Beginnersfouten die je kan vermijden.

Beginnersfouten die je kan vermijden.

Inhoud: Beginnersfouten die je kan vermijden.

Zet je je eerste stappen als aquarist dan zijn er een aantal beginnersfouten die je kan vermijden. Het zijn allemaal fouten die je kan verwijden door er rekening mee te houden bij het plannen en aankopen voor je eerste aquarium. 

Het kan je ook besparen van aankopen te doen die achteraf de foute blijken te zijn. 

Het aquarium - klein is niet gemakkelijker.

Vaak wordt gedacht dat het houden van een klein aquarium gemakkelijker dan en groot aquarium. Nets is minder waar. Een te klein aquarium is dan ook een vaak voorkomende beginnersfout. De kleine nano-aquariums zijn zeker niet eenvoudig. Het kleine ecosysteem dat een aquarium is, is moeilijker stabiel te krijgen en te houden op een klein volume aan water.

Een klein aquarium heeft weinig “reserve” als het fout gaat. Dit gaat dan vaak ten koste van de vissen en planten in het aquarium. Een klein aquarium geeft je weinig ruimte tot maken van fouten.

Een groter volume van water is gemakkelijker stabiel te houden en dan is een kleine afwijking in waterwaardes minder rampzalig.

Het is dus beter iets groter te gaan bij een eerste aquarium. Dit moet zeker geen aquarium zijn van 1,50 meter maar 80 cm en ongeveer 100 liter is al een goede tussenoplossing.

Onvoldoende krachtige filter.

Net als bij het formaat aquarium kan je hier rekening mee houden bij het plannen en aankopen. De filter is en belangrijk onderdeel van het aquarium en moet voldoende volume en debiet hebben voor je aquarium. De sets die verkocht worden hebben vaak een onvoldoende krachtige filter. Dit is zeker het geval voor de goedkopere sets.

Het debiet van de filter zou ongeveer 5x de inhoud van je aquarium per uur moeten zijn. Dat wil dus zeggen dat al het water 5 keer per uur door de filter gaat. Voor een aquarium van 100 liter heb je dus een pomp nodig die 500 liter per uur kan verzetten.

Voor de inhoud geldt: hoe groter hoe beter. Een buitenfilter is de beste oplossing, maar als je voor een binnenfilter gaat probeer dan zo groot mogelijk te gaan.

Kies de juiste plek voor het aquarium.

De plek van het aquarium heeft ook zijn invloed. Je plaatst een aquarium best niet in direct zonnelicht en wel om twee reden. Het zonnelicht zal zorgen voor opwarming van het water. Zeker in de zomer kan de temperatuur dan snel oplopen. Het directe zonnelicht zal ook algengroei bevorderen en dat hebben we liever niet.

Probeer ook een plek te kiezen waar het niet tochtig is. Dit is zeker belangrijk als je labyrintvissen wil houden. Als ze aan het oppervlakte van het water lucht happen mag deze lucht niet veel kouder zijn dan de temperatuur van het water.

Aquarium niet laten indraaien.

Je moet het aquarium tijd geven om tot leven te komen voor je vissen in het aquarium zet. Je mag zeker niet vanaf dag 1 vissen toevoegen. De filter heeft tijd nodig om zijn biologische werking te krijgen. Het toevoegen van middeltjes wil ook niet zeggen dat je deze tijd niet moet nemen. 

Ideaal wacht je een kleine 4 weken voor je de eerste vissen in het aquarium laat zwemmen en dan kan je best ook eerst de waterwaardes testen.

Zet ook niet dadelijk het maximale aantal vissen in het aquarium, maar doe dit geleidelijk. Op deze manier krijgt het kleine ecosysteem, wat je aquarium is, tijd om zich aan te passen.

Verlichting te lang laten branden.

Je hebt een aquarium en wil het dus ook goed kunnen bewonderen. Je laat het licht heel de dag branden vanaf 8 uur ’s morgen tot 11 uur ’s avonds. Het gevolg zal een wildgroei van algen zijn. Laat je niet verleiden tot de verlichten te lang te laten branden bij opstart van het aquarium. Het is beter van met 6 uur per dag te beginnen en geleidelijk op te voeren naar 8 tot 10 uur per dag. Je  kan dan snel zien wat de optimale duur is zonder algen te krijgen. 

Foute keuze van vissen

Guppy - een echt beginnersvisje
Guppy - een echt beginnersvisje

De foute keuze van vissen is ook een beginnersfout die tot veel problemen kan zorgen. Elke soort vissen heeft zo zijn eisen. Elke soort heeft een minimale afmeting van aquarium waarin je ze kan houden. Dit kan op basis van de afmeting van de volwassen vis of het gedrag van de vis zijn.

Ook is het aantal vissen van één soort ook afhankelijk van de vissoort. Een scholenvis ga je niet alleen houden. Deze vissen voelen zich pas thuis als ze met meerdere zijn. Er zijn vissen die je best als koppel of in een harem houdt. Hiervoor kan dan ook weer de afmeting van het aquarium bepalend zijn. Dan zijn er weer soorten die je enkel solitair kan houden.

De vereisten aan waterwaarden en temperatuur moeten ook voldoen aan de voorwaarden die elke soort in het aquarium stelt.

Je moet je dus echt inlezen over de vissen die graag zou houden in je aquarium. Neem hier de nodige tijd voor.

Te veel voeren - een typische beginnersfout

Je moet ook opletten bij het voeren van de vissen. Te veel voeren zal snel zorgen voor slechte waterwaardes. Voer nooit meer dan de vissen in het aquarium in 5 minuten kunnen opeten. Let er zeker de eerste weken op dat er geen eten in het aquarium blijft liggen. Na een tijdje weet je wel hoeveel je in één keer mag voeren. 

Zorg ook dat je de juiste voeding geeft aan de vissen. 

Inrichting van het aquarium.

De inrichting van het aquarium vraagt ook wel wat aandacht. Probeer het zo natuurlijk mogelijk te houden maar dat is ook persoonlijke smaak. Echte planten gebruiken verdient wel de voorkeur boven namaak planten. Planten zorgen ook voor zuiveren van water en zuurstof.

Gebruik ook enkel voor het aquarium bedoelde producten voor de inrichting. Deze zullen zeker niet schadelijk zijn voor je vissen en geen giftige stoffen afgeven aan het water.

Let ook op welke eisen de vissen aan de inrichting stellen. Voor sommige vissoorten is het zelfs van levensbelang.

Nieuwe vissen niet laten acclimatiseren.

Als je vissen koopt in de winkel zitten ze in water met bepaalde waterwaarden en ze worden in dit water ook vervoerd. Het is van belang ze te laten wennen aan de waterwaarden en temperatuur van je aquarium voor ze in het aquarium komen. Deze beginnersfout kan fataal zijn voor je nieuwe vissen. Je kan dit doen door de vissen in een emmertje en af en toe wat water van het aquarium toevoegen. Nog beter is de druppelmethode te gebruiken. Met een dun (lucht)darmpje met kraantje te gebruiken kan je het water van het aquarium in het emmertje laten druppelen. Na een uurtje of twee kunnen de vissen dan in het aquarium. Vang ze met een netje uit emmertje en giet dat water weg. 

Als je al vissen in het aquarium hebt kan het de moeite lonen om de nieuwe vissen een tijdje in een ander aquarium in quarantaine te zetten. Je moet daar natuurlijk wel de plaats voor hebben maar zo kan je er wel voor zorgen dat er geen ziektes van buitenaf in je aquarium komen.

Wil u reageren op dit artikel of heeft u een aanvulling?

Meld je aan op de nieuwsbrief

Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon