Pterophyllum scalare of Maanvis

Inhoud: Pterophyllum scalare of Maanvis


De Pterophyllum scalare of Maanvis is een vis die zelfs veel niet aquarianen zullen kennen. Het is een vaak gehouden vis in een Tropisch aquarium. Hij is afkomstig uit Zuid Amerika en behoort tot de Cichliden. De eerste vissen werden al in het begin van vorige eeuw geïmporteerd in Europa. Daarmee behoort hij ook tot de eerste Tropische vissen die werden gehouden in onze streken. Voor de eerste aquarianen was het geen eenvoudige opgave deze dieren in goede omstandigheden te houden. Nu, vele jaren later, is het een veel gezien bewonder van aquaria over heel de wereld.

Eisen aan aquarium en kenmerken.

temperatuur25°C tot 28°C
minimale afmeting aquariumminimaal 100 cm en 50 cm hoog
grote15 tot 20 cm
leeftijd10 tot 15 jaar
pH6-7,5
dH0-15° 

Pterophyllum scalare of Maanvis
Pterophyllum scalare of Maanvis

Kenmerken van de Pterophyllum scalare of Maanvis

De Pterophyllum scalare of Maanvis is zilverkleurig met verticale strepen. Hij heeft de vorm van een blad met een verlengde rug en anaalvin. De borstvinnen zijn ook lang en spits net als bij vele Goerami’s. Er zijn een aantal ondersoorten van de Maanvis naargelang zijn afkomst. Naast deze heb je nog kweekvarianten. Vaak zijn deze in de aquariumwinkels gemakkelijker te verkrijgen dan de originele kleuren. Zo zijn er zwarte, Marbled, Koi, zilver,…. te vinden. 

De Pterophyllum scalare kan tot 15 cm groot worden. Door de langere vinnen kan hij een hoogte bereiken van 25 cm. 

De Pterophyllum scalare of Maanvis is een scholenvis en moet dan ook in een groep worden gehouden. In de groep heerst een rangorde in de groep. De dieren hebben dus ook een onderlingen band.

Van karakter is de Maanvis een rustige vis die ook gesteld is op rust in het aquarium. Drukke medebewoners is dus geen goed idee. 
Hij zal vooral de middelste waterlaag gebruiken.

Een geslachtsonderscheid is niet te maken. Uiterlijk zijn er geen kenmerken waaraan je een man of vouw kan herkennen. Het paren is de enige moment waarop je kan bepalen of een vis man of vrouw is. 
De mannetjes vertonen wel vaak een meer territoriaal karakter en kunnen agressiever zijn.

ER is geen dwergvariant van de Maanvis. Wees er je van bewust dat de kleine vis die je in de winkel aankoopt met de juiste verzorging zal uitgroeien tot een vis van 15 cm en 20 tot 25 cm hoog.

Raszuivere maanvissen zijn aan te raden. De kweekvarianten of Maanvismix kan je beter links laten liggen. Maanvismix zijn kweekvarianten die onderling gekruist zijn. De Raszuivere vorm geeft het meeste kans op gezonde vissen. 

Pterophyllum scalare Rio Nanay

Eisen aan het aquarium.

Het aquarium voor de Pterophyllum scalare of Maanvis is minimaal 100 cm en 50 cm hoog. Door de hoogte van een volwassen Maanvis moet de waterhoogte liefste minimaal 50 cm zijn. Hou rekening met ongeveer 50 liter per vis. Ideaal is een aquarium van 150 cm voor 6 exemplaren. Een grotere groep is altijd beter. 

De inrichting van het aquarium bestaat uit planten en bij voorkeur Valisneria, Echinodorus bleheri en andere stengelplanten aangevuld met hout. Dit biedt schuilplaatsen voor de vissen waartussen ze zicht graag zullen ophouden. Het zal de stress bij de vissen ook verminderen.

Naast de beplanting en schuilplaatsen hebben ze ook voldoende zwemruimte nodig.

Maanvissen hebben liever geen te sterke stroming in het aquarium.

De medebewoners mogen niet te druk zijn. Te kleine vissoorten zoals Neon Tetra’s kunnen als voer worden beschouwd. Vissen die de vinnen van de maanvis gaan beschadigen zoals Sumatranen en Barbelen zijn ook slechte medebewoners voor de maanvissen. 

Voeding voor de Pterophyllum scalare of Maanvis.

De Pterophyllum scalare of maanvis is een omnivoor. Het zijn geen moeilijk eters en zullen zowel droogvoer, diepvries al levend voer aanvaarden. Afwisseling is nodig om de vissen van alle voedigsstoffen te voorzien. Diepvrie of leven voer kan bestaan uit muggenlarven, artemia, muggenlarven of watervlooien. Zorg ook af en toe voor plantaardige voeding. Dit kan je voorzien via het droogvoer in de vorm van vlokken, granulaat of tabletten.

Pterophyllum scalare in de vrije natuur.

Voortplanting van Pterophyllum scalare of Maanvis

Om te kweken met de Maanvis zal je een koppel moeten hebben. Met een beetje geluk vormt zich een koppel uit de aangekochte groep. Het vrouwtje zet eitjes af op een blad of een ander verticaal oppervlak in het aquarium. De ouders zullen de eitjes bewaaieren om ze te voorzien van zuurstof en bewaken. 

Na twee tot drie dagen komen de jongen uit en blijven nog hangen aan het substraat. Na een dag of 5 zullen ze vrij zwemmen. In het aquarium met de groep en andere vissen zal dit niet lukken. De jongen zullen ten prooi vallen van de andere vissen en ouders. Om zelf Maanvissen te kweken is een afzonderlijk aquarium nodig. Dit kan een aquarium van 100 liter zijn. Je kan dan de ouders bij de eitjes laten tot ze zijn uitgekomen of al uitvangen na het afzetten.

De jongen kunnen worden gevoed met artemia naupliën. 

Het kweken van Maanvissen is zeker mogelijk, maar vraag wel wat voorbereiding. Vormt er zich een koppel in je groep Maanvissen dan loont het misschien wel de moeite om eens een poging te wagen en meer info in te winnen m.b.t. het kweken van maanvissen.

Wil u reageren op dit artikel of heeft u een aanvulling?

Meld je aan op de nieuwsbrief

Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon