Carnegiella strigata

Carnegiella strigata of marmerbijlzalm

Inhoud

De Carnegiella strigata of Marmerbijlzalm heeft zijn naam te danken aan zijn vorm en kleur. Het is een vis die in een school leeft en dit aan de oppervlakte van het aquarium.

Het aquarium voor de Carnegiella strigata

Het aquarium voor De Carnegiella strigata of Marmerbijlzalm is best niet kleiner dan 80 cm. Ze hebben graag wat zwemruimte en worden best in een school gehouden. In een groep komt de Marmerbijlzalm het best tot zijn recht. Het aquarium moet goed afgedekt zijn omdat het echte springers zijn.

Als inricht verkiest de Carnegiella strigata of Marmerbijlzalm een beplant aquarium waarin ook drijfplanten aanwezig mogen zijn. Vergeet wel niet om nog voldoende zwemruimte te voorzien. Tussen de planten kunnen de vissen schuilen als ze hier nood aan hebben. De temperatuur moet tussen de 22 en de 28 °C zijn. Het is een perfecte vis voor een gezelschapsaquarium.

Het is geen moeilijke vis om in het aquarium te houden. Dit wil niet zeggen dat je het regelmatige onderhoud van het aquarium mag verwaarlozen. Reinig de filter en doe voldoende waterwissels.

Voeding voor de marmerbijlzalm.

Het is geen moeilijke eter die ook droogvoer zal accepteren. Dit kun je afwisselen met diepvries of levend voer. Het zijn vissen die hun leven doorbrengen in de bovenste waterlaag van het aquarium. Voeding dat naar de bodem zakt zal niet meer worden opgegeten. Corydoras zullen hiervan dankbaar gebruikmaken.

Geslachtsonderscheid en kweek van de Carnegiella strigata.

Het is moeilijk de geslachten te onderscheiden. De vrouwen hebben een rondere buik als ze eitjes bij zicht dragen. Dit is dan ook het moment om een kweekpoging te ondernemen. Je moet hiervoor wel een kweekbak ter beschikking hebben dat je kunt verduisteren. De eitjes worden tussen de bladeren van planten afgezet en bevrucht waarna ze naar de bodem zinken. Nat het afzetten van de eitjes kun je best de ouders verwijderen uit de kweekbak. na een dertigtal uren komen de eitjes uit. De jongen kunnen dan nog 5 dagen verder met hun dooierzak. Daarna kun je ze voeren met fijn stofvoer.

Alle info over Carnegiella strigata.

wetenschappelijk naam: Carnegiella strigata.
Nederlandse naam: Marmerbijlzalm.
Maximale lengte: 4 cm.
Maximale leeftijd: 0 jaar
minimale lengte aquarium: 60 cm
vereiste ervaring: beginner
Geschikt voor welk type aquarium: gezelschapsaquarium
type aquarium: gezelschapsaquarium
Stroming in het aquarium: matig
Minimale temperatuur: 22 °C
Maximale temperatuur: 28 °C
Minimale Ph: 5.0
Maximale Ph: 8.0
Minimale Gh: 2
Maximale Gh: 8
Voedingstype: omnivoor
karakter: vreedzaam
houden als school
Hoeveel minimaal in de school: 6
Broedgedrag: vrijlegger
geschikt voor nano aquarium: ja
zwemzone: boven
gezelschapsaquarium
Je hebt nog nooit een aquarium gehad en weet niet hoe te beginnen dan is dit een goede plek om te starten. Voor je een aquarium gaat aankopen kan j...

Carnegiella strigata in beeld.

Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon

Wil u reageren op dit artikel of heeft u een aanvulling?

Meld je aan op de nieuwsbrief

Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon