamos is echt kinderspel. Omdat Javamos niet moeilijk te onderhouden is zal het ook voldoende groeien. De snelheid hangt af van de hoeveelheid licht en voedingstoffen die beschikbaar zijn. 

Om te vermeerderen kan je uit een goed volgroeide bos javamos plukken trekken en deze dan op een andere plek bevestigen. Dit moeten echt geen grote stukken zijn om op een ander plek na verloop van tijd een nieuw bosje te creëren.

Dit snoeien van het mos zal het mos ook helpen om beter te groeien. In een te dik bos Javamos zal de onderkant afsterven. Om dit te voorkomen moet je het af en toe eens snoeien. Dit kan met een schaar waarbij je het ook in de gewenste vorm kan knippen. Snoeien is vaak een oplossing voor slecht groeien mos.

Onder een korte uitleg Van Dustin Fishtanks over Javamos.

Wil u reageren op dit artikel of heeft u een aanvulling?

Meld je aan op de nieuwsbrief

Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon