Algen in het aquarium.

Inhoud: Algen in het aquarium.

Algen in het aquarium kan je niet voorkomen. Algen zijn altijd aanwezig in het aquarium. Het is de kunst om de juiste omgeving te creëren zodat ze niet de overhand krijgen. Er zijn ook verschillende soorten alg en het type alg kan al veel zeggen wat de reden is van de overmatige groei van de algen. Algen kunnen onder de voor hen juiste omstandigheden al snel een aquarium overnemen en het planten moeilijk maken.

Inhoud van algen in het aquarium.

Er zijn een aantal basisregels die algen zullen voorkomen. 

  • Teveel aan licht zal algengroei bevorderen en direct zonlicht is een zekerheid op algengroei in het aquarium. Zorg voor juiste verlichting in het aquarium.
  • De juiste hoeveelheid voedingstoffen voorzien voor de planten. 
  • CO2 bemesting zal de plantengroei bevorderen en algen minder kans geven. Dit kan met een CO2-installatie of via vloeibare CO2. Vergeet dan ook niet de planten te voorzien van de juiste lichthoeveelheid en voedingstoffen.
  • Een goede circulatie van het aquariumwater. 
  • Een goed werkende filter.
  • Een correct onderhoud van het aquarium.
  • De vissen niet te veel voeren. Achtergebleven voeding maakt de waterkwaliteit slechter en verhoogt de kansen voor sommige algen.
  • Vermijd overbezetting van het aquarium. Hou je aan de regels van aantal vissen per liters inhoud die gelden voor elke vissoort.

Soorten algen in het aquarium.

Er zijn vele soorten algen die zich in het aquarium kunnen vestigen. We gaan hier de meest voorkomende op een rijtje zetten met de mogelijke oorzaken van de overmatige groei.

Draadalg.

Draadalg komt vaak voor en groeit enorm snel als het de juiste omstandigheden krijgt. Draadalg kan je ook in de vijver vinden. Het kan uitgroeien tot lange slierten die planten helemaal bedekken waardoor ze onvoldoende licht krijgen. In een aquarium met planten zijn ze dus best zoveel mogelijk te vermijden. Draadalgen kunnen dan wel weer nuttig zijn voor bepaalde vissoorten waarvoor het een voedselbron is. Malawi Cichliden zijn hier een voorbeeld van. Guppen zulle ook wel een draadalgje lusten.

draadalg
draadalg

Wat is de oorzaak van baardalg en hoe bestrijden?

  • In de meeste gevallen is het te wijten aan een te laag CO2 gehalte. De meeste plantenaquaria die geen toegevoegde CO2 hebben, hebben te kampen met een CO2 tekort. Zorg dan ook voor niet teveel licht want dat vergroot het CO2 tekort nog meer. Extra CO2 toevoegen via een CO2 installatie of via vloeibare CO2.
  • Onvoldoende voedingstoffen. Het toevoegen van plantenvoeding kan dit al verhelpen.
  • Onvoldoende watercirculatie. Zorg voor voldoende watercirculatie overal in het aquarium. Dit zorgt voor een goede verspreiding van CO2 en voedingstof voor planten. Kies een voldoende krachtige filter en richt deze voor een zo goed mogelijke verdeling van de watercirculatie.

Groene puntalg.

Groene punt alg vormt zich op de bladeren van aquariumplanten. Het zijn kleine puntjes op de bladeren die ongeveer 5 mm groot worden. Je zal ze vooral opmerken op iets oudere bladeren van de planten. Je hebt een variant die gemakkelijk te verwijderen is van de planten en een harder variant die zich minder goed laat verwijderen. Bij het opstarten van het aquarium is het niet ongewoon dat deze alg zich ontwikkeld. Het aquarium heeft nog niet de juiste balans en dit geeft de kans aan de algen om zich te vormen.

Naast op de planten zal de alg zich ook vestigen op de ruiten en decoratiemateriaal. De harde soort kan moeilijk te verwijderen zijn van de ruiten. 

Hoe groene puntalg bestrijden?

  • Verwijder de puntalg van de ruiten en decoratiemateriaal met een spons of een speciaal daarvoor bestemde ruitenreiniger.
  • Gebrek aan CO2 kan ook hier aan de basis liggen. Toevoegen van CO2 kan een oplossing zijn. Dit kan via een CO2 installatie of via een vloeibare variant. Let wel dat Vloeibare CO2 geen CO2 toevoegd aan het water maar de beschikbare CO2 “meer bereikbaar” maakt voor de planten.
  • Gebrek aan voedingstoffen en vooral Fosfaat kan de oorzaak zijn van de harde variant. Meet de fosfaatwaardes voor je extra gaat toevoegen.
  • Teveel aan verlichting geeft de algen ook meer kans om te groeien. Verlicht niet te lang en zeker geen direct zonlicht.
groene puntalg
groene puntalg

Baardalg

Baardalg is de volgende aglensoort in het lijstje. Baardalg zijn donkergroen tot zwarte draadjes die zich in groepjes vormen op planten, ruiten, decoratiemateriaal en zelfs de bodem. Het is een algensoort die hardnekkig is en niet zo gemakkelijk te bestrijden. Je komt ook wel de benaming zwarte puntalg, zwarte penseelalg of roodwieren tegen. Baardalg is eigenlijk een verzameling van verschillende soorten algen. De oorzaak van de algen, bestrijding en voorkomen zijn wel hetzelfde voor alle soorten die onder baardalg vallen. De alg is moeilijk te verwijdren van de oppervlakken waarop ze zich hebben gevestigd. 

baardalg
baardalg

Baardalg – oorzaak en hoe bestrijden.

  • Een schommelende of te lage CO2 waarde kan een oorzaak zijn van het ontstaan van baardalg. Ook bij baardalgen kan een CO2-installatie dus soelaas brengen. Vloeibare CO2 kan als alternatief dienen. 
  • Slechte waterkwaliteit kan ook bijdragen tot de groei van baardalg. Doe op geregelde tijdstippen het onderhoud van je aquarium. Zorg voor een goed functionerende filter.
  • Net als bij de voorgaande algensoorten is een onvoldoende watercirculatie ook bevorderlijk voor het vormen van Baardalgen. Zorg dat de filter voldoende debiet heeft en dat het water doorheen heel het aquarium circuleert.

Bruine alg

Bruine alg is een algensoort die je vooral zal krijgen in je aquarium bij het opstarten. Het is een wat slijmerige bruine laag die zich zal vormen op de planten, ruiten en bodem. Het is gemakkelijk te verwijderen met een spons of wat filterwatten. Indien je de juiste stappen neemt bij het opstarten van een aquarium zullen de bruine algen vanzelf verdwijnen. Eens de juiste balans is ontstaan tussen aanwezige voedingstoffen en vraag naar voedingstoffen zullen de bruine algen het onderspit delven. Blijven ze dan toch nog achter dan kan je ze verwijderen. 

Oorzaken van bruine alg en hoe ze voorkomen.

  • Bij een nieuw aquarium duiken ze op. Ze zullen vanzelf verdwijnen eens het aquarium voldoende is ingedraaid.
  • Een gebrek aan verlichting kan de groei van bruine alg vervorderen. Zorg voor voldoende verlichting. De lichtintensiteit van veel aquaria is onvoldoende. Langer verlichten is dan geen oplossing, maar wel andere verlichting. Lees meer in het artikel over verlichting
  •  Te weinig voedingstoffen waardoor deze slecht groeien. 
  • Slechte waterkwaliteit kan ook een reden zijn. Een teveel aan ammonium geeft de bruine alg kans om te groeien. Dit kan komen van rottende plantenresten of voeding.
Bruine alg
Bruine alg

Groene water of zweefalg.

De naam zegt het al. Zweefalg of groen water zweeft in het water en kleurt het water groen. Het zijn een ééncellige alg die in grote aantallen het water groen kleuren. Direct zonlicht zal de groei van dit soort alg bevorderen. In het aquarium hebben we dit soort alg niet graag omdat het geen mooi aanblik is. 

algen voorkomen of bestrijden
algen voorkomen of bestrijden

Zweefalg of groen water voorkomen of bestrijden.

  • Overbelichting is vaak de oorzaak van zweefalg. Dit kan door teveel en/of te lang verlichten of direct zonlicht. Pas de verlichting aan tot 8 uur per dag en vermijd direct zonlicht.
  • Sterk vervuild water zal ook voor groen water zorgen. Weeral kan je dit voorkomen door voldoende onderhoud te doen. Waterwissels en een goed functionerende filter helpen je zweefalg te voorkomen. Heb je dan toch zweefalg ververs dan 50% van het water.
  • CO2 en voedingstoffen spelen hier ook weer een rol. Als het aquarium een goed biotoop voor planten is zal je weinig tot geen algen krijgen. Voldoende CO2, voedingstoffen en de juiste verlichting helpen je planten het pleit te winnen tegen de algen.

Andere "Algensoorten" in het aquarium.

Het lijstje van algen is zeker niet volledig maar er zijn ook een aantal soorten die ten onrechte de benaming algen dragen. Het zijn geen algen, maar worden wel zo benoemd door veel aquariumliefhebbers. Vaak hebben ze wel dezelfde oorzaken als algensoorten.

Blauwealg.

Blauwalg is zo een van die verwarringen. Het is geen alg maar een bacterie. Het is dezelfde bacterie waarvoor men in de zomer sommige openbare zwemvijvers sluit als men blauwalg vaststelt in waterstalen. Blauwalg wil je dus liever niet in het aquarium. Onder de juiste omstandigheden kan het zich heel snel vermeerderen en een blauw-groenige slijmlaag vormen over bodem en planten. Blauwalg is een verzamelnaam voor verschillende soorten. Spirulina is ook een soort die valt onder de blauwalgen en dat kennen we wel als voedingssupplement en wordt ook gebruikt in visvoer voor onze aquaria.

Je kan beter blauwalg voorkomen dan proberen te verwijderen. De oorzaken van blauwalg zijn meestal te zoeken bij een slecht onderhoud van het aquarium. Slechte waterkwaliteit zal blauwalg kans geven om te groeien. Vaak start dit op de bodem omdat daar het rottende materiaal zich ophoopt en de perfecte voedingsbodem vormt voor blauwalg.

Het is belangrijk de oorzaak aan te pakken. Dat betekent voldoende onderhoud. Een goed werkende en voldoende grote filter, de juiste hoeveelheid verlichting en voeding voor de planten in het aquarium. Watercirculatie is ook weer belangrijk. Op de plekken waar er onvoldoende watercirculatie is in het aquarium zullen afvalstoffen zich ophopen en de kans geven aan blauwalg om zich te ontwikkelen. Heb je dan toch blauwalg, verwijder het dan zo snel mogelijk en overloop alle oorzaken die kunnen leiden tot de groei van blauwalg.

 

 

blauwalg

Witte waas in het aquarium.

De witte waas in het aquarium is te vergelijken met zweefalg of groene alg alleen dat het bij de witte waas niet gaat over een algensoort maar een bacterie net als blauwalg. Het is een onschuldige bacterie die zich vorm in nieuw opgestarte aquaria. Niet elke nieuw opgestart aquarium heeft last van deze bacterie. Omdat in een net opgestart aquarium alle waardes nog niet in evenwicht zijn krijgt deze bacterie kans op explosief te groeien waardoor ze het water troebel keuren. Voor de vissen is dit niet schadelijk.

Als je de stappen van het opstarten van een nieuw aquarium opvolgt en niet te snel vissen in het aquarium zet ga je normaal geen last hebben van deze witte waas.

Heb je last van deze witte waas in een al langer draaiend aquarium dan kan je best water verversen en de filter op de juiste manier reinigen zoals vermeld in het artikel over onderhoud van het aquarium.

Gebruik van bestrijdingsmiddelen voor algen.

Bestrijdingsmiddelen tegen algen zijn in principe niet nodig. het is belangrijker de oorzaak te achterhalen van de algengroei en deze weg te nemen. Dit zal niet alleen de algen doen verdwijnen maar er ook voor zorgen dat je er in de toekomst minder snel last van zal hebben. Middelen die algen gaan bestrijden zullen dan misschien sneller resultaat geven maar als de oorzaak blijft bestaan komen de algen na een tijdje gewoon terug. Op die manier kan het een kostelijke zaak zijn om algen te bestrijden.

Mijn ervaring met algen in het aquarium.

Mijn persoonlijke ervaring met algen in het aquarium is altijd terug te brengen tot fouten die ik zelf heb gemaakt. In de meeste gevallen gaat dat dan over het niet snel genoeg oplossen van een filter die niet meer op volle kracht werkt of het overslagen van waterwissels. De juiste verlichting speelt ook een hele grote rol om je aquarium zoveel mogelijk algenvrij te houden. Het is nog vaak zo dat aquaria worden geleverd met verlichting die een redelijk lage lichtintensiteit heeft. Dit moet niet echt een probleem zijn, maar dan moet je er wel rekening mee houden dat planten minder voedingstoffen zullen gebruiken omdat ze minder snel groeien.

Het vinden van de juiste balans tussen het aquarium zijn gang laten gaan, het uitvoeren van onderhoud (vooral waterwissels en onderhoud van de filter) is het geheim van een goed draaiend aquarium. Die balans zal afhankelijk zijn van het type aquarium, veel of weinig planten en zijn bewoners. Wat ik ervaar dat vast ritme van waterwissels een positief effect heeft op een aquarium.

Wil u reageren op dit artikel of heeft u een aanvulling?

Meld je aan op de nieuwsbrief

Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon