Goudvissen houden in het aquarium

Inhoud: Goudvissen houden in het aquarium

De goudvis is zonder twijfel een van de meest verkochten vissen die worden gehouden als huisdier. Dit is verwonderlijk want om goudvissen op de juiste manier te houden heb je al best een groot aquarium nodig. Volgroeid zijn het geen kleine vissen en de gewone goudvis is al helemaal niet geschikt om te houden in het aquarium. Een volgroeid exemplaar van de gewone goudvis wordt al snel 40 cm en dan heb je best wel een heel groot aquarium nodig om deze vissen in goede omstandigheden te houden. Een groot aquarium is dan groter dan 2 meter en minimaal 1000 liter. De gewone goudvis hoort dan ook thuis in een vijver waar hij perfect in kan overleven als deze maar diep genoeg.

Naast de gewone goudvis zijn er verschillende kweekvormen met uiteenlopende kleuren en vormen van lichaam en vinnen. Onder deze kweekvormen zijn er wel een aantal die je perfect in een groot genoeg aquarium kan houden. Een groot genoeg aquarium is dan minimaal 1 meter en 200 liter. Dit is echt een minimale afmeting en het is beter voor een groter aquarium te gaan. Er wordt uitgegaan van een regel dat er 50 liter per vis moet zijn. Dit wil niet zeggen dat je één vis in een aquarium van 60 cm kan houden. 60 cm is veem te klein voor een vis die 15 tot 20 cm groot wordt. De goudvis heeft onvoldoende zwemruimte en geen gezelschap. 1 meter is dus echt een minimale afmeting om goudvissen te houden. Kijk maar eens naar de onderstaande flink uit de kluiten gewassen goudvis.

afmeting goudvis
Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon

Eisen aan aquarium en kenmerken.

Het visje op de foto zal je kopen in de winkel en past dan perfect in een waterkan. Weet dan goed dat deze vis ouder dan 15 jaar wordt en volwassen ongeveer 20 cm groot zal zijn. En nee, ze blijven niet kleiner in een kleiner aquarium. Ze kennen dan een misvormde groei waardoor ze uiteindelijk ook sterven op jonge leeftijd.

Een viskom is niet de juiste leefomgeving voor een goudvis. Geef de diertjes de ruimte die ze nodig hebben en verdienen.

temperatuurafhankelijk van de kweekvorm tot 24°C
minimale afmeting aquariumminimaal 1 meter
groteafhankelijk van kweekvorm van 15 tot 50 cm
leeftijdtussen de 15 en 40 jaar

goudvissen in het aquarium
Kleine visjes worden groot.
Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon

Kenmerken van de goudvissen

Goudvissen komen in allerlei vormen en kleuren. De goudvissen kunnen onerverdeeld worden in twee grote groepen. De enkelstaart en dubbelstaart. De enkelstaart zijn eerder geschikt voor de vijver of een voldoende groot aquarium. Dan spreken we al snel over een aquarium van 2 meter en meer. Snelle zwemmers zet je niet samen met trage zwemmers omdat deze laatste ander de concurrentie om voedsel zullen verliezen met alle gevolgen van dien. Hou goudvissen ook niet allen maar in groepjes van een minimaal 5 vissen.

Enkelstaart

  • De gewone goudvis heeft een lichaam in een torpedovorm en de normale vinnen zoals we die kennen. Deze vissen kunnen ouder dan 30 jaar worden en 40 cm. De gewone goudvis zal zich beter thuis voelen in een grote vijver die voldoende diep is om de winter te overleven.
  • De Shubunkin goudvis is een bont gekleurde goudvis die tot 25 cm wordt. Bij voorkeur te houden in de vijver, maar kan ook in een voldoende groot aquarium. De Shubunkin is een sterke snelle zwemmer en heeft dus voldoende ruimte nodig. Minimaal 1,5 meter en bij voorkeur 2 meter of meer. Er moet minimaal 70 liter per vis beschikbaar zijn. Hou ze niet samen met traag zwemmende goudvissen.
  • De komeetstaart is ook een sterke en snelle zwemmer die ook tegen een stootje kan. Hij kan perfect in de vijver worden gehouden onder dezelfde voorwaarden als de gewone goudvis. In het aquarium wordt het al wat moeilijker omdat de komeetstaart goudvis gemakkelijk de 30 cm haalt. Een groot aquarium is dus een must voor de komeetstaart goudvis. 2 meter is dan een minimum. Je kan ze ook beter niet samen met trager zwemmende goudvissen houden.

Dubbelstaart

  • Sluierstaartgoudvissen hebben een dubbele staart. Het zijn rustige goudvissen en kunnen dus beter niet samen met de snellere zwemmers worden gehouden. Ze hebben een veel korter en ronder lichaam dan de voorgaande stoorten en zijn in verschillend kleuren te vinden. Ze worden tussen de 15 en 25 cm groot worden. Met de juiste verzorging worden ze 20 jaar oud. Een aquarium van 1 meter is een minimum, maar bij voorkeur 1,5 meter of groter. Sluierstaartgoudvissen zijn niet geschikt voor een vijver. Ze zijn minder bestand tegen koude temperaturen maar gedijen perfect op kamertemperatuur. 18 tot 22°C is perfect.
  • De Telescoopoog goudvis heeft veel kenmerken van de Sluierstaartgoudvis, maar met bizarre uitpuilende ogen. Het is ook geen snelle zwemmer en dus beter geen gezelschap van de snelle zwemmers onder de goudvissen. De ogen zijn heel kwetsbaar en dit kan voor problemen als ze deze kwetsen aan scherper voorwerpen in het aquarium. de Telescoopoog goudvis is ook niet geschikt voor de vijver. Het aquarium moet minimaal 1 meter. Ze zijn redelijk vatbaar voor ziektes.
  • De Oranda goudvis heeft veel kenmerken van de sluierstaartgoudvis, maar met kleinere rugvin en naarmate ze ouder worden krijgen ze een “knobbel” of hoed op het voorhoofd. De Oranda goudvissen zijn ook niet geschikt voor de vijver en worden tot 20 cm. Ze zijn ook iets meer vatbaar voor ziektes en hebben minimaal een aquarium van 1 meter nodig.
  • De Moor goudvis is een sterkere soort die zwart van kleur is. Ze hebben dezelfde kenmerken als een Telescoopoog maar kunnen eventueel wel in de vijver gehouden worden. Je kan ze daar wel beter niet samen zetten met de Komeetstaarten. De Moor zou de concurrentie om eten verliezen.
  • Ryukin goudvis wordt ook ongeveer 20 cm groot. Hij lijkt erg op de sluierstaartgoudvis, maar heeft een verhoging van de rug. Ze hebben opmerkelijke kleurenpatronen wat hen een heel uitzonderlijke uitstraling geeft. Ze hebben dezelfde vereisten aan het aquarium als de sluierstaatgoudvissen.
Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon

Eisen aan het aquarium voor goudvissen.

Als je goudvissen gaat houden doe dit dan niet in een viskom of klein aquarium van 60 cm. Deze Dieren hebben echt wel meer plaats nodig. Het kleine visje dat je koopt in de winkel zal groeien. In een te kleine viskom of aquarium zullen de vissen nooit volgroeien en snel sterven. Ga ook niet voor de optie van eerst een klein aquarium en naarmate de goudvissen groeien ze in een groter aquarium zetten. Voorzie van bij aanvang een voldoende groot aquarium voor de dieren die je wil gaan houden. Dit geldt niet alleen voor goudvissen, maar voor alle vissoorten.

Goudvissen zijn koud water vissen. De meeste kweekvormen doen het goed bij temperaturen tussen de 18 en 22°C. Een extra verwarming is in een aquarium voor goudvissen niet nodig. Kamertemperatuur is ideaal voor een goudvis.

Een goudvis is een sterk vervuilende vis en moet het aquarium dus voorzien zijn van een ruim bemeten filter. Bij voorkeur is dit een buitenfilter. Een interne filter is kleiner een bevat minder filtermateriaal. Ga je toch bijvoorbeeld een Juwel aquarium gebruiken met binnenfilter hou hier dan rekening mee bij het bepalen van het aantal vissen. 

Vergeet de bodembedekking en de planten niet. De bodembedekking mag geen scherpe randen hebben en moet geschikt zijn om planten in te planten. Ideaal is grind van maximaal 5 mm of filterzand. Een donkere bodem kan ook stress bij vissen verminderen. Een witte bodem is dus af te raden.

Planten hebben ook hun plaats in een aquarium met goudvissen en wel voor twee verschillende reden. Ze zullen zorgen voor zuurstof in het water en helpen mee in het afbreken van afvalstoffen in het water. Zuurstofplanten zijn hier dus zeker op zijn plaats maar je moet je niet beperken tot dit type planten. De goudvissen zullen platen ook op prijs stellen om een rustig plekje op te zoeken. Voorzie ook voldoende zwemruimte. Goudvissen durven al eens van planten eten maar als ze een goed uitgebalanceerde voeding geeft laten ze de planten wel gerust.

Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon

Voeding.

Goudvissen hebben nood aan plantaardige en dierlijke voeding. Het is belangrijk dat ze voldoende plantaardige voeding krijgen of ze zullen knabbelen aan de planten in je aquarium. Je kan vlokkenvoer kopen dat besteld is voor goudvissen. Dit zal alle nodige voedingsstoffen voor je goudvissen bevatten. Naast deze vlokkenvoeding kan je ook granulaat, gevriesdroogde voeding of levende voeding geven. 

Naast specifieke voeding voor aquariumvissen lusten ze ook wel groenten. Komkommer, spinazie, paprika, … Hardere groentesoorten wel eerst even koken.

Belangrijk is een gevarieerd dieet te voorzien voor de vissen en niet overdrijven met voeren. Binnen 5 minuten na het voeren moet al het eten weg zijn. Voer dat dan nog blijft liggen zal de waterkwaliteit negatief beïnvloeden.

Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon

Goudvissen in een vijver houden.

 1. Grootte van de vijver: Goudvissen hebben voldoende ruimte nodig om te zwemmen en te groeien. Over het algemeen wordt aanbevolen om minstens 1000 liter water per goudvis te hebben. Een diepere vijver is beter, met een minimale diepte van ongeveer 80 centimeter, omdat dit helpt bij het handhaven van stabiele watertemperaturen.

 2. Filtratie en beluchting: Een goede filtratie is essentieel om de waterkwaliteit in de vijver te handhaven. Het helpt bij het verwijderen van afvalstoffen en overtollig voedsel. Een biologisch filtersysteem is ideaal, omdat het de opbouw van schadelijke stoffen zoals ammoniak en nitriet vermindert. Daarnaast is beluchting belangrijk om het zuurstofniveau op peil te houden, vooral in warmere maanden.

 3. Watertemperatuur: Goudvissen zijn koudwaterdieren en gedijen goed bij temperaturen tussen 10°C en 25°C. Ze kunnen zich aanpassen aan een breed temperatuurbereik, maar extreme hitte of kou kan schadelijk zijn. Zorg ervoor dat de vijver voldoende beschutting biedt tegen direct zonlicht en extreme weersomstandigheden.

 4. Waterkwaliteit: Naast filtratie en beluchting is het belangrijk om de waterkwaliteit regelmatig te controleren. De pH-waarde moet tussen 6,5 en 8,0 liggen. Ammoniak en nitriet moeten op nul worden gehouden, terwijl de concentratie van nitraat laag moet blijven.

 5. Planten en schuilplaatsen: Waterplanten in de vijver zijn gunstig voor goudvissen. Ze bieden schuilplaatsen, bescherming tegen predatoren en helpen bij het zuurstofniveau. Kies voor planten zoals waterlelies, hoornblad, waterpest en gele plomp.

 6. Geschikte goudvissoorten: Er zijn verschillende goudvissoorten die geschikt zijn voor vijvers. Enkele populaire keuzes zijn:

  • Komeetstaartgoudvis (Carassius auratus): Deze goudvis heeft een slank lichaam, langwerpige vinnen en kan tot 30 cm lang worden.

  • Sarasa comet (Carassius auratus): Deze goudvis lijkt op de komeetstaartgoudvis, maar heeft rode en witte vlekken op een witte basis.

  • Shubunkin (Carassius auratus): Deze goudvis heeft een calico-patroon met kleuren zoals rood, blauw en zwart.

  • Goudwinde (Carassius auratus): Dit is een slanke, langwerpige goudvis met een lichaam dat lijkt op dat van een karper. Ze kunnen snel zwemmen en worden meestal gehouden in grotere vijvers.

Het is belangrijk om te zorgen voor de juiste combinatie van vissen in de vijver en te zorgen voor voldoende ruimte en schuilplaatsen om territoriale conflicten te voorkomen.

Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon

Conclusie

Goudvissen zijn kleurrijke en populaire vissen die zowel in vijvers als aquaria kunnen worden gehouden. Bij het houden van goudvissen in een vijver is het belangrijk om te zorgen voor een ruime vijver met voldoende waterinhoud, goede filtratie, beluchting en waterkwaliteit. Het bieden van schuilplaatsen en geschikte waterplanten is ook essentieel. Geschikte goudvissoorten voor vijvers zijn onder andere komeetstaartgoudvissen, sarasa comet, shubunkin en goudwindes.

Bij het houden van goudvissen in een aquarium is een ruim aquarium met een krachtig filtersysteem noodzakelijk vanwege hun afvalproductie. Het handhaven van een goede waterkwaliteit, met inbegrip van juiste temperatuur, pH-waarde en nulwaarden voor ammoniak en nitriet, is van groot belang. Het aquarium moet worden ingericht met schuilplaatsen en niet-scherpe decoraties, en het voeren van een gevarieerd dieet is essentieel. Bij het kiezen van gezelschapsvissen is het belangrijk om rekening te houden met de grootte en compatibiliteit van de vissen.

In beide gevallen is het belangrijk om de behoeften van de goudvissen te begrijpen en te voorzien in hun ruimtevereisten, waterkwaliteit, voeding en welzijn. Met de juiste zorg en omgeving kunnen goudvissen gedijen en zorgen voor een prachtige toevoeging aan zowel een vijver als een aquarium.

Wil u reageren op dit artikel of heeft u een aanvulling?

Meld je aan op de nieuwsbrief

Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon