Pelvicachromis pulcher

Pelvicachromis pulcher - kersenbuikcichlide

Inhoud

Pelvicachromis pulcher, beter bekend als de Kersenbuikcichlide of de Prachtbaars, is een kleurrijke en populaire cichlidensoort afkomstig uit West-Afrika. Deze kleine, maar boeiende vissen behoren tot de familie Cichlidae en staan bekend om hun prachtige kleuren en interessante gedrag. Dit artikel biedt een overzicht van de belangrijkste aspecten van het houden van Pelvicachromis pulcher in een aquarium, inclusief informatie over hun herkomst, aquariumeisen, voeding, sociale behoeften, en voortplantingsgedrag.

Herkomst van de Kersenbuikcichlide

Pelvicachromis pulcher, algemeen bekend als de kersenbuikcichlide, vindt zijn oorsprong in de wateren van West-Afrika. De landen waar ze thuis zijn, omvatten onder meer Nigeria, Kameroen en Ghana. Hun natuurlijke leefomgeving bestaat uit een diversiteit aan aquatische settings, van langzaam stromende rivieren en rustige beekjes tot moerasgebieden.

In deze omgevingen zijn ze vaak te vinden in de schaduwrijke beschutting van dichte waterplanten en complexe wortelsystemen. Dit biedt niet alleen bescherming tegen roofdieren, maar creëert ook ideale plekken om op ongewervelde prooien te jagen, die een belangrijk deel van hun dieet vormen. Hun vermogen om zich aan te passen aan verschillende omgevingen heeft bijgedragen aan hun succes en populariteit in zowel hun natuurlijke habitat als in de aquariumwereld.

Aquariumeisen

Voor het houden van de Kersenbuikcichlide, ook wel bekend als Pelvicachromis pulcher, zijn bepaalde aquariumcondities vereist voor optimale resultaten. Een enkel koppel kan comfortabel worden gehuisvest in een aquarium van minimaal 75 liter. Echter, als je van plan bent om een groep te houden of om ze te combineren met andere vissen, wordt een aquarium van 150 liter of groter aanbevolen.

Het inrichten van het aquarium is ook cruciaal voor hun welzijn. Het nabootsen van hun natuurlijke habitat kan worden bereikt door het gebruik van dichte beplanting, kienhout, en grotachtige structuren voor schuilplaatsen. Een zacht substraat, zoals fijn zand, maakt het voor deze vissen mogelijk om hun natuurlijk graafgedrag te vertonen zonder zich te bezeren.

Daarnaast speelt een goede waterkwaliteit een belangrijke rol in hun gezondheid en welzijn. Het aquarium moet dus goed worden gefilterd, waarbij rekening wordt gehouden met de stromingsbehoeften van de Kersenbuikcichlide. Een matige stroming die zachte waterbeweging creëert is ideaal, aangezien sterke stromingen hun natuurlijke leefomgeving niet nabootsen.

Voeding voor de Pelvicachromis pulcher

De Kersenbuikcichlide is een omnivoor en heeft dus een gevarieerd dieet nodig voor een optimale gezondheid en kleur. Hoewel ze gemakkelijk hoogwaardig droogvoer zoals cichlidenkorrels of vlokken accepteren, moeten deze worden aangevuld met andere voedingsbronnen.

Diepvriesvoer zoals mysis-garnalen, artemia en daphnia zijn uitstekende aanvullingen die nodig zijn om hen van essentiële voedingsstoffen te voorzien. Levend voedsel, zoals zwarte en witte muggenlarven, kan ook in hun dieet worden opgenomen om hun natuurlijke voedingsgewoonten te stimuleren en hun jachtinstinct te bevredigen. Een dergelijk dieet helpt ook bij het stimuleren van de voortplanting en het intensiveren van hun levendige kleuren.

Het is belangrijk om het voer te variëren en te zorgen voor een evenwichtige voeding om eventuele tekorten te voorkomen. Ook moet overvoeding worden vermeden, omdat dit kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals obesitas en watervervuiling.

Sociale Behoeften van Pelvicachromis pulcher

De Kersenbuikcichlide, of Pelvicachromis pulcher, is over het algemeen bekend om zijn vreedzame en rustige gedrag. Hoewel ze een zekere mate van territoriaal gedrag kunnen vertonen, vooral tijdens de broedperiode, zijn ze over het algemeen tolerant tegenover andere vissen zolang deze een vergelijkbare grootte en temperament hebben.

Ondanks hun overwegend vreedzame natuur, kunnen Kersenbuikcichliden agressie tonen tegenover soortgenoten of andere vissen die te druk of agressief zijn. Daarom wordt aangeraden ze te houden in een gezelschapsaquarium met vreedzame medebewoners die vergelijkbare waterparameters en gedragingen hebben. Het is belangrijk om de ruimte binnen het aquarium zorgvuldig te beheren en voldoende schuilplaatsen te bieden om conflicten te minimaliseren en een harmonieuze omgeving te bevorderen.

Voortplanting van de Kersenbuikcichlide

De Kersenbuikcichlide, Pelvicachromis pulcher, staat bekend om zijn uitgebreide broedzorggedrag. Tijdens het broedseizoen creëert het mannetje een territorium en bereidt hij een geschikte schuilplaats voor waar het vrouwtje haar eieren zal leggen. Na het leggen van de eieren bewaakt het mannetje het territorium actief om indringers op afstand te houden, terwijl het vrouwtje voor de eieren zorgt.

Na het uitkomen van de eieren blijft het vrouwtje bij de jonge vissen, terwijl het mannetje het territorium blijft bewaken. Beide ouders zijn betrokken bij de verzorging van hun jongen, die ze voeden met een voedzaam slijm dat ze zelf produceren, totdat de jongen groot genoeg zijn om zelfstandig te overleven.

Conclusie

De Pelvicachromis pulcher is een prachtige en fascinerende cichlide die een waardevolle aanwinst kan zijn voor het juiste aquarium. Deze vis, met zijn levendige kleuren en interessante gedrag, is zeer populair onder aquarianen.

Het is echter van belang om deze vissen een geschikte omgeving te bieden die hun natuurlijke habitat nabootst, inclusief voldoende schuilplaatsen en een gevarieerd dieet om te zorgen dat ze floreren. Een juiste selectie van medebewoners is ook essentieel om de harmonie in het aquarium te bewaren, aangezien de Pelvicachromis pulcher wat territoriaal kan worden, vooral tijdens het broedseizoen.

Ondanks deze uitdagingen, zal het houden van Kersenbuikcichliden de liefhebber belonen met een blik op enkele intrigerende gedragingen, waaronder hun voortplantingsrituelen en broedzorg. Door bewust en verantwoord om te gaan met het houden van deze soort, kunnen we een bijdrage leveren aan het voortbestaan van deze unieke en prachtige vissen in onze aquariumhobby.

Alle info over Pelvicachromis pulcher.

wetenschappelijk naam: Pelvicachromis pulcher.
Nederlandse naam: Kersenbuik cichlide.
Maximale lengte: 10 cm.
Maximale leeftijd: 5 jaar
minimale lengte aquarium: 80 cm
minimale volume aquarium: 90 cm
vereiste ervaring: beginner
Geschikt voor welk type aquarium: gezelschapsaquarium
type aquarium: gezelschapsaquarium
Stroming in het aquarium: matig
Minimale temperatuur: 23 °C
Maximale temperatuur: 27 °C
Minimale Ph: 5.0
Maximale Ph: 7.5
Minimale Gh: 5
Maximale Gh: 19
Voedingstype: omnivoor
karakter: mild agresief
houden als koppel
Broedgedrag: holenbroeder
geschikt voor nano aquarium: ja
zwemzone: midden
- onder
gezelschapsaquarium
Je hebt nog nooit een aquarium gehad en weet niet hoe te beginnen dan is dit een goede plek om te starten. Voor je een aquarium gaat aankopen kan j...

Pelvicachromis pulcher in beeld.

Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon

Wil u reageren op dit artikel of heeft u een aanvulling?

Meld je aan op de nieuwsbrief

Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon