Poecilia reticulata

Guppy - man en vrouw

Inhoud

De guppy, of Poecilia reticulata, is een geliefde zoetwatervis uit de familie van de karperachtigen. Oorspronkelijk komt deze soort uit de warme wateren van Zuid-Amerika. Met hun spectaculaire kleurpatronen en gracieuze, golvende vinnen, zijn guppy’s een geweldige aanvulling op veel aquariums. Bekend om hun snelle en productieve voortplantingscapaciteit, worden ze vaak “miljoenenvissen” genoemd. Dit maakt de guppy niet alleen aantrekkelijk voor het oog, maar ook interessant vanuit een gedragsperspectief, wat bijdraagt aan hun populariteit in de aquariumwereld.

Een paar van mijn eigen gekweekte guppen – Poecilia reticulata

Guppy: een vrolijk en makkelijk visje

De guppy, wetenschappelijk bekend als Poecilia reticulata, is een favoriet onder aquariumliefhebbers, niet alleen voor hun levendige persoonlijkheid, maar ook voor hun unieke voortplantingswijze – ze zijn eierlevendbarend en brengen levende jongen ter wereld. Mannetjes groeien tot een gemiddelde lengte van 4 cm, terwijl vrouwtjes groter zijn, met een gemiddelde lengte van 6 cm. Onder optimale omstandigheden kunnen guppy’s een levensduur van 2 tot 3 jaar bereiken, hoewel sommige tot 5 jaar oud zijn geworden.

Wat de guppy echt onderscheidt, is de buitengewone variëteit in kleur en vorm. Mannetjes zijn vaak kleurrijker en hebben langere vinnen dan de vrouwtjes, die doorgaans meer ingetogen kleuren hebben en rondere lichamen. De guppy heeft vele kweekvarianten, met opmerkelijke verschillen in de vorm en kleur van hun staartvinnen. Dit resulteert in een breed scala aan guppy-types, van waaierstaart tot zwaardstaart, spadestaart en vele anderen. De kleurvariaties zijn even indrukwekkend, met guppy’s in elke kleur van de regenboog.

kweekvormen van de guppy - Poecilia reticulata
kweekvormen van de guppy – Poecilia reticulata

Guppy’s zijn inheems in het noordoosten van Zuid-Amerika, en zijn aangepast aan een scala aan watertypen, van heldere warme rivieren tot brak water. Hoewel ze nu wereldwijd worden gevonden, vaak ingevoerd als huisdier of als een middel om muggen te bestrijden, hebben ze in sommige gebieden problemen veroorzaakt als een invasieve soort, waar ze de lokale vissen en hun habitats bedreigen.

Voeding voor de guppy – Poecilia reticulata

De guppy is van nature een omnivoor, met een dieet dat zowel plantaardige als dierlijke componenten bevat. In hun inheemse omgeving voeden ze zich met een variëteit aan voedselbronnen, waaronder algen, wormen, insectenlarven en kleine kreeftachtigen. In het aquarium kunnen ze worden gevoed met een evenwichtige mix van droogvoer, levend voer, diepvriesvoer en plantaardig voedsel. Favorieten onder guppy’s zijn vaak sla, spinazie, komkommer, courgette en erwten. Af en toe kun je ze ook trakteren op artemia of tubifex, wat helpt bij het versterken van hun kleur. Echter, overvoeding moet vermeden worden, aangezien guppy’s de neiging hebben om overmatig te eten, wat kan leiden tot overgewicht.

Het aquarium voor de Guppy

Guppy’s zijn sociale en vreedzame vissen die graag in scholen zwemmen. Ze zijn een uitstekende keuze voor een gezelschapsaquarium, waar ze goed kunnen samenleven met andere vissen van vergelijkbare grootte en temperament. Ze spenderen hun tijd voornamelijk in de middelste en bovenste waterlagen van het aquarium, waar ze genieten van het spelen met de stroming en het onderzoeken van de planten. Guppy’s zijn ook niet schuw en zijn vaak te vinden bij de voorruit van het aquarium, nieuwsgierig observerend wat er aan de hand is.

Als je van plan bent om guppy’s te houden, heb je een aquarium nodig van minstens 60 cm lang, dat voldoende zwemruimte en schuilplaatsen biedt. De bodem kan bedekt worden met zand of fijn grind, en de randen kunnen worden beplant met robuuste planten die bestand zijn tegen het graasgedrag van de guppy. Stenen, driftwood, en kunstmatige grotten kunnen ook in de tank worden geplaatst om het natuurlijke habitat na te bootsen en territoria te bieden. Het handhaven van een goede waterkwaliteit is essentieel, met een pH tussen 6 en 8, een hardheid tussen 9 en 20 dH en een temperatuur tussen 23 en 25 °C. Het filteren over turf kan nuttig zijn om het water zachter en zuurder te maken, wat kan bijdragen aan de levendigheid van de kleuren van je guppy’s.

Geslachtsonderscheid bij de Poecilia reticulata

Het geslachtsonderscheid bij de guppy is niet moeilijk te zien. De mannetjes hebben een langere en dunnere aarsvin, die ook wel gonopodium wordt genoemd. Dit is een orgaan waarmee ze de vrouwtjes bevruchten. De vrouwtjes hebben een kortere en bredere aarsvin, die ook wel gravid spot wordt genoemd. Dit is een donkere vlek achter de buik, waar de eitjes zich ontwikkelen.

Kwekken met Guppy’s

De kweek van guppy’s is zeer eenvoudig en vindt vaak spontaan plaats in het aquarium. Mannelijke guppy’s zijn zeer volhardend en proberen continu de vrouwtjes met hun gonopodium te bevruchten. Interessant is dat vrouwtjes het vermogen hebben om sperma op te slaan, waardoor ze na één enkele bevruchting meerdere keren drachtig kunnen worden.

De draagtijd van guppy’s bedraagt ongeveer vier weken, waarna het vrouwtje 10 tot 100 levende jongen baart. Deze jongen zijn vanaf het moment van geboorte volledig zelfstandig en kunnen direct zwemmen en eten. Het is echter belangrijk om de jongen te beschermen tegen volwassen guppy’s en andere vissen, aangezien deze geneigd kunnen zijn om de jongen te verorberen. Dit kun je doen door gebruik te maken van een speciaal kweekbakje of door voldoende dichte beplanting in het aquarium aan te brengen.

De jonge guppy’s kunnen worden gevoed met fijn droogvoer, infuusdiertjes of fijn stofvoer. Ze groeien relatief snel en zijn na ongeveer drie maanden al geslachtsrijp. Voor meer gedetailleerde informatie over het kweken van guppy’s, kun je ons afzonderlijke artikel over kweken van guppen lezen.

Filtermedia

Met weten welke filtermaterialen er te verkrijgen zijn. Welk medium filtert op welke manier. Hoe performant zijn ze. Lees dan ons artikel over filtermedia in het aquarium.

Geboorte van een Guppy

Met een beetje geduld kun je gemakkelijk de geboorte van een guppy filmen zoals in onderstaande film.

Geboorte van een Guppy

Conclusie

De guppy is een vrolijk en makkelijk visje dat in veel verschillende kleuren en vormen voorkomt. Hij is een eierlevendbarende vis, die zich snel voortplant in het aquarium. Hij heeft geen ingewikkelde verzorging nodig en is daarom ideaal voor beginnende aquariumbezitters. Hij is een omnivoor, die zowel plantaardig als dierlijk voedsel eet. Hij is een sociaal en vreedzaam visje dat graag in scholen zwemt. Hij is geschikt voor een gezelschapsaquarium, waar hij goed overweg kan met andere vissen van vergelijkbare grootte en temperament.

Alle info over Poecilia reticulata.

wetenschappelijk naam: Poecilia reticulata.
Nederlandse naam: Guppy.
Maximale lengte: 6 cm.
Maximale leeftijd: 2 jaar
minimale lengte aquarium: 60 cm
minimale volume aquarium: 50 cm
vereiste ervaring: beginner
Geschikt voor welk type aquarium: gezelschapsaquarium
type aquarium: gezelschapsaquarium
Stroming in het aquarium: zwak
Minimale temperatuur: 20 °C
Maximale temperatuur: 30 °C
Minimale Ph: 6.5
Maximale Ph: 7.5
Minimale Gh: 10
Maximale Gh: 25
Voedingstype: omnivoor
karakter: vreedzaam
houden als harem
Broedgedrag: levendbarende
geschikt voor nano aquarium: ja
zwemzone: boven
gezelschapsaquarium
Je hebt nog nooit een aquarium gehad en weet niet hoe te beginnen dan is dit een goede plek om te starten. Voor je een aquarium gaat aankopen kan j...

Poecilia reticulata in beeld.

Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon

Wil u reageren op dit artikel of heeft u een aanvulling?

Meld je aan op de nieuwsbrief

Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon